Bulvių lauke „užderėjo“ 33 minosvaidžio minos

Kuršėnuose šalia savo namų esančiame lauke bulves sodinusi 78 metų Aldona Kaminskienė aptiko dar nuo Antrojo pasaulinio karo žemėje likusį amunicijos arsenalą.

Išminuotojai iš žemės ištraukė 33 minosvaidžio minas.<br>M.Rudžiansko nuotr.
Išminuotojai iš žemės ištraukė 33 minosvaidžio minas.<br>M.Rudžiansko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

May 6, 2015, 5:56 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 6:47 PM

„Antradienį vakare traktoriumi žemę aręs kaimynas užkabino ir į paviršių išvertė dvi bombas. Nieko nelaukdama apie tai pranešiau policijai. Atvyko ne tik policija, bet ir greitoji bei ugniagesiai, kurie užtvėrė mano lauką.

Po to atvažiavę išminuotojai vieną po kitos iš žemės ėmė traukti tas bombas. Iš viso jie lauke rado net 33 sprogmenis“, – per bulviasodį patirtais įspūdžiais dalinosi A.Kaminskienė.

J.Vitkaus inžinerinio bataliono sprogmenų neutralizavimo skyriaus viršininkas vyresnysis seržantas Marius Rudžianskas sakė, kad lauke buvo rastos trisdešimt trys 120 milimetrų kalibro minosvaidžio minos.

Pasak išminuotojo, šios Antrojo pasaulinio karo laikų vokiečių gamybos minos buvo su sprogdikliais.

Kiekvienoje tokioje minoje yra apie 4 kilogramai sprogmenų. Gyvajai jėgai naikinti skirtos minosvaidžio minos skeveldros lekia apie 1,2 kilometro.

Visos minos buvo rastos toje pačioje vietoje, jos gulėjo krūvoje sudėtos viena ant kitos. Tikėtina, kad šioje vietoje buvo minosvaidžio pozicija, o šalia sukrautos minos žemėmis buvo apverstos, kai šalia sprogo priešo sviedinys.

Bulvių lauke rastos minosvaidžio minos buvo išvežtos į Šilėnų karjerą ir ten sunaikintos. Vietoje, kurioje gulėjo minos, liko tik duobė.

Per bulviasodį pavojingą radinį aptikusi A.Kaminskienė sakė, kad sprogmenų šiame lauke randama jau ne pirmą kartą.

„Sprogmenų čia rasta dar sovietmečiu, o prieš porą metų šiame lauke taip pat buvo aptiktos dvi panašios bombos“, – portalui lrytas.lt sakė sklypo savininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.