Dramatiškas vaizdo įrašas: Molėtų r. išgelbėtas įlūžęs žvejys

Tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje atsidūrę Molėtų aplinkosaugininkai išgelbėjo Spenglos ežere įlūžusį žveją. Dramatiška gelbėjimo operacija buvo užfiksuota vaizdo įraše.

Dramatiškas vaizdo įrašas: Molėtų r. išgelbėtas įlūžęs žvejys.<br>Stop kadras iš vaizdo medžiagos
Dramatiškas vaizdo įrašas: Molėtų r. išgelbėtas įlūžęs žvejys.<br>Stop kadras iš vaizdo medžiagos
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2016, 10:02 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 9:37 AM

Incidentas įvyko ketvirtadienį. Molėtų aplinkos apsaugos agentūros inspektoriai, reido metu važiuodami palei Spenglos ežerą, pamatė įlūžusį žveją.

Žvejys vandenyje laikėsi įsikibęs smaigais į ledo kraštą ir šaukėsi pagalbos.

Išgelbėjus žmogų paaiškėjo, kad jis vandenyje išbuvo 10–15 min. Kaip vėliau sakė pats, jėgų išsigelbėti savarankiškai jau nebeturėjo. Jei ne atsitiktinai pro šalį važiavę aplinkosaugininkai, žmogus būtų žuvęs.

Gelbėtojas suvokė pavojų ir savo gyvybei

Lrytas.lt susisiekė su žveją išgelbėjusiais aplinkosaugininkais. Kaip sakė savo gyvybe dėl kito žmogaus rizikavęs neetatinis gamtos apsaugos inspektorius Vaidas Vaišvila, gamtos apsauga jis rūpinasi jau daugiau kaip 20 metų. Neetatinio gamtos apsaugos inspektoriaus pažymėjimą jis gavo dar būdamas 17 metų. Tačiau per visą šį laiką, tai buvo pirmas kartas, kai jam teko gelbėti žmogų.

„Esu pats kažkada įlūžęs. Tada mane traukė, bet pačiam žmogų gelbėti teko pirmą kartą“, – sakė V.Vaišvila.

Pasak gelbėtojo, ledas ant vandens telkinių jau labai plonas, ant jo lipti pavojinga.

„Jau du metrus nuo kranto tas ledas „atšutęs“. Jo tiesiog nebėra. Vos užlipau. Jau ir pats tas žvejys buvo išlaužę, kad užliptų... Gerai,kad smaigus turėjo. Būtų nugarmėjęs į dugną, jei nebūtų turėjęs į ką įsikibti“, – dramatiškas ketvirtadienio akimirkas prisiminė 39 metų Molėtų r. gyventojas.

Atsitiktinai važiuodami pro šalį gamtosaugininkai iš pradžių įlūžusio žmogaus nematė, tik ant kranto aptiko jo automobilį. Tačiau pats nelaimėlis, pastebėjęs judėjimą ant kranto, iškėlė į viršų ranką ir taip atkreipė į save dėmesį. Galiausiai pamatę įlūžusį žmogų, vyrai ilgai nesvarstė.

Kartu su V.Vaišvila važiavo jo tėvas, taip pat neetatinis aplinkosaugininkas, ir Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Molėtų r. agentūros vyriausiasis specialistas Robertas Kuzma.

„Čiupau peikenas, apsirišau virve, pasiėmiau dar virvių ir nubėgau ant ledo. Peikena kaskart smigo iš pirmo karto... Žmogui sakiau, kad verstųsi ant pilvo, o jis atsakė, kad nebeturi jėgų. Galiausiai iš kažkelinto karto numečiau jam virvę ir tada jau pavyko prisitraukti. Jis jau mažai kalbėjo, nors dar nebuvo taip sustiręs, kad reikėtų greitąją kviesti. Jam pavyko atsistoti, pats ėjo“, – pasakojo žveją išgelbėjęs vyras.

Visi žvejo daiktai, jo žvejybos dėžė, meškerės, viskas nuskendo. V.Vaišvilos manymu, vandens gylis toje vietoje gali siekti 2-3 metrus. Aplinkui nebuvo nė vieno žmogaus, maždaug už 30 metrų jau tyvuliavo atviras vanduo. Neturėdamas smaigų, vyras neabejotinai iš karto būtų nuskendęs.

Žveją gelbėjęs vyras prisipažino, kad nebuvo taip, jog visai negalvotų apie pavojų. Jis pats yra patyręs tą jausmą, kai įlūžtama. Tad apie galimą pavojų savo gyvybei molėtiškis sako tikrai pagalvojęs. Tačiau rinktis vyrai neturėjo iš ko – žmogų reikėjo nedelsiant gelbėti.

Vėliau paaiškėjo, kad žvejoti ant Spenglos ežero vyras atvažiavo iš Pabradės. Jis kalbėjo rusiškai, trumpai padėkojo gelbėtojams.

„Džiaugiuosi, kad padėjom. Bet jam labai padėjo ir smaigai. Nebūtų jų turėjęs, nebūtų mūsų sulaukęs“, – sakė V.Vaišvila.

„Džiaugiamės, kad išgelbėjom žmogų“

Gelbėjimo operaciją mobiliuoju telefonu užfiksavęs Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Molėtų r. agentūros vyriausiasis specialistas Robertas Kuzma lrytas.lt sakė, kad ketvirtadienį jis su dviem neetatiniais aplinkosaugininkais vykdė bendrą gyvosios gamtos reidą, tikrino, kur dar sėdi žvejai ant ledo. Jis tai pat sako, kad pamatę žvejo mašiną, žmogaus iš pradžių nepastebėjo.

„Mes dar nuo kranto jam kažką rėkėm, o jis atsakė, kad jėgų nebeturi. Tai griebėm virves iš bagažinės ir Vaidas užlipo ant ledo...  Ir ištraukėm. Įvertinom, kad ir jis gali įlūžti, todėl virvėmis pats apsivyniojo. Būčiau jau aš tada pas jį ėjęs“, – pasakojo R.Kuzma.

Aplinkosaugininku vyras dirba jau septintus metus ir toks incidentas jam pasitaikė pirmą kartą: „Dar neteko nieko traukti.“ 

Ištrauktą žveją aplinkosaugininkai dar palydėjo iki jo automobilio. Vyriškis vis tvirtino, kad sugebės pats grįžti namo. Nors ir sumirkęs, jo automobilio pultelis puikiai veikė.

„Patarėm nusivilkti rūbus ir greitai šildytis. Jis pats daug nešnekėjo. Prie šio ežero atvažiuoja daug Pabradės gyventojų žvejoti.  O koks jausmas išgelbėjus gyvybę? Aišku, kad geras. Džiaugiamės, kad išgelbėjom žmogų“, – sakė aplinkosaugininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.