Paslaptinga abiturientės mirtis Palangoje užminė mįslių

Staigios dvyliktokės mirties priblokšti palangiškiai ketvirtadienį rinkosi atsisveikinti su šviesaus atminimo abituriente Gintare Valančiūte. Kaip vakar jau pranešė lrytas.lt, merginos gyvybė užgeso trečiadienį paryčiais po to, kai kelias dienas jai diegė šoną, skaudėjo galvą, buvo pakilusi temperatūra. Tiksli mirties priežastis gedintiems palangiškiams nebuvo žinoma. Tėvai atsisakė dukters skrodimo. Kalbama, kad merginai galėjo sustoti širdis.

Palangos senoji gimnazija gedi trečiadienį mirusios abiturientės G.Valančiūtės.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos stopkadras
Palangos senoji gimnazija gedi trečiadienį mirusios abiturientės G.Valančiūtės.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė, Gintarė Butkienė

Jan 8, 2015, 4:27 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 3:49 PM

Tikslų atsakymą galbūt dar šią savaitę pateiks teisėsauga. Policija ketvirtadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą mirties priežasčiai nustatyti, o Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Simonas Minkevičius patvirtino, kad ketvirtadienio naktį ekspertai atliks merginos skrodimą. 

„Medikai nesiėmė būtinų priemonių nustatyti mirties priežasčiai, neatliko būtinų veiksmų ir mums tai sukėlė įtarimų. Dėl to buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas“, - aiškino S.Minkevičius.

Jis neturi duomenų apie smurtą ar išorines mirties priežastis. „Jaunas žmogus, staigi mirtis visada kelia abejones ir susirūpinimą, turėtų būti atliktas kokybiškas medicininis tyrimas. Vien tam, kad įsitikintume, jog nieko nebuvo. O jei paaiškės, kad kažkas buvo, imsimės atitinkamų priemonių“, - sakė prokuroras.  

Teisėsaugai užkliuvo ir tai, kad Palangos ligoninė per vėlai informavo teisėsaugą apie moksleivės mirtį.

„Informaciją gavome tik šiandien. Per vėlai gavome informaciją (apie merginos mirtį. - Red.)“, - portalui sakė Palangos policijos komisariato viršininkas Alvydas Katkauskas.

Įstatymas numato, kad apie žmogaus mirtį sveikatos priežiūros įstaiga turi pranešti per dvylika valandų.  

Skrodimas bus atliekamas ketvirtadienio naktį. Penktadienį planuojamos vėlionės laidotuvės.

Prisimena kaip šviesulį

„Jei įsivaizduojate dangų ir jūrą, tai ji buvo saulė. Tokia ryški ir tokia šviesi“, – taip mirusią dvyliktokę apibūdino jos auklėtoja, Palangos senosios gimnazijos mokytoja Vija Mickuvienė.

Moteris pasakojo, kad šalia Gintarės nublankdavo visos problemos.

„Tai buvo žmogus, kuris visada padėdavo sunkioje situacijoje, kuris labai mylėjo gyvenimą“, – ašarų nesulaikė velionės klasės draugė Gabija.

G.Valančiūtė ketino tapti teisininke, kruopščiai planavo ateitį ir jai ruošėsi. Visi ją pažinoję atsimena jos kruopštumą ir nesibaigiantį entuziazmą.

Sustojo širdis?

Klasės auklėtoja minėjo, kad mergina skundėsi širdies ūžesiais. Tokiais, kokiais, anot pedagogės, skundžiasi daugelis vaikų.

Kad dvyliktokė mirė sustojus širdžiai, kalbėjo ir G.Valančiūtės giminaičiai bei draugai.

„Mums pasakė, kad jai sustojo širdis“, – aiškino velionės tėvo pusseserė Katrytė Puškorienė. Tokį pat paaiškinimą buvo girdėjusi ir abiturientės vaikystės draugė Gabrielė Montvydaitė.

Daugeliui tebėra neaiški merginos mirties priežastis. „Mane, kaip medikę, labai nustebino, kad tėvai nenori daryti skrodimo. Labai gaila, kad viskas taip neaišku“, – kalbėjo šeimos kaimynė, medikė Kristina Triznickienė.

Visi šeimą pažinoję žmonės liudijo, kad G.Valančiūtės tėvai labai rūpinosi dukra.

„Labai tėvai geri, rūpinosi mergaite“, – kalbėjo velionės auklėtoja.

„Gera, pavyzdinga šeima, kuri džiaugėsi kiekviena (gyvenimo) minute“, – sakė kaimynė Laima Bagdonienė.

Aštuoniolikmetė į amžinojo poilsio vietą bus išlydėta penktadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.