Santuokų rūmuose – sujudimas dėl išsiliejusio gyvsidabrio

Santuokų rūmuose trečiadienį kilo sujudimas dėl išsiliejusio gyvsidabrio. Pagalbinėse patalpose Santuokų rūmų darbuotoja nusprendė pasimatuoti kraujospūdį. Moteris naudojo seno tipo aparatą, kuriame yra gyvsidabrio.

Santuokų rūmuose išsiliejo gyvsidabris.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Santuokų rūmuose išsiliejo gyvsidabris.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-12 13:24, atnaujinta 2017-11-22 22:11

Iš rankų iškritęs prietaisas sudužo ir į patalpas išsiliejo sveikatai pavojinga medžiaga.

Santuokų rūmų darbuotojai skubiai iškvietė ugniagesius-gelbėtojus. Jie gyvsidabrį surinko specialia įranga.

Kaip sakė Vilniaus civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Ilona Jurgutienė, santuokos tą dieną nebuvo registruojamos, todėl darbui incidentas nesutrukdė.

Surinko 10 gramų

Gelbėtojai sakė, kad surinko nedaug gyvsidabrio – apie dešimt gramų. Tai nėra didelis kiekis. Kadangi gyvsidabris buvo išsiliejęs patalpoje, kuri visiškai nevėdinama, ten buvo rastos didesnė gyvsidabrio koncentracija nei leistina.

Ilgai būnant šioje patalpoje galėtų pasireikšti gyvsidabrio poveikis sveikatai. Tačiau darbo zonoje koncentracija neviršijo normų“, – sakė Vilniaus visuomenės sveikatos centro Saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė.

Ji pabrėžė, kad dėl gyvsidabrio poveikio gali atsirasti rankų drebulys, galvos svaigimas, skrandžio ir žarnyno spazmai.

„Tačiau kai tokia nedidelė koncentracija, žmogus turėtų užterštoje patalpoje išbūti ne vienus metus. O trumpalaikis poveikis praeina be jokių simptomų.

Sudaužius kraujospūdžio prietaisą arba termometrą reikia nebijoti – ūmaus poveikio nebūna. Tuo metu reikia išeiti iš patalpos, uždaryti duris ir kviesti gelbėtojus – jie patalpas išpurškia specialiomis medžiagomis, kurios sugeria gyvsidabrį.

O mes paaiškiname, kaip toliau elgtis ir vėdinti patalpas“, – sakė specialistė A.Razmienė.

Jokiais būdais nemesti į ugnį

Ji nustebo sužinojusi, kad dar yra gyventojų, kurie dar naudoja tokius sveikatos tikrinimo prietaisus, kuriuose yra gyvsidabrio.

A.Razmienė pabrėžė, kad pagal 2013 m. Minimatos (Japonija) konvenciją Lietuva yra įsipareigojusi visus medicininius prietaisus su gyvsidabriu iš rinkos pašalinti iki 2020 metų. Gyventojai termometrus ar kitus prietaisus gali atiduoti vaistinėje.

„Ko niekada negalima daryti sudaužius gyvsidabrio termometrą? Yra buvę tokių atvejų – žmonės sušluoja gyvsidabrį ir įmeta į krosnį sudeginti.

Jokiais būdais negalima to daryti, yra aprašytų atvejų, kai tai pasibaigdavo staigia žmogaus mirtimi. Tuo metu užtenka ir 5 gramų iš termometro“, – įspėjo A.Razmienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.