Tragiškos avarijos Klaipėdoje mįslės: kodėl apie nelaimę pranešė praėjus 10 valandų?

Klaipėdietė Ingrida Ulskienė, sukėlusi avariją, per kurią žuvo jos vairuojamu automobiliu BMW važiavęs draugas, pasišalino iš įvykio vietos. Kodėl 35 metų moteris apie šiurpią nelaimę pranešė tiktai po dešimties valandų? Tai aiškinosi teismas.

 Draugo automobilį BMW vairavusi klaipėdietė I.Ulskienė ne tik sukėlė tragišką avariją, bet ir pasišalino iš įvykio vietos.<br>„Atvira Klaipėda“ nuotr.
 Draugo automobilį BMW vairavusi klaipėdietė I.Ulskienė ne tik sukėlė tragišką avariją, bet ir pasišalino iš įvykio vietos.<br>„Atvira Klaipėda“ nuotr.
Taikos prospekto pabaigoje BMW nulėkė nuo kelio, vertėsi ir rėžėsi į medžius.<br>"Atvira Klaipėda" nuotr. 
Taikos prospekto pabaigoje BMW nulėkė nuo kelio, vertėsi ir rėžėsi į medžius.<br>"Atvira Klaipėda" nuotr. 
Nulėkęs nuo kelio BMW vertėsi ir rėžėsi į medžius.<br> "Atvira Klaipėda" nuotr.
Nulėkęs nuo kelio BMW vertėsi ir rėžėsi į medžius.<br> "Atvira Klaipėda" nuotr.
Iš pievos išvilktas sumaitotas automobilis.<br>„Atvira Klaipėda“ nuotr.
Iš pievos išvilktas sumaitotas automobilis.<br>„Atvira Klaipėda“ nuotr.
 Ingrida Ulskienė stojo prieš teismą.<br>P.Martinkienės nuotr. "Atvira Klaipėda".
 Ingrida Ulskienė stojo prieš teismą.<br>P.Martinkienės nuotr. "Atvira Klaipėda".
 I.Ulskienė ir R.Skėrys teisme.<br>P.Martinkienės nuotr. "Atvira Klaipėda“.
 I.Ulskienė ir R.Skėrys teisme.<br>P.Martinkienės nuotr. "Atvira Klaipėda“.
 Klaipėdos apylinkės teisme.<br> P.Martinkienės nuotr. "Atvira Klaipėda".
 Klaipėdos apylinkės teisme.<br> P.Martinkienės nuotr. "Atvira Klaipėda".
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 19, 2022, 12:18 PM, atnaujinta Mar 19, 2022, 7:04 PM

Klaipėdos apygardos teisme Ūkio skyriaus vadove dirbanti I.Ulskienė 2019 metų kovo 24-osios vakare vairuodama svetimą automobilį BMW 530D sukėlė avariją. Ji važiavo kartu su draugu.

Taikos prospekto pabaigoje, ties posūkiu į Kairių gatvę, BMW išlėkė į priešpriešinės krypties kelio juostą ir nuriedėjo į griovį.

Elgesys sukėlė įtarimų

Vertęsis ant šono automobilis įstrigo pakelės medžiuose. Saugos pagalvės išsiskleidė, bet tai šalia I.Ulskienės sėdėjusio jos bendrakeleivio 40-mečio Stanislovo R. neišgelbėjo – vyras žuvo.

I.Ulskienė atsisegė saugos diržus, išsiropštė iš sumaitoto BMW ir patraukė Taikos prospektu kur akys veda. Bandė stabdyti pravažiuojančius automobilius. Tamsoje klumpančią moterį pastebėjo ir parvežė į namus viena pro šalį važiavusi taksistė.

Tik paryčiais I.Ulskienė iš savo namų paskambino Bendrajam pagalbos centrui (BPS) ir pranešė apie avariją Taikos prospekte. Nuo įvykio jau buvo praėję dešimt valandų.

Toks moters elgesys sukėlė įtarimų, kad svetimą automobilį ji galėjo vairuoti neblaivi.

Aiškinosi pustrečių metų

Prieš avariją pora kartu leido laiką Stanislovo R. namuose. Žuvusio vyro kraujyje aptikta 2,48, o šlapime – 3,21 promilės etilo alkoholio.

„Ji pasišalino iš avarijos vietos siekdama nuslėpti galimą apsvaigimą nuo alkoholio, kad išvengtų sunkesnių kaltinimų“, – Klaipėdos apylinkės teisme aiškino nukentėjusiųjų interesams atstovavęs advokatas Raimondas Kivylius.

Teisiamosios advokatas Robertas Skėrys tuo metu įrodinėjo, kad I.Ulskienė ir pati sunkiai nukentėjo, iš avarijos vietos pasišalino nesąmoningai, nes buvo smarkiai sukrėsta, ištikta emocinio šoko, netgi laikinai praradusi sąmonę.

