Referato rašymas – kaip rašyti referatą?

Dar mokykloje mokiniai turi išmokti savarankiškai įgyti žinių, įsisavinti naują informaciją. Viena iš svarbiausių mokytojų ar dėstytojų užduočių – išmokyti mokinį ar studentą savarankiškai dirbti. Taip siekiama, kad auganti karta būtų kūrybiška bei iniciatyvi. Ugdant savarankiškumą nemenkas vaidmuo atitenka namų darbams bei savarankiškų darbų rengimui – referatų rašymui.

VU, vilniaus universitetas, saulėtekyje, studentai pasirašo studijų sutartis, studijos<br>J.Stacevičiaus nuotr.
VU, vilniaus universitetas, saulėtekyje, studentai pasirašo studijų sutartis, studijos<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Referato rašymas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Referato rašymas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

mokslobaze.lt

Oct 29, 2021, 3:37 PM

Vieni dažniausiai rengiamų rašto darbų – referatai. Tai pasiruošimas „sudėtingesniems“ rašto darbams, tokiems, kaip kursinis ar diplominis darbas, kurie rengiami aukštesniuosiuose kursuose. Taigi, referato rašymo ypatybių žinojimas yra itin svarbus.

Daugeliui referato rašymas tampa nemenka užduotimi. Jo rengimas užsitęsia, o ir gaunamas įvertinimas ne visada džiugina. Taigi, gali kilti klausimas, o kaip tinkamai parengti referatą?

Žinoma, norint gerai parašyti referatą reikia žinoti jo struktūrą bei kitus rašymo ypatumus. Siekiant, kad referato rašymas būtų kur kas lengvesnis dalinamės naudinga informacija.

Svarbiausios referato dalys

Referatas tai raštu išdėstytas mokslo darbas, kuriame pateikiama pagrindinė girdėta ar skaityta informacija. Šio darbo tikslas – pateikti dalyko esmę, kad kitas asmuo galėtų susidaryti motyvuotą nuomonę tam tikra tema.

Šiame darbe svetimų tekstų informacija turi būti pateikiama savais žodžiais. Informacija turi būti pateikiama moksliškai. Siekiama, kad mokinys ar studentas atliktų mokslinės informacijos sisteminimą bei vertinimą.

Referato reikalavimai bei vertinimas truputį gali skirtis, tai priklauso nuo mokytojo ar dėstytojo nurodymų, tačiau konkrečius vertinimo kriterijus jums nurodys jūsų mokytojas ar dėstytojas, svarbu tik jais vadovautis.

Tačiau visuomet referate turės būti šios struktūrinės dalys: antraštinis lapas, turinys, įvadas, dėstymas, išvados ir naudoti šaltiniai (naudotos literatūros sąrašas).

Antraštinis lapas. Tai kitaip vadinamas titulinis lapas, kuriame autorius turi pateikti informaciją apie save, tai yra vardą, pavardę, savo mokymosi įstaigos pavadinimą. Antraštiniame lape nurodoma tema, miestas bei data. Dažnai šiame lape turi būti nurodomas mokytojas / vadovas. Šis lapas yra nenumeruojamas.

Turinys. Šiame lape su numeracija nurodomi visų skyrių, poskyrių pavadinimai. Turinys dažniausiai užima 1 – 2 lapus. Puslapio numeracija dažniausiai pradedama nuo šio lapo.

Įvadas. Šioje dalyje svarbiausia atskleisti temos aktualumą, suformuoti bei įvardinti problemas. Rengiant universitete tokio tipo rašto darbą, dažniausiai šioje dalyje įvardijamas objektas, tikslas, uždaviniai bei tyrimo metodika. Ši dalis turėtų užimti 0,5 – 1 lapą.

Dėstymas. Tai svarbiausia rašto darbo dalis, kurios apimtis turėtų svyruoti nuo 5 iki 10 lapų, tačiau gali būti rengiamas ir didesnės apimties referatas.

Šioje dalyje svarbu kuo išsamiau atskleisti temą (vadovaukitės temos pavadinimu), tačiau informacija turi būti pateikiama atitinkanti temą, o ne stengiantis kuo daugiau „prirašyti“.

Svarbu rašyti aiškiai, sistemingai, rašymo stilius turėtų būti mokslinis. Rengiant didesnės apimties referatą, jo turinį patariama skirstyti į skyrius bei poskyrius.

Išvados. Šioje dalyje svarbu apibendrinti visą išsakytą informaciją. Ją galite pateikti numeruojant. Apimtis turėtų būti apie 0,5 – 1 lapas. Neišsiplėskite. Nekartokite dėstyme minimos informacijos.

Literatūros sąrašas. Rašydami informaciją naudojatės kitų autorių pateikiama informacija – straipsniais, knygomis ir kt., tad šioje dalyje turite būtent juos ir nurodyti (autoriaus vardą/pavardę, knygos/straipsnio pavadinimą), nes kitu atveju jūsų darbas gali būti įvardintas, kaip „plagiatas“.

Referato rengimo patarimai

  • Ieškokite informacijos ne tik gimtąja, bet ir užsienio kalba. Norint, kad referatas būtų argumentuotas naudokite ne mažiau kaip 10 literatūros šaltinių. Dažniausiai rengimo metodikose nurodoma, kad referato apimtis turėtų būti 10 – 20 puslapių.
  • Galite pasirašyti planą. Tai palengvins darbą. Susirašykite svarbiausias mintis ką norite pasakyti savo darbu. Išsikelkite tikslus, problemą. Rašykite tik su tema susijusią informaciją.
  • Cituokite. Kitų autorių mintis būtinai perfrazuokite. Negalite svetimų minčių pateikti kaip savo. Darbas turi būti unikalus. Referatą rašykite savarankiškai, tuomet jis bus įvertintas geru balu ir išmoksite reikalingą temą.
  • Darbą rašykite neskubėdami. Patariama jį rašyti kelias dienas, ar bent pasilikite laiko perskaitymui. Visuomet atsiras, ką norėsite jame pakeisti.
  • Parašę darbą patikrinkite ar nepalikote rašybos klaidų. Pagal rekomendacijas sutvarkykite šriftus bei pastraipų tarpus. Šrifto dydis 12 punktų. Tarpai tarp eilučių 1,5 pt. Svarbu sulygiuoti paraštes: iš kairės – 2,5 (arba 3) cm, iš dešinės 1 cm, viršuje ir apačioje 2 cm. Kiekvienas skyrius rašomas naujame lape. Puslapiai turi būti sunumeruoti.

Tikimės, kad šie patarimai buvo naudingi ir referato rašymas bus lengvesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.