Universitetai ruošiasi mokslo metams: be galimybių paso į auditorijas studentai nepateks, dalis paskaitų išliks nuotolinės Iki rugsėjo dar gali įvykti pokyčių

Iki mokslo metų likus kiek mažiau nei mėnesiui, tam jau aktyviai ruošiasi ir šalies universitetai. Jų atstovai pripažįsta, kad, siekiant nesutrikdyti studijų proceso, galimybių pasai studentams bus būtini. Tiesa, nuotolinio mokymo visiškai atsisakyti neketinama – dalis užsiėmimų dėl patogumo ir toliau galės vykti virtualiai.

Universitetai ruošiasi naujiems mokslo metams.<br>D.Umbraso nuotr.
Universitetai ruošiasi naujiems mokslo metams.<br>D.Umbraso nuotr.
Universitetai ruošiasi naujiems mokslo metams.<br>D.Umbraso nuotr.
Universitetai ruošiasi naujiems mokslo metams.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus Gedimino technikos universitetas (Dabar – VILNIUS TECH)<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus Gedimino technikos universitetas (Dabar – VILNIUS TECH)<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Universitetai ruošiasi naujiems mokslo metams.<br>V.Skaraičio nuotr.
Universitetai ruošiasi naujiems mokslo metams.<br>V.Skaraičio nuotr.
Universitetai ruošiasi naujiems mokslo metams.<br>V.Skaraičio nuotr.
Universitetai ruošiasi naujiems mokslo metams.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytauto Didžiojo universitetas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vytauto Didžiojo universitetas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilniaus universitetas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus universitetas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 3, 2021, 12:04 PM, atnaujinta Aug 3, 2021, 3:47 PM

Į paskaitas – tik su galimybių pasu

Vilniaus universiteto (VU) studijų prorektorius Valdas Jaskūnas naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad universitetas naujiems mokslo metams pasiruošęs, tačiau epidemiologinė situacija keičiasi taip sparčiai, jog iki rugsėjo dar gali įvykti pokyčių.

„Sąlygos kinta, tai galima sakyti, kad esame pasiruošę dirbti tomis sąlygomis, kurios galioja dabar. Puikiai suprantame, kad iki rugsėjo viskas dar gali pasikeisti. Bet apskritai planuojame laikyti gyvą kontaktą ir visus sprendimus modeliuoti būtent šiuo pagrindu.

Saugumo užtikrinimas yra mūsų įsipareigojimas, todėl rišimės prie galimybių paso. Bet kokiu atveju, kaip jau Vyriausybė nuspręs, taip mes jį ir traktuosime“, – aiškino VU studijų prorektorius.

Pasak jo, jei studentas neturės galimybių paso, turės testuotis, o jei nesutiks daryti ir to, prie studijų proceso galės prisijungti nuotoliniu būdu. Tiesa, tai nebus taip kokybiška.

„Čia jau paties studijuojančiojo atsakomybė, bet dėl galimybės pilnavertiškai dalyvauti studijų procese, labai rekomenduojame testuotis.

Mes labai aiškiai pripažįstame, kad dalyvavimas iš už ekrano objektyviai būtų kiek kitomis sąlygomis, nei tų studentų, kurie dalyvauja gyvai. Pavyzdžiui, medicinos studijose gali būti hibridiniu būdu organizuojamas užsiėmimas, bet tas studentas, kuris sėdi už ekrano ir gali matyti auditoriją, negalės naudotis, pavyzdžiui, mikroskopu, atlikti užduočių“, – pavyzdį pateikė V.Jaskūnas.

Praėjusios savaitės duomenimis, jau pasiskiepijo kiek daugiau nei 90 procentų VU darbuotojų.

Klaipėdos universiteto (KU) rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas taip pat tvirtino, kad nuo rugsėjo į auditorijas grįžtančių studentų prašys galimybių paso, tačiau nuotolinis mokymas visiškai nedings.

„Beje, neplanuojame atsisakyti nuotolinių paskaitų. Pandemija parodė, jog kai kurie dalykai, ypač socialiniuose moksluose, gali būti dėstomi virtualiai, ir tai tenkina tiek studentus, tiek dėstytojus. Bet dalykai, kuriems būtini laboratoriniai darbai, kur reikalinga ugdyti praktinius įgūdžius, vyks įprasta tvarka.

