Griauna mitą, kad lytiškumo ugdymas vaikams nereikalingas: jau nebegalima pasislėpti už minties, kad su mumis apie tai nekalbėjo

„Jau nebegalima pasislėpti už minties, kad su mumis niekas apie tai nekalbėjo, ir kažkaip užaugom“, – sako Natūralaus šeimos planavimo asociacijos vadovė Elena Kosaitė-Čypienė, pabrėždama, kad šiuolaikiniame pasaulyje apie lytiškumą su savo vaikais kalbėti yra privaloma. Pasak jos, lytiškumo ugdymo nereikėtų painioti su lytiniu švietimu, tačiau abi šios kryptys yra be galo svarbios, kad vaikai į suaugusiųjų pasaulį įžengtų pasiruošę.

 Natūralaus šeimos planavimo asociacijos vadovė Elena Kosaitė-Čypienė pabrėžia, kad šiuolaikiniame pasaulyje apie lytiškumą su savo vaikais kalbėti yra privaloma.<br>Asociatyvi nuotr.
 Natūralaus šeimos planavimo asociacijos vadovė Elena Kosaitė-Čypienė pabrėžia, kad šiuolaikiniame pasaulyje apie lytiškumą su savo vaikais kalbėti yra privaloma.<br>Asociatyvi nuotr.
 Lytiškumas<br> 123rf nuotr.
 Lytiškumas<br> 123rf nuotr.
 Natūralaus šeimos planavimo asociacijos vadovė Elena Kosaitė-Čypienė pabrėžia, kad šiuolaikiniame pasaulyje apie lytiškumą su savo vaikais kalbėti yra privaloma.<br> Asociatyvi nuotr.
 Natūralaus šeimos planavimo asociacijos vadovė Elena Kosaitė-Čypienė pabrėžia, kad šiuolaikiniame pasaulyje apie lytiškumą su savo vaikais kalbėti yra privaloma.<br> Asociatyvi nuotr.
Kontracepcija<br>123rf nuotr.
Kontracepcija<br>123rf nuotr.
Paauglystė<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Paauglystė<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 21, 2022, 5:02 PM

Mokymosi platforma mokosi.lt, kartu su portalu lrytas.lt pristato laidą „Lik po pamokų“ – sužinok daugiau jau pasibaigus pamokoms. Laidose kalbinami įvairių sričių specialistai, pateikiamos ekspertų įžvalgos, mokomoji medžiaga, kuri padės praplėsti tiek pedagogų, tiek mokinių, tiek ir jų tėvų žinias. Visus laidų įrašus bus galima rasti lrytas.tv.

Įvardijo esminius ugdymo skirtumus

Pasak E.Kosaitės-Čypienės, pastaruoju metu dėl visuomenėje vykstančių procesų ir tam tikrų vyraujančių temų vis girdime klausimą „ar reikia su vaikais kalbėti apie lytiškumą?“, tačiau atsakymas esą – akivaizdus.

„Daug yra šia tema nuomonių, bet man labai svarbu pasakyti, kad šiuolaikiniame pasaulyje nėra klausimo „ar kalbėti“, aš sakau – būtinai reikia kalbėti. Šiuolaikinis pasaulis yra šitos temos pilnas, jau negalima pasislėpti už minties, kad su mumis tai niekas nekalbėjo, ir kažkaip užaugom, tai gal ir tų vaikų nereikia per anksti įaudrinti, budinti, gal jie irgi kažkaip užaugs. Tai būtų be galo naivu ir neatsakinga“, – teigė ji.

Specialistė pridūrė, kad informacija apie lytiškumą vaikus ir paauglius vienu ar kitu būdu vis tiek pasiekia, todėl ypač svarbu padėti jiems susivokti.

„Ta informacija net, sakyčiau, juos bombarduoja, ir jei mes jiems nepadėsime toje informacijoje susivokti, jie susidarys labai klaidingus įsivaizdavimus, koks yra pasaulis, žmogus, koks esu aš pats, kaip viskas veikia. Todėl sakau, kad kalbėti būtina, tik klausimas, kaip“, – pažymėjo E.Kosaitė-Čypienė.

Natūralaus šeimos planavimo asociacijos vadovė taip pat išskyrė du terminus – lytiškumo ugdymą ir lytinį švietimą. Jos teigimu, jų painioti nereikėtų.

„Tai yra skirtingi dalykai ir skirtingas kalbėjimas, skirtingos temos ir skirtingi tikslai. Lytiškumo ugdymas pabrėžia tam tikrus momentus, tam tikrus svarbius dalykus, lytiškumo ugdymas kreipia link valingos meilės, kalba apie ilgalaikius ryšius tarp partnerių, jis kalba apie santykiuose atsirandančią naują gyvybę, meilę ir ištikimybę. <...>

Lytiniame švietime lytiniai santykiai yra atsieti nuo meilės. Meilė nėra svarbus dalykas, čia dažniausiai yra kalbama apie romantinius jausmus. Lytiniame švietime lytiniai santykiai yra atsieti nuo reprodukcijos. Lytiniame švietime yra kalbama apie apsisaugojimą nuo ligų ir nėštumo, ir čia yra labai svarbi tema. Jo tikslas yra edukacija apie su lytiškumu susijusias teises – teisę į seksualinį malonumą ir teisę į abortą“, – aiškino specialistė.

