Pasiruošti matematikos brandos egzaminui dar spėsite: mokytojas pateikė svarbiausius patarimus

Birželio 10-ąją, penktadienį, šalies abiturientai laikys valstybinį matematikos brandos egzaminą. Naujienų portalas lrytas.lt kartu su papildomo ugdymo akademija „Alfa klasė“ kviečia egzaminams šiemet ruoštis kartu, ir paruošė svarbiausius patarimus, kaip matematikos žinių patikrinimą išlaikyti kuo geriau.

Matematikos brandos egzaminas<br> Asociatyvi nuotr.
Matematikos brandos egzaminas<br> Asociatyvi nuotr.
Matematikos brandos egzaminas<br>D.Umbraso nuotr.
Matematikos brandos egzaminas<br>D.Umbraso nuotr.
Matematikos brandos egzaminas<br>D.Umbraso nuotr.
Matematikos brandos egzaminas<br>D.Umbraso nuotr.
Matematikos brandos egzaminas<br>D. Umbraso nuotr.
Matematikos brandos egzaminas<br>D. Umbraso nuotr.
Matematikos brandos egzaminas<br>D.Umbraso nuotr.
Matematikos brandos egzaminas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 8, 2022, 9:11 PM, atnaujinta Jun 20, 2022, 7:10 PM

„Man tos matematikos niekada neprireiks“, – šį pasakymą esu jau ne kartą girdėjęs iš mokinių lūpų ir tikrai juos puikiai suprantu, kadangi kasdieniame gyvenime retai prireikia taikyti Pitagoro teoremą, kosinusų teoremą ar logaritmų savybes. Visgi be matematikos brandos egzamino apsieiti beveik neįmanoma“, – teigia „Alfa klasės“ matematikos mokytojas Romas Baronas.

Pasak jo, kasmet didelį skaičių neišlaikiusių matematikos egzamino lemia tai, jog mokiniai nesugeba nuosekliai pateikti sprendimų ir iš trečiosios egzamino dalies praranda itin daug taškų, kadangi pastaroji sudaro net du trečdalius visų galimų egzamino taškų.

„Taip pat yra juntamos karantino pasekmės, ir mokiniai, grįžę iš nuotolinio mokymosi prie kontaktinio, yra linkę tik pasakyti sprendimo eigą, tačiau negeba savarankiškai ir tvarkingai jo užrašyti. Egzamino metu, kai daugelis taškų yra skiriama už sprendimo pateikimą, tai dažnai kiša koją mokiniams, kadangi gebėjimas pateikti tvarkingą ir nuoseklų sprendimą yra vienas iš svarbesnių siekiant geresnių egzamino įvertinimų“, – aiškino R.Baronas.

Kaip nurodė matematikos mokytojas, šio egzamino struktūra ir žinių reikalavimai nekinta jau eilę metų, o paties egzamino užduotis galima sugrupuoti į keturias sritis: „Skaičiai, skaičiavimai, reiškiniai. Lygtys, nelygybės ir jų sistemos“, „Geometrija“, „Funkcijos ir analizės pradmenys“ ir „Kombinatorika, tikimybės ir statistika“.

Jis pridūrė, jog kiekvienos srities uždaviniai dar taip pat yra skirstomi į A (aukštesniojo kurso) ir B (bendrojo kurso) lygio sunkumo uždavinius, o pastarieji sudaro 40% viso egzamino galimų taškų. Bendrojo kurso uždaviniai dažniausiai mokiniams yra lengviau įkandami, nereikalaujantys pačių geriausių matematikos uždavinių sprendimo įgūdžių, o egzamino metu tokio sunkumo užduotys mokiniams yra pažymėtos paryškinta B raide.

„Būtent į taip pažymėtas sąlygas siūlyčiau atkreipti dėmesį, kadangi paprastesnės užduotys mokiniams leidžia greičiau sukontroliuoti egzamino pradžioje juntamą nerimą ir nusiraminus pademonstruoti savo matematikos žinias.

Taip pat egzaminas yra suskirstytas į tris skirtingas dalis pagal reikalaujamo atsakymo pateikimą: pirmojoje dalyje iš mokinių yra reikalaujama pasirinkti vieną teisingą atsakymo variantą iš pateiktų, antrojoje – pateikti teisingą atsakymą (be sprendimo) ir trečiojoje dalyje yra reikalaujama pateikti atsakymą su sprendimu.

