Namą Vilniaus pakraštyje sugriovė nelegalios dujos?

Ar sprogimo Salininkuose kaltininkas – degalinėje nelegaliai suskystintosiomis dujomis užpildytas balionas? Į šį klausimą tyrėjai dar neatsakė, bet akivaizdu, kad į tokią draudžiamą veiklą žiūrima pro pirštus, nors tragedijų Vilniuje buvo jau ne viena.

Sprogimo suniokotą namą Kelmijos Sodų 31-ojoje gatvėje darbininkai turės nugriauti, nes supleišėjo ne tik sienos, bet ir pastatą laikančios konstrukcijos.<br>D.Umbraso nuotr.
Sprogimo suniokotą namą Kelmijos Sodų 31-ojoje gatvėje darbininkai turės nugriauti, nes supleišėjo ne tik sienos, bet ir pastatą laikančios konstrukcijos.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Feb 1, 2015, 5:01 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 10:49 AM

Kelmijos Sodų 31-ojoje gatvėje Salininkuose dujų baliono sprogimo suniokotą namą jau ardo darbininkai.

Sprogimo banga buvo tokia galinga, kad į lauką išsviedė ir sužalojo penkis žmones, išvertė tris gyvenamojo namo sienas. Dabar prieš penkerius metus statytas pastatas atrodo kaip po karo.

Antradienio vakarą atsivežęs pilną dujų balioną ir pajutęs nuotėkį šeimininkas dar įspėjo namiškius, kad bėgtų. Jeigu jie būtų likę virtuvėje, nelaimė būtų buvusi dar didesnė.

Nespėjo atsinešti įrankių

Labiausiai nukentėjo balioną keitęs 37 metų namo šeimininkas, jis iki šiol neatsigavęs iš komos. Pajutęs, kad iš baliono sklinda dujos, jis žmonai su dukterimi liepė bėgti. Abi jas sprogimas išsviedė pro namo šoną, o vyriškis su sūnumi į lauką išlėkė pro pastato priekį.

Pajutęs, kad nutekėjo dujos, vyriškis skubėjo atsinešti įrankių, bet nespėjo. Sprogimą sukėlė besikūrenantis kietojo kuro katilas.

Įvykio liudininkai prisiminė, kad praėjus nemažai laiko automobilyje, kuriuo vilnietis vežė balioną, dar ilgai buvo juntamas dujų kvapas.

Nelaimės tyrėjai jau nustatė, iš kurios degalinės prie Salininkų buvo atvežtas 27 litrų balionas. Ar jis ten ir buvo užpildytas, paaiškės netrukus.

Du kartus vežė keisti

Sprogimo suniokotą namą apžiūrinėjantis kaimynas Michailas pasakojo, kad ir pats du kartus vežė atgal į degalinę balionus, nes juto dujų kvapą.

„Jeigu vieną kartą už sugriautą namą atsakytų įmonė, kuri pylė dujas, gal nebebūtų tokios netvarkos. Ką, vyrai nebemoka veržlių užsukti? Kvailai atrodo lipdukai ant balionų, kuriuose parašyta, kur skambinti, jeigu pajunti dujų nuotėkį“, – piktinosi Michailas.

Namas Salininkuose buvo apdraustas, tad išsigydžiusių traumas šeimininkų nelauks dar vienas, finansinis, smūgis.

„Mano kaimynui keičiant balioną ėmė veržtis dujos.

Vos spėjo jį į lauką išvilkti, o mane kol kas Dievas saugo“, – pasakojo vyras, prisiminęs, kaip sovietmečiu balionus keisdavo dujininkai, o gyventojams tai daryti buvo kategoriškai draudžiama.

Už paslaugą reikia mokėti

Michailas girdėjo, kad degalinėse pildyti dujų balionus draudžiama. Bet taip visi daro. Kodėl? Sakoma, kad degalinėse suskystintosios dujos kaitresnės nei tos, kurios parduodamos balionuose.

Vieša paslaptis, kad Vilniuje yra ne viena degalinė, kurioje dujų balionai pripildomi suskystintųjų dujų.

Tiesa, už tai degalinės darbuotojui papildomai į delną reikia duoti 5 litus (1,45 euro), nes tai – nelegali veikla.

Degalinės darbuotojas balioną pripildo jo net neiškeldamas iš automobilio bagažinės, kad kuo mažiau akių matytų, kuo užsiimama. O ar atvežtas dujų balionas yra sandarus, niekas netikrina.

Kai degalinėse legaliai tušti dujų balionai keičiami į pilnus, bent jau yra šiokia tokia garantija, kad jie yra sandarūs, nes balionai patikrinami.