Pasak E.Kosaitės-Čypienės, šie terminai dažnai vartojami taip, tarsi būtų lygiaverčiai, tačiau lytiškumo ugdymas ir lytinis švietimas „jokiu būdu tokie nėra“.

„Čia yra pasaulėžiūros skirtumai“, – patikslino ji.

Pasak Natūralaus šeimos planavimo asociacijos vadovės, jaunuolius būtina perspėti apie galimus pavojus ir grėsmes – lytiniu keliu plintančias ligas, neplanuotus pastojimus, lytinį smurtą, ir paaiškinti, kad yra efektyvių apsaugos priemonių.

„Labai dažnai lytinis švietimas akcentuojasi būtent į šias temas su mintimi, kad įspėtume jaunuolius, ir tada susidūrę su šitomis grėsmėmis jie mokės jas atpažinti ir bus saugūs“, – dėstė specialistė.

Tėvus lytiškumo temos domina jau labiau

Pasak jos, yra tam tikrų principų, kuriuos galima pritaikyti kalbant su vaikais apie lytiškumą.

„Pirmas principas, kad nereikia į lytiškumą ir vaisingumą žiūrėti kaip į grėsmę ir pavojų. Tai yra gėris, tai yra milžiniškas gėris. Nevaisingumas yra viena iš labai didelių nelaimių, o lytiškumas apskritai yra viena iš stipriausių žmogiškų galių. Bet kad mes mokėtume savo galias tinkamai valdyti, turime jas pažinti. <....>

Jeigu mes vaikams kalbėsime apie tai, kad tai, kas jūsų laukia – paauglystės pokyčiai ir suaugusio šitos lyties žmogaus gyvenimas – kad tai yra gražu ir gerai, kad tai yra turtas ir lobis, jie patys norės save saugoti“, – įsitikinusi E.Kosaitė-Čypienė.

„Mes savo programoje kalbame, kad kiekvienas žmogus yra ypatingas ir unikalus, nepakartojamas nuo pat pirmos savo gyvenimo akimirkos. Tokio laimėjimo mūsų gyvenime tikriausiai jau nebus, nes kiekvienas iš mūsų esame atsiradę iš savo mamos kiaušialąstės, kuri yra išrinkta viena iš 400 000 kiaušialąsčių, esančių moters kūne. Įsivaizduokite, būti išrinktam vienam iš 400 000. Ir kiekvienas iš mūsų nuo pat pirmos savo gyvenimo akimirkos buvome savo tėtės spermatozoidas, vienas iš pusės milijardo, todėl esame ypatingi su visomis savo savybėmis“, – pridūrė ji.

Pasak specialistės, yra trys pagrindiniai lytiškumo ugdymo įrankiai. Vienas jų – mokslas ir švietimas.

„Mokslas ir švietimas šiuolaikiniame pasaulyje yra labai svarbu. Kai mūsų pasaulis yra pilnas informacijos, kai ta informacija plūsta per mūsų vaikus ir per mus, mes labai dažnai nebežinome, kas yra tiesa. Todėl labai svarbu einant pas vaikus ir jiems kalbant kiekvieną savo tezę, galėti pagrįsti tai mokslu ir patikimais šaltiniais“, – aiškino E.Kosaitė-Čypienė.

Pasak jos, ne mažesnis išteklius yra ir patys tėvai.

„Mūsų patirtis rodo, kad tėvai labai šita tema domisi, nes su mūsų programos renginiais nuolat esame kviečiami, važinėjame po visą Lietuvą, ir tėvai patys vis gausiau dalyvauja mūsų skaitomose paskaitose“, – pažymėjo Natūralaus šeimos planavimo asociacijos vadovė.

Dar vienas įrankis, jos teigimu, yra meilė ir susižavėjimas.

„Svarbu kalbėti, kad jaunuoliai trokšta meilės, kad tai yra vertybė. Meilė yra nelygu įsimylėjimui, meilė yra nelygu romantiniams jausmams ar seksui. Meilė yra ištikimybė, atsakomybė, įsipareigojimas“, – dėstė specialistė.

Visgi E.Kosaitė-Čypienė pabrėžė ir kalbėjimo apie kontracepciją svarbą. Pasak jos, paauglius apie tai informuoti reikia jau maždaug nuo 14 metų.

„Mes negalime šitos temos nutylėti, bet yra svarbu, kaip apie tai kalbėti ir kada. Mes iš savo patirties matome, kad 10-12 metų vaikams ši tema yra visiškai neaktuali ir netinkama, ši tema yra svarbi ne anksčiau nei 14 ar 15 metų paaugliams. Kalbant yra svarbu kalbėti ne konkrečiai, kaip kiekvieną priemonę naudoti, bet kalbėti, kaip ta priemonė veikia mane, mano kūną, mano santykius, ką ji su mano kūnu daro.

Svarbu duoti tinkamą informaciją, kad kažkada, kai jaunuoliai užaugs ir rinksis sprendimus, jie galėtų priimti juos pagrįstus, o ne atsidarytų internetą ir įvestų į google klausimą, kaip saugotis“, – kalbėjo Natūralaus šeimos planavimo asociacijos vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.