Mokyklų sujungimo dėka laimėjo ir mokiniai, ir mokytojai, ir bendruomenės

Klaipėdos rajono Judrėnų seniūnijos gyventoja Eglė Rubavičienė kurdama šeimą kartu su vyru ieškojo ramios, jaukios vietos, kurią suptų miškas, laukai, vaikai galėtų augti vienkiemyje, apsuptame gamtos.

Mažų kaimiškų mokyklų mokiniai tapo gimnazistais.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mažų kaimiškų mokyklų mokiniai tapo gimnazistais.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2021, 12:04 PM, atnaujinta Oct 29, 2021, 12:24 PM

Šeima įsikūrė netoli Judrėnų miestelio, čia gimė ir šeši Rubavičių vaikai.

Ūgtelėję vaikai pradėjo mokytis netoli namų esančioje Judrėnų Stepono Dariaus pagrindinėje mokykloje, bet aplinkiniuose kaimuose sparčiai mažėjant vaikų, mokykla buvo prijungta prie Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos, tapo filialu.

Dvi E. Rubavičienės dukros – gimnazistės, viena jau baigė gimnaziją, kita – abiturientė, o keturi mažieji vaikai toliau mokosi Judrėnuose esančiame gimnazijos filiale.

„Aš patenkinta Veiviržėnų mokyklos bendruomene, jie labai kūrybiški žmonės, džiaugiuosi, kad mūsų gimnazistės ten gali mokytis“, – sako E. Rubavičienė.

Mažų kaimiškų mokyklų mokiniai tapo gimnazistais

Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos sprendimu Judrėnų Stepono Dariaus pagrindinė mokykla, kaip ir Pėžaičių, Pašlūžmio mokyklos bei ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo skyriai tapo Veivirženų Jurgio Šaulio gimnazijos filialais.

Daukšaičių kaimo gyventojos Viktorijos Bočkutė Navalinskienės sūnui, kol mokėsi Pašlūžmio mokyklos daugiafunkciame centre, teko mokytis jungtinėje klasėje, kurioje buvo tik 8 skirtingo amžiaus vaikai. Atėjęs į 3 klasę Vieviržėnų gimnazijoje, jis atsidūrė tarp savo vienmečių. Mama džiaugiasi, kad sūnus tapo daug savarankiškesnis, drąsesnis, lanko gimnazijos būrelius, prailgintos dienos grupę, o namo parvažiuoja mokykliniu autobusiuku.

Iš Judrėnų Stepono Dariaus mokyklos į gimnaziją perėjusi mokytis 7 klasės mokinė Ernesta Karpaitė iš pradžių baiminosi, ar jai pavyks pritapti. „Pritapau, naujų draugų susiradau, vaikai labai draugiški. Man patinka čia mokytis, nes mokytojai skiria daugiau dėmesio, geriau mus išmokina, gerėja pažymiai“, – džiaugiasi mergaitė.

Mokykliniu gyvenimu, naujais draugais džiaugiasi iš mažų kaimo mokyklų atkeliavę trečiokai Dominykas, Erika ir Liepa. Mergaitėms ypač patinka didelė sporto aikštelė, o Dominykas pastebi, kad gimnazijoje kur kas labiau triukšminga, nors naujoji aplinka jam visgi patinka.

Kas pasikeitė?

Kaip pasakoja Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos direktorė Laima Navickienė, kai 2020 m. pavasarį buvo priimtas Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos sprendimas prie Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos prijungti Judrėnų pagrindinės mokyklos Stepono Dariaus pagrindinę mokyklą, Pašlūžmio daugiafunkcį centrą, Pėžaičių pagrindinę mokyklą ir paversti juos gimnazijos filialais, gimnazijos kolektyvas pradėjo tam ruoštis iš anksto.

„Mes nuo pavasario pradėjome tam ruoštis. Pradėjome bendrauti su vietos bendruomenėm, su mokytojais. Aišku, užtruko dokumentų tvarkymas, bet nuo rugsėjo 1 d. tos mokyklos tapo mūsų skyriais“, – pasakoja direktorė.

Pasak gimnazijos vadovės, susijungimo nauda netruko įsitikinti visi. Vaikams nebereikėjo mokytis jungtinėse klasėse, kur kartu su viena mokytoja dirbdavo skirtingo amžiaus vaikai.

„Nuo šių metų rugsėjo Pašlūžmyje nebeliko pradinių klasių, vaikai atėjo į mūsų gimnaziją. Aišku, reikėjo pasirūpinti mokinių pavėžėjimu, bet per rugsėjo mėnesį susitvarkėme, dabar viskas yra gerai“, – pasakoja gimnazijos direktorė L. Navickienė.

Vadovės teigimu, naujokų tėvai patenkinti, nes vaikai turi didesnes galimybes dalyvauti neformaliajame ugdyme, o mokykla aktyviai dalyvauja vietos bendruomenės veikloje. Padaugėjus vaikų gimnazijoje susidarė galimybė atsirasti dviem ketvirtom ir dviem antrom klasėm, atsirado didesnis komplektų skaičius.