Net pustrečių metų teismas aiškinosi, kaip buvo iš tikrųjų. Abstrakčios medikų išvados nei patvirtino, nei paneigė, kad I.Ulskienė po avarijos buvo neadekvačios būsenos, – prireikė papildomos psichiatrinės ekspertizės.

Pasiūlė vairuoti savo BMW

Tą lemtingą dieną I.Ulskienė, paprašyta verslininko Stanislovo R., svečiavosi jo namuose.

Prieš aštuonis mėnesius išsiskyręs su sugyventine vyras gyveno sesers bute, kuri dirbo Vokietijoje. Šis jai buvo perleidęs dalį savo įmonės akcijų.

Pasak sesers, brolis buvo karšto būdo, slėpė polinkį į alkoholizmą, net bandė atsikratyti priklausomybės, labai mylėjo savo mažametę dukrą, ją išlaikė.

„Stanislovo bute buvau dvi valandas, išgėriau ten taurę baltojo vyro. Jis jau buvo girtas, sudirgęs, blogos nuotaikos, savaitę nesirodė darbovietėje. Balkone dar pagurkšnojo trauktinės. Kai susiruošiau išeiti, nusekė man iš paskos“, – su draugu praleistas paskutines valandas teisme prisiminė I.Ulskienė.

Moteris norėjo pas draugę važiuoti savo automobiliu, bet Stanislovas kieme pasiūlė sėsti prie jo įmonei priklausančio automobilio BMW vairo, pats įsitaisė priekinėje sėdynėje.

Liepė važiuoti tiesiai, žadėjo parodysiąs gražių vietų.

Atsimerkė pievoje

„Jis elgėsi jausmingai, trukdė vairuoti. Bandžiau jį nustumti, atsisukau ir nebemačiau kelio.

Paskui prieš akis išvydau lauką ir supratau, kad nesuvaldysiu automobilio.

Aš nežinau, kokiu greičiu važiavau, atsibudau pievoje, visur tamsu, šlapia žolė. Neprisimenu, ar saugos diržas buvo atsegtas“, – pasakojo I.Ulskienė.

Moteris neprisimena ir kaip išlipo iš suknežinto automobilio. Pievoje pusiau šliaužė, pusiau ėjo šviesų link – avint aukštakulniais buvo sunku judėti. Bandė sustabdyti kelias mašinas, bet jos nuvažiavo. Paskui, regis, vėl buvo praradusi sąmonę.

Vėliau I.Ulskienė kai ką prisiminė: „Atsipeikėjusi pamačiau šalia savęs kažkokią moterį, instinktyviai pasakiau jai savo namų adresą. Neprisimenu, ką kalbėjome, kaip grįžau. Rankinė su mobiliuoju telefonu, raktais, pinigine, dokumentais liko BMW.“

Nuvežta prie namų moteris surinko vartelių kodą, užkopė laiptais, atsirakino buto, kuriame gyveno, duris. Bet kaip tai padarė, ką veikė namuose, negalėjo pasakyti – tikriausiai vėl apalpo.

Jos sūnaus tuo metu namuose nebuvo.

Vartelių kodą prisiminė

Psichiatrinę ekspertizę atlikę specialistai svarstė, kas galėjo nutikti I.Ulskienei, kad ji paskui tarsi pro miglą prisiminė, kaip po avarijos šliaužė pieva, stabdė automobilius, bet nepamiršo savo namų vartelių kodo.

Užkopusi į trečiąjį aukštą moteris sugebėjo atsirakinti buto duris, bet kažkodėl nepaskambino BPC budėtojams, nors privalėjo tai padaryti nedelsdama - negi neprisiminė, kad važiavo ne viena?

„Mažai tikėtina, kad vėl apalpusi ji 8 valandas praleido ant kilimo be sąmonės. Miegoti tiek laiko kenčiant skausmą irgi sudėtinga. Jos sąmonė gal nebuvo sutrikusi, o tik susiaurėjusi, trūkinėjanti.

Ūmi reakcija į stresą – noras rėkti, bėgti, kviestis pagalbos, tai natūralus išlikimo instinktas. Išsiropštusi iš sudaužyto automobilio moteris gelbėjo savo gyvybę“, – teisme sakė psichiatras Darius Tamašauskas. 

I.Ulskienė galbūt iš tikrųjų kurį laiką nesuvokė savo veiksmų esmės, nesuteikė visos informacijos, negalėjo neatskleisti visų jai žinomų avarijos aplinkybių dėl ištikusios amnezijos – laikinai prarado atmintį.​

Keleivė buvo ištikta šoko

Teisme liudijusi klaipėdietė taksistė sakė vakare pastebėjo iš laukų išnirusią, tvarkingai apsirengusią moterį. Ji ėjo važiuojamąja kelio dalimi ne prieš automobilių eismą, o lygiagrečiai, paskui staiga pakrito ant žemės.