Tikina dujų nepildantys

„Sostinė“ paskambino į porą degalinių, prekiaujančių dujų balionais. Jų darbuotojai, savaime suprantama, tikino nepildantys atvežtų tuščių balionų.

Kirtimų gatvėje esančios degalinės „Alauša“ darbuotoja, paklausta, ar pripildys atsivežtą balioną, nusijuokė: „Negalime.“

Tą patį aiškino ir kitos „Alaušos“ degalinės Kalvarijų gatvėje darbuotojas.

Dujų balionais prekiaujančios įmonės „Saurida“ dujų bazės pildymo vadovas Rolandas Samoška patvirtino, kad jų klientai labai dažnai degalinėse prašo atsivežtus balionus pripildyti dujų. Visi jie sulaukia neigiamo atsakymo.

R.Samoška irgi girdėjo, kad kai kuriose degalinėse dujų į balionus įpilama.

„Tai nelegali veikla, bet už ją dar niekas nenubaustas. Vadinasi, į tokią veiklą žiūrima pro pirštus“, – svarstė jis.

Jei sprogs – pats kaltas

R.Samoška tikino, kad visi „Sauridos“ parduodami dujų balionai paženklinti specialiomis etiketėmis, pirkėjui įteikiamas kasos aparato kvitas arba kitas pirkimą fiksuojantis dokumentas, kuriame nurodytas parduodamo dujų baliono numeris.

Taip pat pirkėjas gauna tarpinę dujų baliono ventilio atvamzdžio sujungimo su reduktoriumi sandarumui užtikrinti bei eksploatavimo atmintinę su nurodytais pardavėjo rekvizitais.

Padaugėjus nelaimingų atsitikimų, ką nuveikė Valstybinė energetikos inspekcija?

Kol kas ji tik išplatino atmintinę, kaip saugiai balionus gabenti, įrengti ir naudoti, ir nurodė, kad už balionų būklę atsakingi jų savininkai arba nuomininkai. Vadinasi, jei balionas sprogs, pats esi kaltas.

Pavojingas incidentas

Dar didesnę nelaimę galėjo prišaukti praėjusių metų gruodį „Lukoil“ degalinėje Ozo gatvėje sprogusios dujos, išsiveržusios iš nesandaraus baliono.

Sprogimas driokstelėjo mikroautobuse „Fiat Ducato“, kurio vairuotojas įsuko į degalinę įsipilti degalų.

Mikroautobuse dujų įrangos nėra, tačiau kartu su įvairiomis šiltinimo medžiagomis vyras automobilyje vežėsi ir buitinių dujų balioną.

Vyras pasakojo, kad įsipylęs dyzelino sėdo į mašiną, bet dar netgi nespėjęs pajudėti išgirdo grėsmingą šnypštimą, pajuto dujų kvapą, todėl nedelsdamas šoko iš automobilio. Tuo pat metu nugriaudėjo pirmas sprogimas.

Pirmieji prie sprogusio automobilio suskubo degalinės darbuotojai. Tuo metu vairuotojas šoko į mikroautobusą ir pavažiavo kelis metrus į priekį. Nugriaudėjo antras sprogimas, viską apgaubė dūmai.

Netrukus į degalinę atskubėjo specialiosios tarnybos – ugniagesiai, policija ir greitosios pagalbos medikai. Pastarieji 44 metų mikroautobuso vairuotoją išvežė į ligoninę.

Po sprogimų žmonės iš degalinės buvo trumpam evakuoti, o mikroautobusas nustumtas už degalinės ribų. Paaiškėjus, kad sprogo mikroautobuse susikaupusios dujos ir pavojaus nebėra, darbuotojams leista grįžti.

Sprogimas automobilį smarkiai suniokojo – apgadintas net jo stogas, išdužo stiklai.

Auksarankiai moko vienas kitą

Į degalines pripildyti balionų apsukrūs vilniečiai keliauja išsitekinę specialius antgalius. Vienas kitam jie pataria, kad antgalius reikia gaminti ne iš žalvario, nes šis metalas gali įskelti žiežirbą.

Nelaimės dažniausiai įvyksta dėl to, kad nelegalia veikla užsiimantys asmenys nežino paprastos taisyklės: slėginį indą draudžiama pripildyti daugiau kaip 80 procentų tūrio.

Kai degalinėje dujų pripilama tiek, kiek telpa, į namus įneštas balionas sušyla. Dujos išsiplečia, todėl apsauginis vožtuvas neišlaiko. Būna, kad sprogsta ir pats balionas.

Nelaimių priežastimi tampa ir seni 50 litrų sovietiniai balionai, kurių ne tik Vilniuje dar yra daug.

Europinio standarto 27 litrų balionams taikomi griežtesni slėgio reikalavimai, juose naudojami čiaupai su apsauginiais vožtuvais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.