Paskutinė naktis prieš biologijos egzaminą: mokytojas išskyrė 6 svarbius dalykus, ką padaryti dar įmanoma

Birželio 3-ąją, penktadienį, šalies abiturientai laikys valstybinį biologijos brandos egzaminą. Naujienų portalas lrytas.lt kartu su papildomo ugdymo akademija „Alfa klasė“ kviečia egzaminams šiemet ruoštis kartu, ir paruošė svarbiausius patarimus, kaip biologijos žinių patikrinimą išlaikyti kuo geriau.

 Biologija<br> 123rf nuotr.
 Biologija<br> 123rf nuotr.
 Abiturientai<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
 Abiturientai<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
 Abiturientai<br>Rimvydo Ančerevičiaus/jp.lt asociatyvi nuotr.
 Abiturientai<br>Rimvydo Ančerevičiaus/jp.lt asociatyvi nuotr.
 Abiturientai<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
 Abiturientai<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
 Abiturientai<br>Rimvydo Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
 Abiturientai<br>Rimvydo Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-06-02 15:15, atnaujinta 2022-06-10 14:44

Pasak „Alfa klasės“ biologijos mokytojo Jokūbo Gužo, biologijos egzaminas laikomas vienu iš tų, kuriam reikalingas itin atidus pasiruošimas, kadangi reikia prisiminti daug skirtingos informacijos.

Jo teigimu, taip pat labai svarbu išmokti planuoti savo laiką ir tinkamai paskirstyti dėmesį mokymuisi.

„Vienas svarbiausių aspektų ruošiantis egzaminui – tai efektyvus visos turimos mokomosios medžiagos kartojimas. Peržiūrėkite savo ankstesnius kontrolinius darbus, namų darbus ir buvusių metų biologijos egzaminus. Tai padės pastebėti silpnąsias vietas ir žinių spragas. Būtent nuo sudėtingiausių temų ir reikėtų pradėti kartojimą.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į užduotis, iš kurių galima surinkti daugiausia taškų. Kaip tai padaryti? Egzamino programoje yra nurodyta, kiek taškų yra skiriama už atitinkamas temas. Ne ką mažiau svarbu ir suplanuoti savo kartojimą, atsižvelgiant į individualų mokymosi tempą. Pagalvokite, kiek temų per dieną galėtumėte pasikartoti“, – patarė mokytojas.

Pasak J.Gužo, vertėtų atkreipti dėmesį, kad vienoms temoms reikia skirti daugiau laiko, o kitoms – mažiau.

„Jei kokia nors tema jums atrodo sunkiai įveikiama arba jai stinga laiko, o egzamine ji sudaro visai nedaug taškų, galbūt neverta skirti jai dėmesio“, – pažymėjo „Alfa klasės“ biologijos korepetitorius.

J.Gužas pateikė svarbiausius patarimus, kaip biologijos egzaminui pasiruošti kuo geriau:

1 žingsnis. Peržiūrėkite visą egzamino programą ir tai, ką turėtumėte žinoti iš kiekvienos temos.

2 žingsnis. Kai išsiaiškinsite, ką turi mokėti, pradėkite kartojimą nuo teorijos. Peržiūrėkite visus grafikus, paveikslėlius, pasikartokite visus biologinius procesus. Kiekvienoje temoje pasižymėkite raktinius žodžius ir svarbiausias sąvokas. Tam, kad geriau įsimintumėte visą vaizdinę informaciją, pabandykite patys keletą kartų ją persipiešti.

3 žingsnis. Pereikite prie egzamino užduočių sprendimo ir pritaikykite išmoktą teorinę medžiagą. Atkreipkite dėmesį į egzaminų vertinimo instrukcijas. Atsakydamas į klausimus pagalvokite – ko iš jūsų gali tikėtis vertintojas? Nepamirškite atsakymuose raktinių temos sąvokų. Jei lieka kokių nors neaiškių užduočių – pabandykite išsiaiškinti su mokytoju, draugais.

4 žingsnis. Nepamirškite nuolat pasikartoti tų temų, kurias jau perėjote. Dar kartą įtvirtinkite tas temas, kurias kartojote anksčiau. Kasdien temų turėtų vis daugėti, tačiau jūs jas vis geriau mokėsite, tad ir laiko peržiūrėti reikės vis mažiau.

5 žingsnis. Spręsdami egzaminus fiksuokite, kiek laiko užtrunka skirtingų egzaminų dalių užduočių sprendimas. Tokiu būdu sužinosite, kas jums užima daugiausiai laiko. Nuspręskite, ar atsakymus iškart rašysite į atsakymų lapą, ar pirma į juodraštį. Pasiskaičiuokite, kiek jums reikės laiko perrašyti atsakymus į atsakymų lapą. Atlikdami egzaminą nepamirškite perskaityti visus tos pačios temos klausimus, dažnai jie vienas su kitu susiję.

6 žingsnis. Nepamirškite prieš egzaminą gerai pailsėti ir skirti laiko sau. Laisvalaikis, skanus maistas, geras miegas būtini, jei norite turėti užtektinai jėgų.

Pasak J.Gužo, besiruošiant egzaminui taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į egzamino programos pabaigoje nurodytus tiriamuosius darbus – jų iš viso yra 15, o vieno iš jų galima tikėtis IV egzamino dalyje. Mokytojas pridūrė, kad itin svarbu yra ir gerai įsiskaityti į uždavinių sąlygas.

„Kartais uždavinių formuluotėse yra paslėpti atsakymai arba bent jau nuorodos į tam tikras temas ir atskirus aspektus“, – pabrėžė jis.

Taip pat, mokytojo manymu, nepakenks pasikartoti ir visas svarbiausias sąvokas.

„Kai kurios biologinės sąvokos yra panašios. Pavyzdžiui, funkcinės karalijos/karalystės bei karalystės nėra tas pats! Sumaišę sąvokas, ypač struktūrinėse užduotyse, kuriose atsakymai gali sietis tarpusavyje, prarasite taškų.

Egzamino matricoje nurodyta, kad ekologijos temai skirta nuo 20 iki 24 proc. užduoties taškų, iš kurių 10–12 proc. – bendrojo kurso klausimams. Skirkite daugiau laiko šiai temai pasikartoti“, – patarė J.Gužas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.