Septynmetį Vilniaus troleibuse nukrėtė elektra – jis ligoninėje

Vilniuje septynmečio kelionė iš mokyklos į namus baigėsi liūdnai – vaikas atsidūrė Vaikų ligoninėje. Antradienį berniukas kartu su mama lipo į troleibusą Karoliniškių rajone ir buvo nukrėstas elektros. Srovė perėjo per visą kūną, o labiausiai pažeista buvo dešinė berniuko ranka.

Į troleibusą lipantį septynmetį nukrėtė elektra.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Į troleibusą lipantį septynmetį nukrėtė elektra.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2016, 8:18 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 3:09 AM

Septynmetis antradienį buvo permerktas lietaus. Jis kartu su mama grįžo iš mokyklos Karoliniškių rajone ir bandė įlipti į troleibusą. Žengė ant pirmųjų laiptų, dešine ranka įsikibo į troleibuso durų turėklą, ir jį trenkė elektra.

Vilniaus policija  tiria įvykį. Buvo pranešta, kad antradienį apie 13 val. į Vilniaus ligoninę pristatytas septynmetis, kuris paaiškino, kad tą pačią dieną Vilniuje, L.Asanavičiūtės g., lipant į troleibusą jį nukrėtė elektra. Mažametis dėl elektros traumos ir dešinės plaštakos sužalojimo paguldytas į ligoninę. Elektra perėjo per visą kūną

„Vaikas labai stipriai išsigando, pradėjo verkti. Jam labai skaudėjo ranką, ji buvo aptirpusi. Mes atšokome ir nusprendėme nebelipti į viešąjį transportą, o namo grįžome pėsčiomis“, – kalbėjo mama Vilma.

Vilnietė savo sūnų laikė už rankos ir pati pajautė sukrėtimą: „Elektra perėjo per visą kūną. Grįžusi namo paskambinau gydytojui ir nuvykome į ligoninę.“

Gydytojai antradienį vaikui davė vaistų nuo skausmo ir raminamųjų, todėl berniukas trečiadienį jau jautėsi linksmas ir žvalus. Mama tikisi, kad vaiko sveikatai elektros krėtimas neatsilieps.

Berniuko mama Vilma teigė, kad nieko neįprasta troleibuse nematė ir sakė pretenzijų viešojo transporto sistemai neturinti. „Manau, kad viešasis transportas to nedaro tyčia. Galbūt kažkas neapsižiūrėjo ar kažkas užsikabino, ar kitos aplinkybės sutapo. Kol neišlenda tokie atvejai, niekas ir nepamato. Troleibusas buvo jau senesnio modelio“, – pripažino moteris.

Gydytoja: „Berniukui pasisekė“

Vaikų ligoninės Vaikų traumatologijos skyriaus vedėja Jolanta Labanauskienė portalui lrytas.lt teigė, kad septynmetis berniukas antradienį buvo atvežtas patenkinamos būklės.

„Buvo iš karto atlikta kardiograma širdies ritmui įvertinti. Širdies ritmas nebuvo sutrikęs, bet dar šiandien tai bus įvertinta. Šiuo metu jis jaučiasi gerai. Vidaus organų pažeidimų nebuvo. Buvo paraudęs delnas – tai pirmojo laipsnio nudegimas. Tačiau antradienį paraudimas dingo.

Berniukui pasisekė. Kitais atvejais būna, kad sutrinka širdies ritmas ir kvėpavimas. Viskas priklauso nuo to, prie ko prisiliečia. Dažnai pas mus patenka vaikai, kuriems būna ir daugiau nudegimų“, – kalbėjo gydytoja.

Pasak J.Labanauskienės, esant elektros srovės poveikiui būna mėšlungiški raumenų traukuliai, gali ištikti paralyžius bei būti pažeisti gyvybiškai svarbūs organai. Dažnai sutrinka širdies veikla, gali būti kvėpavimo raumenų paralyžius, o pačiais sunkiausiais atvejais gali ištikti ir mirtis.

„Vilniaus viešasis transportas“: pakankamai saugūs

UAB „Vilniaus viešasis transportas“ technikos direktoriaus pavaduotojas Jurijus Komarovas pakomentavo įvykį ir teigė, kad taip galėjo atsitikti dėl sumažėjusios troleibuso elektrinės varžos.

„Berniukas prisilietė ir gavo nedidelės iškrovos. Kai tirpsta sniegas ir yra palaistyta druskos tirpalu, kuris yra laidus elektrai, mišinys papuola ant izoliatoriaus paviršiaus ir nedidelės srovės atsiranda tarp kėbulo ir žemės. Žmogus tampa kaip laidininkas“, – pakomentavo pavaduotojas.

Pasak J.Komarovo, elektros srovė negalėtų sukelti didelių sveikatos sutrikimų. Tačiau atstovas pripažino, kad Vilniuje pasitaiko nemažai atvejų, kai troleibuse nukrečia elektra, tačiau dažniausiai žmonės tik vos pajaučia sroves.

„Tai priklauso dar ir nuo žmogaus varžos – nuo batų ir kitų dalykų. Vienas žmogus gali pajausti, o kitas nieko nepajaus. Mes patys kai nustatome, kad troleibusas turi sumažėjusią varžą, tai tokio neeksplotuojame. Parke suremontuojame ir tik tada leidžiame į miestą. Vakar palikome troleibusą remontuoti, kuris nukrėtė vaiką ir dar vieną nustatėme, kad turi mažesnę varžą ir taip pat palikome. Prietaisai tai parodė“, – sakė pašnekovas.

Ar žmonės patys kažkaip galėtų nuo to apsisaugoti? „Čia mūsų užduotis apsaugoti žmones, kad troleibusai jiems nekeltų pavojaus. Naujuose troleibusuose turime prietaisus, kurie gamyklose buvo sumontuoti, kur rodo maržos sumažėjimą, o senesniuose modeliuose patys susistatėme. Jie duoda signalą vairuotojams ir tuomet neeksplotuojame“, – teigė pašnekovas.

Kodėl antradienį buvo eksplotuotas, jei prietaisas įmontuotas? „Tas prietaisas irgi sugedo. Tiesiog sutapimas. Kad rizikos išvengtume dar turime išorinius prietaisus parke, kur kasnakt troleibusas pravažiuoja ir patikrina, bet šitas nespėjo privažiuoti iki parko“, – sakė J.Komarovas.

Technikos direktoriaus pavaduotojas patikino, kad senesnio modelio troleibusai Vilniuje yra pakankamai saugūs, bet jie neatitinka žmonių lūkesčių dėl komforto. Troleibusas, kuriame susižalojo berniukas, 2004 metais buvo kapitaliai suremontuotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.