Kaip sukurti geras prezentacijos skaidres? 8 kūrimo ir pristatymo taisyklės

Tikriausiai nerasime mokinio ar studento, kuriam nebūtų tekę ruošti pristatymo skaidrių viena ar kita tema. Skaidrių kūrimas taikomas daugelyje sričių. Jas rengia mokytojai dėstydami pamokas, vadybininkai, dizaineriai ar kitų specialybių atstovai. Tai itin dažnai pasirenkama priemonė, kuria galima vaizdžiai perteikti informaciją.

Moteris prie kompiuterio. <br>123rf nuotr.
Moteris prie kompiuterio. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

mokslobaze.lt

2021-11-18 07:34

Tačiau tiek studentui, tiek įvairių profesijų atstovams gali kilti nemažai klausimų: kaip sukurti geras skaidres? Kodėl vienas pristatymas mums yra įdomus, o kito visai neįsimename? Kas kuriant prezentaciją yra svarbiausia?

Skaitmeninė mokslo biblioteka mokslobaze.lt talpinanti itin didelę skaidrių kolekciją, pastebi kokios skaidrės yra įdomios ir dalinasi naudingais patarimais, kurie padės sukurti geras, įdomias skaidres.

Pristatymo kūrimo taisyklės

Pasirašykite pristatymo planą

  • Ruošiantis kurti skaidres nuspręskite kokia tema darysite skaidres, dažnai tema bus nurodoma mokytojo ar vadovo. Apgalvokite ją. Sugalvokite prezentacijos pavadinimą.
  • Pasirašykite pristatymo tikslą. Galbūt, norite pristatyti idėją, projektą, o galbūt norite parduoti produktą?
  • Apgalvokite kas bus jūsų klausytojai, jūsų auditorija. Kas jiems būtų įdomu? Pažindami savo klausytojus lengviau juos bus sudominti.
  • Peržiūrėkite skaidrių pavyzdžius.

Ieškokite įdomios informacijos

Žinoma, informacijos ieškojimo šaltiniai, priklausomai nuo temos bus skirtingi. Informacijos galite ieškote knygose, žurnaluose, moksliniuose straipsniuose ir internete.

Stenkitės, kad jūsų pateikta informacija būtų nauja, nesikartotų kituose panašios tematikos pranešimuose, ieškokite įdomių faktų.

Laikykitės aiškios skaidrių kūrimo struktūros

Suradus tinkamą informaciją, vaizdinę medžiagą kitas etapas – pristatymo rengimas. Dažniausiai laikomasi tokios skaidrių struktūros:

  • Titulinis lapas, kuriame nurodomas darbo pavadinimas, autorius (vardas, pavardė, klasė/pareigos)
  • Turinys. Gali būti nurodomas/gali būti nenurodomas.
  • Įvadas
  • Temos išdėstymas, pagrindiniai pristatymo faktai/informacija.
  • Išvados
  • Informaciniai šaltiniai

Neperkraukite skaidrių informacija

Siekiant sudominti savo klausytoją stenkitės pateikti tikslius ir patikrintus faktus. Kiek dėti informacijos?

Rekomenduojama vienoje skaidrėje pateikti 1-2 sakinius. Kartais informaciją pateikti galima punktais, tačiau tai turi būti tik esminiai, trumpi žodžiai.

Nedarykite ilgesnių nei 10 skaidrių prezentacijos. Tikriausiai, esate susidūrę, jog ilgi pristatymai vargina.

Pasirinkite optimalų šriftą

Koks šriftas tinkamas, o kokio geriau nesirinkti? Svarbiausia pasirinkti tokį šriftą ir dydį, kad jūsų auditorija galėtų lengvai įskaityti tekstą.

  • Antraštėms rekomenduojama naudoti ne mažesnį nei 36 – 44 pt dydį.
  • Tekstui tinkamiausias 28 – 30 pt dydis.
  • Visame pranešime naudokitės 1 ar 2 šriftais. Geriausia keisti jų dydžius, tačiau būtina laikytis tam tikros tvarkos, pavyzdžiui visų skaidrių pavadinimai turėtų būti vienodo šrifto, spalvos bei dydžio.

Kaip patikrinti ar jūsų pristatymo šriftas ir teksto dydis yra tinkamas? Atsispausdinkite skaidres ir padėję ant žemės bandykite jas perskaityti, jei stovėdami nesunkiai galite perskaityti informaciją ir įžiūrėti paveiksliukus – šriftas ir jo dydis yra tinkamas.

Efektai ir paveiksliukai, video medžiaga

Vizualus informacijos pateikimas padeda lengviau įsisavinti ir suprasti informaciją. Todėl paįvairinkite savo skaidres paveikslėliais, galbūt net susijusia video medžiaga. Savo pristatyme dėkite tik jūsų temą iliustruojančius paveiksliukus.

Nors atliktas tyrimas parodė, jog 65 proc. žmonių informaciją lengviau įsimena matydami, tačiau su efektais nereiktų persistengti. Itin daug paveiksliukų ir vis įvairesni efektai gali varginti žiūrovus ir juos blaškyti. Todėl vaizdines priemones naudoti verta, bet saikingai.

Tinkamai parinkite spalvas

Gali atrodyti, jog kuo mūsų pristatymas bus spalvingesnis, tuo jis bus įdomesnis. Tačiau taip nėra. Netinkamas fono, šrifto spalvos pasirinkimas gali sugadinti jūsų pristatymą. Ypač svarbu, kad tekstas būtų lengvai skaitomas. Spalvos turėtų derėti ir nevarginti skaitytojo.

Naudokite 2 ar 3 jūsų pristatyme dominuojančias spalvas. Jei sunku suderinti spalvas, galite pasinaudoti interneto spalvų palečių bibliotekomis, pavyzdžiui „Color lovers“.

Patikrinkite savo pristatymą

Peržiūrėkite ar nepalikote tekste gramatinių ar stiliaus klaidų, ar skaidrėse informacija pateikiama nuosekliai. Įvertinkite, ar grafiniai elementai, paveiksliukai, grafikai yra geros kokybės.

Dažniausios pristatymo kūrimo klaidos

  • Neįskaitomas tekstas arba jo per daug
  • Spalvų ir efektų gausa
  • Rašybos ir gramatinės klaidos
  • Ilga pristatymo trukmė
  • Netvarkingumas

Tikimės, kad šie patarimai buvo naudingi ir pristatymo rengimas bus kur kas lengvesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.