Žinoma, mūsų planus koreguos epidemiologinė situacija ir Vyriausybės sprendimai“, – portalui lrytas.lt sakė A.Razbadauskas.

Statistikos departamento ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) duomenimis, Klaipėdos universitete šiuo metu vakcinuotų darbuotojų skaičius siekia 80-89 procentus.

Naujiems mokslo metams jau pasiruošęs ir Vytauto Didžiojo universitetas (VDU). Jo studijų prorektorė dr. Simona Pilkienė pasakojo, kad universitetas jau dėlioja įvairius mokslo metų scenarijus, tačiau prioritetu išlieka kontaktinės studijos. 

„Labai tikimės, kad studentai bus aktyvūs ir per vasarą visi pasiskiepys. Bendrauniversitetinių studijų dalykų paskaitos, kurios vyksta didelėmis studentų grupėmis, vyks nuotoliniu būdu, taip pat dalis studijų vyks nuotoliniu būdu tose studijų programose, į kurias negalės atvykti užsienio studentai dėl situacijos jų šalyse.

Visos kitos paskaitos, pratybos, seminarai ir laboratoriniai užsiėmimai vyks kontaktiniu būdu. Tačiau, kaip ir nurodyta operacijų vadovo sprendimuose, užsiėmimuose dalyvaujantys studentai ir dėstytojai turi būti pasiskiepiję arba nurodytu dažnumu atlikti testus. Šių reikalavimų ir laikysimės“, – aiškino S.Pilkienė.

Skiepys ir pačiuose universitetuose

Prorektorės teigimu, universitete rudenį veiks vakcinacijos centrai, šiuo metu pasiskiepijusių darbuotojų universitete yra daugiau nei 80 procentų.

„Jei tokiu intensyvumu pasiskiepytų ir studentai, galėtume visi jaustis žymiai saugiau ir pradėti studijų metus įprastai“, – sakė VDU atstovė.

Skiepyti studentus jiems patogiausiose vietose pasiryžę ir Klaipėdos bei Vilniaus universitetai.

„Prisidedame prie Lietuvos universitetų rektorių kreipimosi į studentus ir raginame jaunimą nebijoti vakcinuotis. Rugsėjo 1-ąją tai bus galima padaryti ir mūsų akademiniame miestelyje, kuriame bus įsikūręs mobilus vakcinavimo punktas“, – pranešė KU rektorius.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (dabar – Vilnius TECH) studijų prorektorius prof. dr. Romualdas Kliukas aiškino, kad bakalauro studijų studentai rugsėjį į auditorijas grįš, o magistratūros studentai mokysis mišriuoju būdu: paskaitos jiems vyks nuotoliniu, o pratybos ir laboratoriniai darbai – kontaktiniu būdu.

„Žinome, kad studentai laukia, kada galės sugrįžti į universitetą, nes visi pasiilgo bendravimo. Trūksta ne tik gyvo kontakto, bet ir to, ką jis duoda – galimybę mokytis: studentui iš studento, studentui iš dėstytojo, kolegoms – vienam iš kito“, – teigė R.Kliukas.

Pasiskiepyti be išankstinės registracijos, jo teigimu, studentai galės rugpjūčio 10 d. prie Vilnius TECH centrinių rūmų (Saulėtekio al. 11) automobilių stovėjimo aikštelės, rugpjūčio 23 d. prie Saulėtekio al. 25, bendrabučio Nr. 1 automobilių stovėjimo aikštelės ir rugsėjo 1 d. prie Vilnius TECH centrinių rūmų (Saulėtekio al. 11) automobilių stovėjimo aikštelės. Mobilusis punktas veiks 10–14 val.

Šiuo metu persirgę arba pasiskiepiję nuo koronaviruso yra daugiau nei 90 proc. Vilnius TECH darbuotojų.

„Priversti skiepytis negalime nė vieno, bet tikime, kad Vilnius TECH studentai ir kiti bendruomenės nariai yra pavargę nuo mokymosi, darbo nuotoliniu būdu, ir jie bus linkę skiepytis ir greičiau grįžti prie įprastinio gyvenimo.

Nuolat stebime naujienas, reaguojame į SAM rekomendacijas ir ruošiamės įvairiems scenarijams naujais mokslo metais. Vienas jų – į auditorijas priimti tik tuos studentus, kurie turi galimybių pasą“, – portalui lrytas.lt sakė R.Kliukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.