„Mes kalbamės su mokinių tėvais, kurie pasakoja, kad vaikai įgavo pasitikėjimo, drąsos. Jie mokėsi mažose jungtinėse klasėse, kuriose buvo po 8-9 mokinius, o gimnazijoje pateko į dideles klases, kur mokosi ir 15, ir 20, o vienoje klasėje net 24 mokiniai. Vaikai išmoko bendrauti, jie jaučiasi geriau“, – džiaugiasi L. Naviskienė.

Gimnazijos direktorė pastebi, kad mokyklų sujungimas turi ir akivaizdžią ekonominę naudą: „Manau, kad skyrių prijungimas prie mūsų gimnazijos iš tikrųjų sutaupė savivaldybei nemažai lėšų. Kadangi nebeliko buhalterijų atskirų, nebeliko atskirų vadovų, nes visur buvo direktoriai. Nebeliko pavaduotojų“.

Pasak direktorės, Judrėnų skyriuje liko tik 0,25 pavaduotojo etato, Pašlūžmio skyrių globoti pavesta gimnazijos direktoriaus pavaduotojai.

Puoselėjami ryšiai su bendruomenėmis

Veiviržėnų Jurgio Šaulio direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jurgita Rudienė pasakoja, kad ir po susijungimo gimnazijai pavyksta palaikyti tradicinius ryšius su vietos bendruomenėmis.

„Ir Pėžaičiuose, ir Daukšaičiuose, ir Judrėnuose turime ikimokyklinio skyriaus vaikučių, ir priešmokyklinio, raginam visas šeimas ten leisti vaikučius. Tas šeimas be abejo pažįstame“, – teigia pavaduotoja.

Pasak jos, pedagogai bendradarbiauja ir su darželių vaikų, ir pradinukų, kurie jau mokosi gimnazijoje, ir vyresnių mokinių tėvais, vyksta bendros veiklos, renginiai, kiek tik yra įmanoma pandeminėmis sąlygomis.

Gimnazija bendradarbiauja su Amatų centru, kuris turi mokiniams įdomią edukacinę programą. Pasak pavaduotojos, labai aktyvios bendruomenės ir Pėžaičiuose, ir Judrėnuose, ir Daukšaičiuose. Jos taip pat organizuoja veiklas, renginius, o gimnazijos bendruomenė, kiek įmanoma, stengiasi prisidėti.

„Laukiame moliūgų šventės, kuri jau ne už kalnų. Manome, kad mokykloje nėra jokio atotrūkio, iš kitų mokyklėlių atėję vaikai jaučiasi savi. Labai norėjo mokykliniu autobusiuku važiuoti, tai dabar jų svajonė jau įgyvendinta“, – tvirtina pavaduotoja J. Rudienė.

Mokytojams – geresnės sąlygos

Mažose mokyklose dėl mažo mokytojų skaičiaus nėra pakankamų sąlygų metodinei veiklai: pakankamai ribotos galimybės tobulėti ir semtis ugdymo naujovių, nes mokytojai dirbo gana izoliuotai.

Prijungus skyrius, dauguma mokytojų įsitraukė į gimnazijos gyvenimą. Dabar didelėje mokykloje metodinėse grupėse mokytojai aptaria savo darbą: kelia problemas, dalijasi gerąja patirtimi, gali stebėti kolegų pamokas, mokytis vieni iš kitų ir kt.

Gimnazijos direktorė L. Navickienė pasakoja, kad problemų įdarbinant mokytojus nebuvo, jie buvo perkelti į gimnaziją.

„Kalbamės su mokytojais, daugelis džiaugiasi, kad atsirado galimybė įsilieti į didesnį kolektyvą, dalintis savo patirtimi, kartu gauti žinių ir iš kolegų, nes anksčiau pasitaikydavo, kad mokytojai turėdavo kompleksų, kaip čia tartis su kitos mokyklos mokytojais, o dabar tapome vieno kolektyvo nariais“, – sako direktorė.

Gimnazijos vadovė džiaugiasi, kad nebeliko mokytojų antraeilininkų su mažu darbo krūviu, mokytojai, kurie dirba Veiviržėnų gimnazijoje, nuvažiuoja pravesti pamokų ir Judrėnų skyriuje. Glaudesniu bendradarbiavimu pasidžiaugia ir Laima Dargevičienė, Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos Judrėnų Stepono Dariaus pagrindinės mokyklos skyriaus direktoriaus pavaduotoja ugdymui.

„Tas bendradarbiavimas gražus visada buvo ir toliau tęsiasi, bet dabar jis dar dažnesnis, dėlto, kad mūsų ir susirinkimai bendri, ir metodiniai bendri, ir net kolektyvo bendros šventės, tai mes turime daugiau progų susitikti ir bendrauti. Dabar mes jau kartu aptariame visas problemas, visi posėdžiai vyksta kartu“, – sako pavaduotoja L. Dargevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.