Vilniuje atskleista dešimtmetį Neries saugota šiurpi paslaptis

Per Vilnių tekančią Nerį nuo šiukšlių išvalyti pasiryžę keli entuziastai netikėtai atskleidė šiurpią paslaptį. Vyrams upėje aptikus nuskendusį automobilį paaiškėjo, kad tai yra beveik prieš dešimtmetį iš namų išvažiavusios ir dingusios be žinios moters mašina. Penktadienį automobilį ištraukus į krantą, jo salone aptikta žmogaus kaukolė.

Neryje rastas beveik prieš dešimtmetį dingusios be žinios Ilonos Valiukevič automobilis.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Neryje rastas beveik prieš dešimtmetį dingusios be žinios Ilonos Valiukevič automobilis.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

2014-10-10 15:10, atnaujinta 2018-01-27 20:14

Kaip jau rašė lrytas.lt, prieš savaitę keli vilniečiai nusprendė iš Neries ištraukti po vandeniu aptiktą automobilį. Sroviniu varikliu varomam laivui, kurį vos prieš porą savaičių įsigijo verslininkas Aurelijus Kinas ir fotografas Saulius Paukštys, tai buvo savotiškas krikštas.

Upeiviai šį automobilį pastebėjo dar vasarą, kai iš nusekusios Neries ėmė kyšoti jo stogas. Tačiau jį ištraukti galėjo tik rudenį, kai įsigijo sekliuose vandenyse plaukioti pritaikytą laivą.

Prieš savaitę vyrai mašina pabandė ištraukti į krantą. Bet paaiškėjo, kad tai padaryti nebus lengva. Mašina buvo gerokai pasunkėjusi. O pajudinta vis užkliūdavo už dugne gulinčių akmenų.

Supratę, kad automobilio iškelti nepavyks, A.Kinas su pagalbininkais tą vietą vandenyje pažymėjo pririšę tuščią plastikinį mineralinio vandens butelį ir pasižadėjo grįžti po savaitės.

Per savaitę pasikonsultavęs su panašius darbus atliekančiais specialistais, A.Kinas sužinojo, kad automobilį iš dugno galima iškelti po juo pripūtus traktoriaus padangas.

Prieš dešimtmetį dingo kartu su savininke

Kadangi pirmą kartą bandydami ištraukti automobilį vyrai drumzliname vandenyje sugebėjo pastebėti ir valstybinį numerį, policija šią savaitę pagal jį patikrino, kam priklauso mašina. Paaiškėjo kraupi paslaptis.

Pasirodo, kad beveik prieš dešimtmetį, 2005 m. balandžio 25 d., šiuo automobiliu „VW Jetta“ iš namų Šeškinėje išvažiavo vilnietė Ilona Valiukevič (gimusi 1973 m.). Išvažiavusi iš namų moteris dingo be pėdsakų.

Policija paskelbė dingusios moters paiešką, buvo keliamos įvairiausios versijos. Tačiau nei moters, nei jos automobilio pėdsakų iki šio laiko nebuvo aptikta.

Pirmą kartą aplink automobilį nardę vyrai galvojo, kad mašiną į upę įstūmė chuliganai. Paaiškėjus, kad automobilis priklauso dingusiai moteriai, pradėta galvoti, kaip automobilis atsidūrė tokioje vietoje, kur net prie kranto neįmanoma privažiuoti.

Šiuo metu labiausiai tikėtina versija, kad mašina vandenyje atsidūrė Verkių g. Jau paskaičiuota, kad stipri upės srovė mašiną, iki ši paskendo ir įsikasė į dumblą, turėjo atnešti būtent iki tos vietos, kur ji ir buvo aptikta.

Automobilyje rasta žmogaus kaukolė

Kitas klausimas kol kas ramybės neduodantis tyrėjamas, yra ne mažiau sudėtingas. Kaip beveik 10 metų upėje beveik miesto centre esančio automobilio niekas nepastebėjo.

Gerai Nerį pažįstantys specialistai sako, kad taip galėjo nutikti dėl to, jog Nerimi plaukiojantys baidarių entuziastai dėl itin stiprių srovių šioje vietoje būna nunešami į šalį. Tad visai tikėtina,, kad per dešimtmetį tiesiog niekas taip ir neplaukė virš paskendusios mašinos.

Kad ir kaip ten buvo, dabar jau į visus šiuos ir dar daug kitų klausimų teks atsakyti policijos specialistams. Penktadienį mašiną pagaliau pavyko ištraukti į krantą. Jos variklio dangtis atrodė tarsi sukapotas. Manoma, kad tai pasidarbavo kiekvieną pavasarį Nerimi plaukiančios didžiulės ledu lytys.

Penktadienį prieš pietus traukiant automobilį į krantą, operacijoje jau dalyvavo ir ugniagesiai bei policijos pareigūnai.

Mašiną ištraukus ir ją pradėjus apžiūrinėti, viduje rasta žmogaus kaukolė. Tikėtina, kad tai gali būti 2005 m. pavasarį dingusios I.Valiukevič palaikai. Tą dabar atlikę daugybę sudėtingų tyrimų dar turi patvirtinti arba paneigti ekspertai.

Tuo tarpu policijos tyrėjams teks atsakyti į klausimus apie tai, kas prieš 9,5 metų nutiko Neries pakrantėje? Kaip automobilis atsidūrė upėje? Tai buvo nelaimingas atsitikimas, savižudybė ar nužudymas? Atsakymų į šiuos klausimus kol kas nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.