Joniškio areštinėje – jau antro sulaikytojo mirtis

Per trumpą laiką Joniškio areštinėje nusižudė jau du sulaikytieji.

Šiemet Lietuvoje policijos komisariatų areštinėse savižudybe gyvenimą baigė jau keturi sulaikytieji.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotrauka
Šiemet Lietuvoje policijos komisariatų areštinėse savižudybe gyvenimą baigė jau keturi sulaikytieji.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Oct 19, 2015, 9:38 AM, atnaujinta Oct 9, 2017, 7:19 AM

Sekmadienio pavakare Joniškio rajono policijos komisariato areštinės kameroje buvo rastas dėl neteisėto disponavimo kvaišalais sulaikyto 26 metų Skaistgirio miestelio gyventojo lavonas.

Sulaikytasis ir į kamerą uždarytas jaunuolis pasikorė. Virvę savižudis pasidarė iš paklodės.

Prižiūrėtojai kameroje pasikorusį sulaikytąjį rado 16 val. 20 min.

Į areštinę šis Joniškio rajono, Skaistgirio miestelio gyventojas pateko šeštadienį vakare. Prieš tai jis su draugais svaiginosi kvaišalais ir vėžinosi automobiliu.

Ne kartą už įvairius pažeidimus bei disponavimą kvaišalais jau bausto šio vaikino vairuojamą Automobilį „Volvo V40“ patruliai sustabdė Joniškio rajone, Skaistgirio miestelyje. Kartu su vairuotoju važiavo dar vienas vaikinas ir dvi merginos.

Automobilyje rado kvaišalų

Automobilio salone pareigūnai rado du plastikinius paketėlius. Viename paketėlyje buvo dvi mėlynos spalvos tabletės, kitame – augalinės kilmės medžiaga. Tokios pat augalinės kilmės medžiagos rasta ir geltonos spalvos indelyje.

Pareigūnai įtarė, kad indelyje ir paketėliuose yra kvaišalai. Buvo nuspręsta vairuotoją ir kartu su juo važiavusius bendrakeleivius patikrinti, ar jie nėra apsvaigę nuo narkotinių medžiagų.

Atlikti tyrimai parodė, kad ši kompanija vartojo kvaišalų.

Dėl automobilyje rastų narkotinių medžiagų pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą, vairuotoją uždarė į areštinę, o kartu su juo važiavusį vaikiną ir merginas paleido.

Paliko atsisveikinimo raštelį Į areštinę uždarytas skaistgirietis čia praleido tik parą.

Sekmadienį, atėjus vakarienės metui, areštinės darbuotojas nebegalėjo prisikviesti vienintelio tuo metu kameroje buvusio vaikino prie langelio, kad šis pasiimtų maistą. Sulaikytasis gulėjo ant gultų ir į pareigūno kvietimą nereagavo.

Įėjęs į kameros vidų, pareigūnas pamatė, kad ant gulto žmogaus nėra, o jo vietoje – tik iš patalynės suformuota gulinčio žmogaus imitacija.

Pats sulaikytasis buvo pro durų stebėjimo akį nematomoje kameros zonoje pasikoręs ant medžiagos skiautės, atplėštos nuo paklodės ir pririštos ant lempos grotelių.

Kameroje rastas atsisveikinimo raštelis, kuriame jis tvirtino mylįs artimuosius ir nenorįs juos skaudinti. Skundėsi, kad yra mušamas

Vos prieš mėnesį Joniškio rajono policijos komisariato areštinėje gyvenimą savižudybe baigė Radviliškio rajono gyventojas 20 metų Žilvinas Litvinas.

Įtariant savo draugės 14-metės Vitos M. nužudymu sulaikytas Ž.Litvinas kameroje pasikorė naktį į rugsėjo 14-ąją.

Prieš tai kelis kartus svainiui telefonu skambinęs vaikinas skundėsi, kad pareigūnai jį muša ir verčia prisipažinti tuo, ko jis nepadarė.

Po Ž.Litvino savižudybės buvo pradėti du ikiteisminiai tyrimai: vienas – dėl mirties priežasties nustatymo, kitas – dėl piktnaudžiavimo.

Nors jau prabėgo nemažai laiko, tačiau tyrimas dėl mirties priežasties nustatymo dar nėra baigtas, o tyrimą dėl galimo pareigūnų piktnaudžiavimo įtariamųjų kol kas nenustatė.

Įžvelgė „Verterio“ sindromą

Kadangi per mėnesį Joniškio areštinėje nusižudė jau antras sulaikytasis, čia dirbantiems pareigūnams prireikė psichologo pagalbos. Ją suteikė Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato psichologas Arūnas Norkus. Psichologas tvirtino, kad šiuo atveju buvo susidurta su taip vadinamu „Verterio“ sindromu. „Praėjus tik keturioms savaitėms po žiniasklaidos itin plačiai nušviestos įtariamojo savižudybės areštinėje, nauja panaši savižudybė suponuoja, kad turime klasikinį „Verterio“ sindromo atvejį.

„Verterio“ sindromu vadinama tendencija, susiklosčius panašiai situacijai, nukopijuoti savižudybės būdą, vietą ir kitas savižudybės aplinkybes, kurios yra žinomos.

Tyrimų duomenys rodo, kad „Verterio“ efektas yra tiesiogiai susijęs su informacijos apie konkrečią savižudybę prieinamumu, jos išsamumu ir detalių gausa“, – tvirtino A.Norkus. Šiemet jau nusižudė keturi sulaikytieji

Pasak psichologo, žiniasklaidoje aprašytos savižudybės veikia trejopai: skatina pasirinkti tam tikrą nusižudymo būdą (t.y., jį pamėgdžioti), skatina pasirinkti savižudybę kaip išeitį iš subjektyviai sunkios situacijos bei diegia požiūrį, kad savižudybė yra priimtinas problemų sprendimo būdas.

„Pamėgdžiojimo paskata tuo stipresnė, kuo aprašytas savižudis yra panašesnis į problemų turintį asmenį. Įtakos turi panašus amžius, socialinis statusas ir, be abejo, iškilusių problemų pobūdis.

Todėl, atsižvelgiant į buvusias gausias publikacijas ir televizijos laidas, kuriose buvo paskleista gana išsami informacija apie Joniškio areštinėje nusižudžiusį jauną vyrą, jo gyvenimo problemas, savižudybės būdą, virvės ir kilpos gamybos ypatumus, kitas ištransliuotas savižudybės smulkmenas, išlieka didelė tikimybė ir rizika, kad artimoje ateityje ne tik Joniškio, bet ir kitose šalies policijos areštinėse bus savižudybės pasikariant bandymų ir nusižudymų“, – tvirtino psichologas A.Norkus.

Šiemet Lietuvoje policijos komisariatų areštinėse savižudybe gyvenimą baigė jau keturi sulaikytieji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.