Klaipėdietę pribloškė situacija dukros mokykloje: galvoje netelpa toks valdžios sprendimas

Pamačiusi situaciją mokykloje, į portalo lrytas.lt redakciją kreipėsi Klaipėdos Simono Dacho progimnaziją lankančios mokinės mama.

Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijos dėl COVID-19 pandemijos valdymo mokyklose šokiravo Klaipėdos Simono Dacho progimnaziją lankančios mokinės mamą.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijos dėl COVID-19 pandemijos valdymo mokyklose šokiravo Klaipėdos Simono Dacho progimnaziją lankančios mokinės mamą.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Tualetai.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Tualetai.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Mokykla.<br>M.Patašiaus nuotr.
Mokykla.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tualetai.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Tualetai.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijos dėl COVID-19 pandemijos valdymo mokyklose šokiravo Klaipėdos Simono Dacho progimnaziją lankančios mokinės mamą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijos dėl COVID-19 pandemijos valdymo mokyklose šokiravo Klaipėdos Simono Dacho progimnaziją lankančios mokinės mamą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijos dėl COVID-19 pandemijos valdymo mokyklose šokiravo Klaipėdos Simono Dacho progimnaziją lankančios mokinės mamą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijos dėl COVID-19 pandemijos valdymo mokyklose šokiravo Klaipėdos Simono Dacho progimnaziją lankančios mokinės mamą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 8, 2021, 6:13 PM, atnaujinta Sep 9, 2021, 10:10 AM

„Bendri tualetai mergaitėms ir berniukams – to negali būti. Mano vaikas grįžta ir kiekvieną dieną pasakoja vis kitas istorijas“, – pasakojo klaipėdietė Aurelija.

Jos teigimu, pisuarai ir neužsirakinančios tualeto kabinos vaikams nesuteikia jokio privatumo, o griežti saugumo reikalavimai mokyklose primena koncentracijos stovyklą. Tuo metu mokykla argumentuoja, kad vadovaujasi operacijų vadovo rekomendacijomis, o kitaip reguliuoti mokinių srautų su dabartine infrastruktūra – neįmanoma.

Sutryptos vertybės?

„Dėl COVID-19 mokyklos aukštai yra atskirti. Suprantu ir iš dalies sutinku, tačiau šokiruoja suformuoti bendri tualetai mergaitėms ir berniukams – pisuarai ir nerakinamos kabinos su klozetais. Man tai yra protu nesuvokiamas sprendimas!“, – stebėjosi Aurelija.

„Pisuarai atskirti sienelėmis, kad berniukai nematytų vienas kito prie pisuaro, o kad išėjusi iš kabinos mergaitė gali matyti berniuko užpakalį ir pan. – čia turbūt smulkmena“, – ironizavo moteris.

Aurelija teigė ieškanti būdo, kaip padėti savo vaikui, bet taip pat tikino nerimaujanti ir dėl kitų mokinių – vien S.Dacho mokyklą lanko apie 1000 mokinių.

„Jiems gali būti padaryta labai didelė negrįžtama žala. Tai, ką laikėme vertybėmis, morale, dorove – gali būti tiesiog sutrypta“, – teigė ji.

Klaipėdietė kalbėjo, kad vien pisuarų uždengimas ar užsirakinančios kabinos problemos neišsprendžia.

„Vis tiek turi būti atskirti. Kadangi koridoriuose negalima vaikščioti, per pertrauką galima būti tik klasėje, vaikai, kaip ir senais laikais, nori erdvės – tualetai jiems ramesnė vieta. Vyresni berniukai mėgsta visokias elektronines cigaretes ten rūkyti – visko būna.

Mergaitėms, kaip ir mano dukrai, prasidėjusi paauglystė, tai ji vis taiko, kada nebūtų berniukų. Kita bendraklasė laiko tualeto duris. Net įdėjus kabliukus, berniukai tuksena į duris, galvoja, kad ten – jų draugai. Manau, tokių situacijų daugės, o to negali būti“, – problemas įvardijo klaipėdietė.

„Ir kai būdavo tik mergaičių tualetas, būdavo visokių situacijų, kad gėdijasi viena kitos, nori privatumo. O dabar – visi kartu“, – pridūrė ji.