Toks egzamino užduočių išskaidymas į šias tris dalis nereiškia, jog pirmojoje dalyje esančios užduotys yra pačios lengviausios tų metų egzamine. Dažnai galima surasti žymiai lengvesnių sąlygų iš trečiosios dalies, nors jose ir nėra galimų atsakymo variantų, ir reikia pateikti sprendimą.

Dėl šios priežasties negalima praleisti nė vienos sąlygos iš egzamino bei iš jo išeiti nepabandžius išspręsti kiekvienos užduoties. Visgi taip pat nerekomenduoju ir per ilgai užsisėdėti prie vienos sąlygos, kadangi laiko egzaminui parašyti yra skirtos 3 valandos“, – aiškino specialistas.

R.Baronas pataria pirmajai egzamino daliai skirti iki 30-ies minučių ir nepalikti tuščių atsakymų laukelių.

„Kadangi yra vertinamas tik pasirinktas atsakymas, siūlau visada patikrinti pateiktus atsakymų variantus paprasčiausiai juos įsistačius. Antrajai egzamino daliai skirkite iki 40–50 minučių bei nepalikite tuščių atsakymo laukelių, kadangi ši egzamino dalis nereikalauja sprendimo pateikimo.

O trečiajai daliai skirkite visą likusį laiką ir nebijokite rašyti sprendimų, kadangi už juos irgi yra skiriami taškai“, – dėstė „Alfa klasės“ mokytojas.

R.Baronas paruošė ir daugiau vertingų patarimų besiruošiant bei jau rašant matematikos egzaminą:

1. Užsibrėžti tikslą. Tikslas – norimų taškų (procentų) intervalas, kuris patenkintų lūkesčius iš egzamino. Tikslų įvardinimas yra pirmas žingsnis jų siekiant.

2. Įvertinti savo žinias. Gebėjimas įsivertinti savo turimas žinias leidžia ne tik užsibrėžti racionalius tikslus, bet ir egzamino metu pasirinkti palankesnes užduotis. Žinodami savo stipriąsias temas visada galėsite pradėti spręsti nuo užduočių iš jums geriau žinomų temų. Taip egzamino metu įgytumėte daugiau pasitikėjimo savimi ir sumažintumėte juntamą jaudulį.

3. Paskutinė diena. Paskutinę dieną yra rekomenduojama laiką skirti lengvų sąvokų pasikartojimui, pavyzdžiui, moda, mediana, funkcijos apibrėžimo sritis ir t.t. O paskutinė naktis turi būti skirta miegui.

4. Pertraukėlės. Egzamino metu, pajutę protinį nuovargį, nebijokite pasidaryti pertraukėlės. Jos gali būti ne tik akių atitraukimas nuo egzamino lapo, pasivaikščiojimas, bet ir jau išspręstų uždavinių perrašymas į švarraštį.

5. Kontroliuoti laiką. Kadangi egzamino laikas yra ribotas, jį reikėtų išnaudoti optimaliai. Jeigu net 3 kartus perskaičius užduoties sąlygą jokia mintis nešauna į galvą, visada galima ją praleisti ir eiti prie kitos. Užduotys iš egzamino anksčiau laiko nepabėgs, visada bus galima prie jų grįžti.

6. Nepasiduoti. Neišeiti iš egzamino net nepraėjus pusei paskirto laiko.

7. Nepalikti tuščių langelių. Kadangi pirmoje ir antroje egzamino dalyse yra vertinimas tik atsakymas, be sprendimo, tai paliktas tuščias laukelis atsakymų lape yra garantuotas 0 taškų iš tos sąlygos.

8. Nebijoti rašyti. Trečioje egzamino dalyje yra daugiau nei pusė visų galimų taškų, o joje jau yra vertinimas sprendimas. Tačiau nereikia išsigąsti, kadangi net ir nepavykus visiškai išspręsti sąlygos, visada galima gauti taškų už teisingai nurodytą sprendimo dalį.

9. Logika. Pasitikrinti, ar visi nurodyti atsakymai į užduotis atsako tinkamai, logiškai. Nepalikti tokių klaidų kaip: figūros plotas yra neigiamas dydis, ar taško koordinatės yra x=3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.