Kaip rašyti esė? Rašinio ir esė skirtumai ir panašumai

Dar mokykloje viena iš dažnesnių užduočių lietuvių kalbos pamokoje – esė rašymas. Vėliau su šia užduotimi vis dažniau susiduriama vyresnėse klasėse bei studijų metu. Tačiau mokytojai bei dėstytojai pastebi, kad esė dažnai rašoma, kaip rašinys.

Mokosi.<br>123rf nuotr.
Mokosi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

mokslobaze.lt

Nov 10, 2021, 9:57 AM

Su šiuo uždaviniu susidoroti bus lengviau jei žinosime pagrindinius esė rašymo principus, struktūrą. Taip pat mums gali padėti esė pavyzdžiai. Dalinamės naudingais patarimais, kurie padės rašant esė įvairiomis temomis.

Rašinio ir esė skirtumai

Norint gerai parašyti esė, reikia žinoti jo struktūrą bei mokėti atskirti nuo kitų rašomų darbų. Kaip ir minėta anksčiau, esė dažnai klaidingai rašoma pagal rašinio struktūrą – tema, įžanga, dėstymo pastraipos (paremtos argumentais), išvados. Rašymas siejamas su literatūros pavyzdžiais, rašinyje renkatės tikslią mintį ir argumentuotai ją bandote pagrįsti.

Esė – suteikia daugiau laisvės rašančiam. Tai laisvos formos bei stiliaus mokslinio stiliaus tekstas, kurio pavadinimo reikšmė siejama su žodžiu „bandyti“.

Šis kūrinys skatina rašytoją savaip, kiek neįpareigojančiai dėlioti mintis įvairiomis temomis. Esė žanro kūrinyje nereikalaujama pateikti konkretaus atsakymo, sprendimų, tad esė rašomas ne tik literatūros temomis, tokiomis kaip gamta Donelaičio „Metuose“ ar meilės tema Vaižganto apysakoje „Dėdės ir dėdienės“, bet taip pat ir sveikatos, lyderystės, filosofijos ir kitomis temomis.

Esė tipai

Esė gali būti kelių tipų: pasakojamojo, aprašomojo bei samprotaujamojo tipo. Pasakojamo tipo esė remiasi veiksmų seka. Įvykiai suvokiami kaip nuosekli visuma.

Svarbu išskirti pradžią, raidą bei pabaigą. Aprašomojo tipo esė yra svarbiausias tam tikras objektas – augalas, žmogus ar vietovė.

Dažniausiai rašoma samprotaujamo tipo esė, kurios pagrindą sudaro viena ar kelios rašančiam svarbios mintys. Ši esė reikalauja loginio nuoseklumo. Samprotaujamo tipo esė gali būti išskiriama kaip argumentavimo, aiškinimo, lyginimo ar svarstymo esė, tačiau neretai pasitaiko mišraus tipo esė, kurioje vienas tipas įsiterpia į kitą.

Esė rašymas

Nors esė laisvesnio stiliaus rašto darbas, tačiau tam tikrą jo struktūrą reiktų įsidėmėti. Pirmiausia rašoma įžanga, kurioje siekiama suintriguoti skaitytoją, keliama problema, samprotaujama, argumentai iliustruojami meniniais vaizdais ir/arba autoritetų citatomis. Plėtojama tema, kurioje vaizdžiai siekiama pagrįsti savo nuomonę. Rašomos apibendrinančios išvados.

Svarbiausia esė rašyme tinkamai išplėtoti temą. Tai nėra lengva. Ji dažniausiai plėtojama rašant kelias pastraipas. Svarbu, kad pastraipos būtų jungiamos teminiais sakiniais. Esė galima rašyti ir dėliojant argumentus „už“ ir „prieš“. Norint parašyti gerą ir įdomią esė svarbu pateikti nuomonių ir vertinimų įvairovę.

Ne ką mažiau svarbu tinkamai užbaigti esė. Darbo pabaigoje svarbu pabrėžti esmines tezes – esminę išvadą. Pabaigą galima užbaigti netikėta įžvalga, kuri dar labiau „pagyvins“ kūrinį, tačiau svarbu prisiminti, jog esė pabaigoje negalima nusakyti naujos minties, negalima jos pabaigti per greitai.

Rašant esė gali kilti klausimas, kiek laisvės „duoti“ savo mintims? Kokia turėtų būti apimtis? Šio rašto darbo apimtis gali svyruoti nuo visai trumpos iki 2000 žodžių ar dar ilgesnės. Tačiau svarbu prisiminti, kad svarbus ne žodžių skaičius, o esė turinys ir minčių dėstymas, tad nereikalingų, „tuščių“ sakinių rekomenduojama atsisakyti.

Parašius esė svarbu ją perskaityti kelis kartus ir pasitikrinti ar pavyko pasiekti tikslą, ar tinkamai pavyko išdėstyti argumentus. Kritiškai vertinkite turinį – ar pakanka medžiagos, ar tinkamai nurodytos citatos. Patikrinkite ar darbo struktūra atitinka esė tipą, ar kalbos stilius yra tinkamas. Atsakykite sau į klausimus: ar pavyko pasakyti tai, ką planavote, ką, galbūt, darytumėte kitaip, jei rašytumėte dar kartą?

Bendri patarimai rašant esė

Darbas turi būti nuoseklus bei sistemingas, todėl prieš rašymą rekomenduojama pasirašyti darbo planą.

Ieškokite Jums įdomios temos.

Pasirinkus temą ieškokite temą atitinkančios literatūros ir ją analizuokite.

Gera esė pradžia bus tokia, kuri skaitytoją iškart suintriguos, kuri skatins toliau skaityti, o pabaiga – kurią perskaičius, tarsi nebebus ką daugiau ir pridurti.

Temos plėtojimo dalyje svarbiausia pateikti kuo daugiau savų argumentų, pakomentuoti kitų rašytojų mintis. Rašykite tiek apie stipriąsias, tiek apie silpnąsias vietas.

Dėliokite argumentus tokia tvarka: pirmiausia aptarkite antrą pagal stiprumą mintį, tuomet silpniausius teiginius, o pabaigoje aptarkite jūsų požiūrį labiausiai pagrindžiančius stipriausius argumentus.

Gera esė bus ta, kurioje stengsitės užduoti klausimus ir kartu savo darbe į juos atsakysite.

Tikimės, kad mokymosi portalo mokslobaze.lt esė rašymo patarimai buvo naudingi ir esė rašymas bus kur kas lengvesnis!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.