Primena koncentracijos stovyklą?

Anot jos, ministerijos argumentas dėl srautų reguliavimo – neįtikina.

„Tegul jie patys tokioje situacijoje pabando pagyventi: ir su kaukėmis klasėje, ir niekur neišeiti. Įeiti tik pro vieną pusę, išeiti – tik pro kitą, kelintą pamoką valgyti, nes anksčiau negali nueiti, ir dar bendras tualetas. Kaip koncentracijos stovykla. Mes su savo galimybių pasais galėsime lankyti visas kavines, restoranus, o vaikams mokyklose – tokie apribojimai.

Man asmeniškai geriau, kad vaikas sėdėtų namie ir mokytųsi nuotoliniu būdu. Arba surasiu mokyklą, kur bus ir mergaitėms, ir berniukams skirti tualetai“, – pabrėžė ji.

Visgi, nuotolinio mokymo galimybės, anot Aurelijos, mokykla nesudaro – vyksta tik kontaktinis mokymas.

„Dabar susisiekiau su advokatu. Nusiunčiau jam įstatymą, pagal kurį buvo priimtas toks sprendimas bendriems tualetams. Sakė, kad jeigu tai tiesa – kils didelis skandalas“, – pasakojo Aurelija.

Sprendimas – srautų valdymui

Klaipėdos Simono Dacho progimnazijos direktorė Daiva Marozienė portalui lrytas.lt teigė, kad sprendimas dėl bendrų tualetų įgyvendintas remiantis ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu, siekiant suvaldyti mokinių srautus.

„Sprendimas turėti bendrus tualetus buvo priimtas ne šiaip sugalvojus, kad mums patinka – vykdome operacijų vadovo sprendimus. Operacijų vadovo sprendimu tokia galimybė mums yra suteikta – tai nėra mūsų išsigalvojimas.

Mūsų infrastruktūra yra tokia, kad kiekviename aukšte yra vienas tualetas. Norint užtikrinti srautų valdymą buvo pasirinktas toks sprendimas.

Kabinos tualetuose yra, jos visos yra užrakinamos. Šiandien, kad nekiltų daugiau jokių pagundų ar kokių kitų minčių, visi pisuarai yra uždengti ir uždėta informacija, kad jie neveikia ir jais nesinaudoti“, – lrytas.lt sakė D.Marozienė.

Anot jos, anksčiau vaikų tualetai buvo suskirstyti aukštais. Pirmame ir trečiame aukšte – berniukų tualetai, antrame ir ketvirtame – mergaičių. Tačiau norint atskirti srautus tame pačiame aukšte mokykla tualetų neturi.

„Ne visas smulkmenas apgalvojome, bet šiai dienai padarėme viską geriausia, kas įmanoma tam, kad galėtume vykdyti operacijų vadovo sprendimus – suvaldyti srautus, kad jie nesimaišytų. Nes tame pačiame aukšte, esant atskirtam srautui, tualetų mes neturime“, – pažymėjo mokyklos direktorė.

Operacijų vadovo sprendimu, „esant poreikiui, tualeto patalpos yra priskiriamos naudotis konkrečios klasės (grupės) mokiniams neskirstant jų pagal lytis“.

Pateiktas pasiūlymas

Sveikatos apsaugos ministerijos epidemiologų teigimu, ši nuostata operacijų vadovo sprendime buvo numatyta ribojant mokinių srautus, kad organizuojant ugdymo procesą būtų laikomasi grupių, klasių atskyrimo principo (maksimaliai ribojamas skirtingose grupėse, klasėse esančių mokinių kontaktas tiek pamokų metu, tiek pertraukų metu, tiek po pamokų.

„Kadangi ligos plitimo prevencijai užtikrinti yra svarbūs mokinių srautų atskyrimai, todėl pagal pastatuose išdėstytus tualetus kai kuriose mokyklose nėra galimybių išpildyti reikalavimo turėti atskirus tualetus. Atsižvelgiant į tai, ugdymo įstaigoms pateiktas siūlymas leisti neturėti fiksuotai skirtų tualetų“, – komentare lrytas.lt teigė SAM specialitai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?