Pravers tėvams: patarimai, kaip išsirinkti mokyklą

Prasidėjus registracijai į Lietuvos mokyklas 2022 – 2023 mokslo metams, Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) parengė specialią tinklalaidę, kurioje švietimo, mokyklų ir tėvų organizacijų atstovai pasidalijo savo patarimais ir įžvalgomis, į ką reikėtų atkreipti dėmesį mokinių tėvams renkantis mokyklą.

Mokiniai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokiniai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nacionalinė švietimo agentūra

2022-03-14 16:19

„Mokyklos pasirinkimas – visada svarbus kiekvienos šeimos apsisprendimas. Šiuo metu, kai tiek daug netikrumo, ypač išryškėja tikrosios, o ne tariamos vertybės. Žinioms nebaisi infliacija, gebėjimams tikrai nesumenks paklausa, išplėstas akiratis neturi galiojimo datos – o visa tai mes gauname mokykloje“, – sako Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė.

Apie tai, į ką reikėtų orientuotis renkantis mokyklą, kokie pasirinkimo kriterijai galėtų ir turėtų būti svarbiausi, kaip susirasti reikiamą informaciją ir teisingai ją įvertinti, NŠA tinklalaidėje kalbasi NŠA Stebėsenos ir vertinimo departamento direktorius Vidmantas Jurgaitis, Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas Kęstutis Mikolajūnas, Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos prezidentas, KTU inžinerijos licėjaus direktorius Dainius Žvirdauskas, NŠA Švietimo politikos analizės ir tyrimų skyriaus vedėjas Evaldas Bakonis.

Gyvenimo patirtis rodo, kad atsakymai net ir kebliausius klausimus gali būti paprasti. Svarstyti, kas yra gera mokykla, tėvams pirmiausia reikėtų pradėti nuo žodžių „arčiau namų“, siūlo D. Žvirdauskas: „Manau, pradėti reikėtų nuo to, kuri mokykla yra arčiausiai namų. Visos švietimo įstaigos nepriklausomai nuo pavaldumo siekia teikti kokybiškas paslaugas“, – sakė D.Žvirdauskas.

Pašnekovai pataria renkantis mokyklą atsargiai vertinti dažnai minimą kriterijų – viešojoje erdvėje nuolat skelbiamus gerų mokyklų reitingus, kurie dažniausiai remiasi abiturientų brandos darbų rezultatais. V. Jurgaičio teigimu, tai anaiptol nėra geros mokyklos rodiklis. „Apskritai esu mokyklų lyginimo pagal brandos egzaminų rezultatus priešininkas. Juk brandos egzaminai yra pasirenkamieji. Tai yra, žiūrėdami į tuos skaičius, mes visiškai nežinome, kokie motyvai lėmė vieno ar kito egzamino pasirinkimą, pavyzdžiui, gal tam turėjo įtakos mokyklos profilis. Lyginti vieną mokyklą su kita pagal egzaminų rezultatus, manau, labai ydinga“, – tvirtina jis.

E. Bakonio teigimu, norint daugiau sužinoti apie dominančią mokyklą galima tiesiog užsukti į ją ir apsižvalgyti, bet pirmiausia vertėtų peržiūrėti jos interneto svetainę. „Jeigu ten be kita ko pateikiami ir mokyklos akademiniai pasiekimai, vadinasi, ji atlieka savo misiją. Kita vertus, praprusę tėvai gali aplankyti NŠA svetainę, susirasti visus egzaminų rezultatus nuo pat 2006 metų ir panagrinėti tuos duomenis įvairiais pjūviais, palyginti rezultatus su kitomis mokyklomis“, – pataria jis.

Svarstydamas, kiek tėvams yra svarbios inovacijos mokykloje, E. Bakonis siūlo įvertinti, ar tai daugiau privalomos iniciatyvos ar diktuojamos vidinių poreikių. „Bet kokios technologijos pirmiausia yra paprastas įrankis. Neprivalu tapti lydere pagal vieną ar kitą kriterijų, neprivalu turėti daugiausia kompiuterių. Galbūt mokykla gali rasti kitokį savo unikalumą“, – pabrėžia E.Bakonis.

K. Mikolajūnas išskyrė svarbų, bet neretai iš akių išleidžiamą mokyklos rinkimosi aspektą: kiek mokykla atitinka šeimos vertybes? „Tėvams verta pasidomėti vertybine puse – ar ugdymo pakraipa toje mokykloje atitinka jų šeimos vertybines nuostatas, ar atliepia tai, kaip šeima jaučiasi“, – sako jis.

Kita vertus, K. Mikolajūno teigimu, mokykla prasideda nuo namų: nuo tėvų požiūrio į mokyklą, mokytojus labai priklauso ir vaiko požiūris. „Pasakysiu, kas yra gera mokykla: manau, esmė telpa dviejuose žodžiuose – „mano mokykla“. Jeigu juos ištaria vaikas, mama, tėtis, seneliai – tuo viskas ir pasakoma, nes į tą „mano“ telpa labai daug, kai tai sakoma su pasididžiavimu“, – įsitikinęs tėvų organizacijos atstovas.

Visos NŠA tinklalaidę „Kaip išsirinkti mokyklą?“ galima pasiklausyti socialiniame tinkle „Spotify“ ir pasižiūrėti socialinio tinklo „YouTube“ NŠA paskyroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.