"Sustojau, įjungiau avarinį signalą, priėjau arčiau. Moters drabužiai buvo žemėti. Pamaniau, gal kas nors ją išprievartavo, apiplėšė, gal neblaivi, bet alkoholio kvapo nepajutau.

Kai paklausiau, ar jai viskas gerai, atsakė: „Ne, viskas blogai“. Buvo sąmoninga, bet smarkiai susijaudinusi, medikų pagalbos atsisakė, norėjo greičiau patekti į namus. Mačiau, kad ji ištikta šoko“, - pasakojo taksistė.

I.Ulskienė, pasak liudytojos, įsodinta į automobilį, susiėmusi už pilvo dejavo, kalbėjosi su dievais, vis kartojo „Jėzau, Jėzau, noriu namo: "Kas jai nutiko, aš neklausiau - nesileidžiu į kalbas su klientais. Privežta prie namų padėkojo ir išlipo. Dar palaukiau, kol pati atsidarys vartelius".

Kitą dieną socialiniuose tinkluose pamačiusi įrašą, kad avariją Taikos prospekte galėjo sukelti neblaivi moteris, taksi vairuotoja nuskubėjo į policiją, papasakojo, kas nutiko, – norėjo apginti kelyje sutiktą I.Ulskienę.

Sąmonė laikinai aptemo?

Šoko ištikta I.Ulskienė, psichiatrų nuomone, galėjo atsidurti vadinamosios sąmonės prieblandos būsenoje, kuriai būdingas tunelinis matymas, noras išlikti gyvai. Tai trunka nuo kelių sekundžių iki kelių dienų.

Išsirangiusi iš sudaužyto BMW I.Ulskienė galbūt iš tikrųjų kurį laiką nesuvokė savo veiksmų, nesuteikė visos informacijos, neatskleisti visų jai žinomų avarijos aplinkybių dėl amnezijos – buvo laikinai praradusi atmintį.

​Kai žmogus atsitokėja, pradeda ieškoti telefono, nori ką nors pasakyti, skambina policijai, tada jo sąmonė jau būna nuskraidrėjusi.

Teismo medicinos ekspertai nesistebėjo, kad po avarijos išgyvenusi I.Ulskienė pati atsidarė vartelius, įžengė į būstą – panašiai kelią į savo namus atranda įkaušę asmenys, paskui ir patys to neprisimenantys.

Aptemus sąmonei, moteris po avarijos galėjo neprisiminti, kur buvo, ką veikė, bet akivaizdu, jog kažkur ėjo, taksistei pasiteiravus, ar ją vežti į ligoninę, pasakė, kad to nereikia.

"Sąmoninga veikla ir savisaugos instinktai – skirtingi dalykai, nors šiaip jau žmonėms būdinga meluoti", - ironizavo D.Tamašauskas.

Bausmės vykdymą atidėjo

Bylą išnagrinėjęs teismas pripažino, kad I.Ulskienė vairuodama automobilį BMW pažeidė Kelių eismo taisykles: nesilaikė visų būtinųjų atsargumo priemonių, sukėlė pavojų kitų eismo dalyvių saugumui.

Nors įkaušęs draugas moteriai trukdė vairuoti, norėjo apkabinti, bandė bučiuoti, blaškė dėmesį atitraukdamas žvilgsnį nuo kelio, ji nepaisė atsargumo – nepasirinko saugaus greičio, nesustojo, todėl žuvo žmogus.

„Išanalizavus visus įrodymus ir parodymus, medikų išvadas, nustatyta, jog tuoj po avarijos ji adekvačiai nesuvokė aplinkos, negalėjo valingai priimti sprendimų“, - nuosprendyje konstatavo teisėja Violeta Balčiūnienė.

I.Ulskienei skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, vykdymas atidėtas tokiam pat laikotarpiui. Teisiamoji neneigė jai pareikštų kaltinimų, viešai atgailavo, o tai – lengvinanti aplinkybė.

 

Draugei neleido laiduoti

Nukentėjusieji asmenys  iš tragiškos avarijos kaltinininkės I.Ulskienės siekė prisiteisti apie 250 tūkst. eurų turtinės ir neturtinės žalos atlygio.

Draudimo bendrovė be jau išmokėtų sumų nukentėjusiesiems turės atlyginti neturtinę žalą: žuvusio vyro mažametei dukrelei - 13 tūkst. 350, jo seseriai – 5000 eurų. Vaiko motinos civilinis ieškinys atmestas.

Tris vis dar galiojančias administracines nuobaudas turinti I.Ulskienė teismo prašė ją atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Tačiau V.Balčiūnienė prašymą atmetė - laiduotojas buvo nepatikimas asmuo.

Už I.Ulskienę troškusi laiduoti jos draugė yra net 16 kartų bausta administracine tvarka, daugiausia už KET pažeidimus: greičio viršijimą, kelio ženklų nepaisymą, civilinio draudimo prievolių ignoravimą.

 

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.