Lietuvos mokyklas lanko jau daugiau nei 8 tūkst. ukrainiečių vaikų – baiminamasi, kad gali pritrūkti ukrainiečių kalbos mokytojų

Lietuvos mokyklas jau lanko daugiau nei 8 tūkstančiai nuo karo bėgančių ukrainiečių vaikų, trečiadienį pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė. Pasak jos, su tam tikrais iššūkiais jau susiduriama – kai kuriuose miestuose vaikai į mokyklas ir darželius patekti jau nebegali, taip pat baiminamasi, kad gali pritrūkti ukrainiečių kalbos mokytojų.

Jurgita Šiugždinienė<br>M.Patašiaus nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>M.Patašiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>M.Pata
Jurgita Šiugždinienė<br>M.Pata
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 13, 2022, 10:29 AM, atnaujinta Apr 13, 2022, 11:25 AM

„Šiuo metu mes turime registruotus maždaug 43 tūkst. 770 ukrainiečių, iš jų – 18 230 vaikų iki 18 metų. Mokyklose ir darželiuose yra registruotas 8591 vaikas ir Lietuvoje registruoti 1280 pedagogų“, – dėstė ministrė.

Pasak J.Šiugždinienės, daugiausiai iš Ukrainos atvykusių pedagogų kol kas yra anglų kalbos ir pradinių klasių mokytojai, o tai ilgainiui gali sukelti tam tikrų rūpesčių, jei ukrainiečių vaikų Lietuvos mokyklose ir toliau daugės.

„Mes sudarėme galimybes mokyti ukrainiečių kalbos ir literatūros, savo klasifikatoriuje neturime tokios srities, bet prie kitų kalbų matome, kad ten turėtų būti tie mokytojai.

Jų visame šitame skaičiuje yra tik apie 60 – tai kelia nerimą, nes, jeigu mums reikės daugiau Ukrainos kalbos ir literatūros mokytojų, tai jų yra nedaug tame sąraše“, – aiškino ŠMSM vadovė.

Pasak jos, aukštojo mokslo institucijose registruota jau apie 120 ukrainiečių studentų, dar maždaug 250 turėtų aukštąsias mokyklas pasiekti netrukus.

J.Šiugždinienė kalbėjo, kad kai kuriuose miestuose ukrainiečiams tinkamų sąlygų sudaryti jau nebepavyksta – tenka juos nukreipti į kitas vietas.

„Turime didžiausią skaičių vaikų Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje, Druskininkuose, Palangoje. Tai jau Palangoje, Druskininkuose ir Kaune mes planuojame su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kreipti šeimas į kitus miestus. <...> Jei vaikai neturės kur lankyti darželių ir mokyklų, šeimoms bus tikrai sudėtinga gyventi tuose miestuose“, – kalbėjo ministrė.

J.Šiugždinienė pranešė, kad jau yra suformuota ir neformali Ukrainos integracijos patariamoji ekspertinė grupė – joje bus diskutuojama, kaip greičiau įdarbinti atvykusius pedagogus, suteikti emocinę pagalbą ukrainiečių vaikams.

„Tai yra įvairių institucijų atstovai – tiesiog norisi pasitarti, susiderinti ir pasitikslinti, ar tikrai einame teisingu keliu“, – aiškino ji.

Kalbėdama apie ukrainiečių baigiamuosius atsiskaitymus ministrė pabrėžė, kad lietuvių kalbos egzamino jaunuoliai laikyti neturės.

„Dėl mūsų egzaminų – mes juos išverčiame, jau esame dalį ir išvertę dalį į ukrainiečių kalbą. Jie yra atleisti nuo lietuvių kalbos ir literatūros egzamino, tai tie, kurie laikys šitą egzaminą, galės gauti lietuvišką atestatą“, – teigė J.Šiugždinienė.

ŠMSM vadovė pažymėjo, jog šiais mokslo metais į ukrainiečių mokymą bus žiūrima lanksčiai, tačiau rudenį bus taikomi jau griežtesni reikalavimai.

„Pažymys šį pavasarį nėra labai svarbus. Svarbi yra jų emocinė sveikata, kad jie integruotųsi, pradėtų bendrauti su vaikais, dalyvautų ugdymosi procese, bet pažymys tikrai nėra svarbiausias. Leidžiame daug lankstumo pačioms mokykloms ir šeimoms, kadangi bendraudami tiek su ukrainiečių ambasada, ir bendruomene, matome, kad yra didelis tikėjimas, ir to linkime visa širdimi, kad jie greitai grįš į Ukrainą.

Nuotoliu ugdymas yra galimas, nes Lietuvoje ugdymas gali vykti tik patvirtinus programas, remiantis įstatymais. <...> Šiandien vaikai yra registruoti mūsų valstybinėse mokyklose, jiems galioja mūsų teisinės normos, tai laisvumo yra nemažai. Bet rudenį mes tikrai turėsime griežtesnius reikalavimus, nes turime užtikrinti, kad neatsitiks taip, kad vaikai mokosi pagal programas, kurios nėra registruotos Lietuvoje. Mes privalome jiems užtikrinti ugdymą“, – sakė J.Šiugždinienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.