Paskaičiavo, kiek kainuoja surengti abiturientų išleistuves: vieni nori „garso ir šviesų“, kiti švenčia kukliau

Abiturientai jau aktyviai ruošiasi vienai svarbiausių savo gyvenimo švenčių – mokyklos išleistuvėms. Tiesa, joms taip pat ruošiasi ir verslininkai, salių nuomotojai bei renginių vedėjai – mat dažna mokykla šiandien be jų paslaugų neapsieina. 

Išleistuvės<br>Asociatyvi nuotr.
Išleistuvės<br>Asociatyvi nuotr.
Abiturientų išleistuvės<br>123rf asociatyvi nuotr.
Abiturientų išleistuvės<br>123rf asociatyvi nuotr.
Abiturientų išleistuvės<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Abiturientų išleistuvės<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Abiturientų išleistuvės<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Abiturientų išleistuvės<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Abiturientų išleistuvės<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Abiturientų išleistuvės<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Abiturientų išleistuvės<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Abiturientų išleistuvės<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Abiturientų išleistuvės<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Abiturientų išleistuvės<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Abiturientų išleistuvės<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Abiturientų išleistuvės<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2022-06-22 08:02, atnaujinta 2022-06-22 10:40

Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti abiturientų išleistuvėmis kasmet besirūpinantys verslininkai papasakojo, kokios šventės nori šiandieniniai abiturientai, ir atskleidė, kaip keičiasi populiariausių paslaugų kainos.

Derasi ir dėl sodybų 

Dalis mokyklą baigiančių jaunuolių neoficialiąją išleistuvių dalį renkasi švęsti privačiose kaimo turizmo sodybose, o dažnai pageidaujama, kad šeimininkai jose leistų pasibūti ir kiek ilgiau nei vieną vakarą. Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė Agnė Vaitkuvienė svarstė, jog sodybos visgi nėra pati populiariausia vieta išleistuvėms, tačiau norinčiųjų švęsti tikrai netrūksta.

Tiesa, ji prisipažino, kad dalis sodybų šeimininkų tokių nuomininkų priimti tiesiog nenori.

„Sodybos nėra pats populiariausias dalykas, nes daugelis sodybų šeimininkų net neįsileidžia švęsti išleistuvių. Dėl tvarkos – tėvai sako, kad prižiūrės, o po to išvažiuoja, neprižiūri, o jaunuoliai netvarkingai švenčia. Turime daug sodybų, kurios tokių švenčių rengėjų ir dalyvių apskritai nepriima“, – portalui lrytas.lt kalbėjo A.Vaitkuvienė.

Pasak jos, jaunuoliai įprastai stengiasi rinktis pigesnes sodybas, kad šventė per daug nekirstų per kišenę.

„Natūralu, kad renkasi tas, kurios mažiau kainuoja, senesnes sodybas. Pernai vasarą buvo tendencija, kad ieškojo ir prašmatnių sodybų, tėvai buvo susiruošę daugiau mokėti už išleistuves. Bet dažniausiai tai yra medinės sodybos, ir nevažiuoja toli, stengiasi, kad būtų netoli gyvenamosios vietos“, – komentavo Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė.

Ji pridūrė, kad kaimo turizmo sodybose išleistuves švenčia abiturientai iš pačių įvairiausių Lietuvos kampelių.

„Švenčia ne tik miestų mokyklos, bet ir kaimų mokyklų vaikai, tai gana plačiai pasiskirstę po Lietuvą“, – teigė A.Vaitkuvienė.

Pasak jos, paklausa šiemet – ne mažesnė, nei įprastai.

„Jau skambina, ieško sodybų. Aišku, labai derasi dėl kainos, dėl sąlygų – šeimininkai nori, kad tėvai būtų, mokiniai nori, kad būtų ir su maitinimu, su aptarnavimu, alkoholio vartojimas būtų apribotas. Daug tokių papildomų sąlygų yra. Išleistuvės, tai nori visi būti pasipuošę, užsako ir papildomas paslaugas: nori pirties, nori ilgiau pabūti, nes tai nėra vieno vakaro šventė“, – sakė A.Vaitkuvienė.

Paprašyta atskleisti, kiek už šventę kaimo turizmo sodyboje abiturientui reikėtų susimokėti, pašnekovė skaičiavo, kad apgyvendinimas ir sodybos nuoma vienam žmogui vidutiniškai kainuoja nuo 15 iki 25 eurų, maitinimas – nuo 35 eurų.

Renkasi ir prabangias sales

Vieną svarbiausių gyvenimo švenčių abiturientai bei jų tėvai nori paminėti ir brandos atestatą atsiimti įvairiose pokylių, koncertų ar teatrų salėse. Vienos iš jų – „Vaidilos“ teatro direktorė Inga Kuliavienė teigė, kad tokių prašymų sulaukia kasmet.

„Mūsų salė graži, tėvai nori, kad vaikams diplomai būtų įteikti šventiškai, tai ir šiemet numatyta švenčių“, – lrytas.lt kalbėjo ji.

Pasak „Vaidilos“ teatro atstovės, kasmet pavyksta surengti bent po kelias abiturientų šventes, nors pastaruoju metu dėl karantino ir COVID-19 ribojimų jos vyko kukliau.

„Skaičius pas mus daugmaž išlieka vienodas – turime maždaug po dvi ar tris šventes. Pas mus labai daug datų yra užimtos, nes nuomojame sales ir kitoms šventėms, mūsų formatas kiek prabangesnis“, – aiškino I.Kuliavienė.

Nors abiturientai šiemet atkreipė dėmesį į kylančias paslaugų ir švenčių kainas, „Vaidilos“ teatro direktorė pažymėjo, kad kol kas piniginės plačiau atverti dar neprašys.

„Moksleiviams taikome atitinkamas nuolaidas. Mūsų pilna kaina yra 1350 eurų + PVM, o jei tai yra vakarinis renginys, tada kaina yra 1650 + PVM. Pas mus iš esmės kainos nepakilo tiems, kurie švęs šiemet, liko 2019 metų kainos, bet pakelsime 100 eurų, nes tiesiog elektra nuo liepos brangsta.

Bet kol kas kainų nekeliame, bandome laikytis. Gal maistas labiau brangsta, nei pačios patalpos“, – svarstė „Vaidilos“ teatro direktorė.

Lietuvos nacionalinės filharmonijos generalinio direktoriaus pavaduotoja Ieva Tamutytė savo ruožtu teigė, kad norinčių brandos atestatą atsiimti Filharmonijoje taip pat atsiranda nuolat.

„Mūsų salę renkasi beveik kiekvienais metais – per sezoną surengiame nuo dviejų iki keturių švenčių“, – nurodė pašnekovė.

Pasak I.Tamutytės, dažniausiai šią vietą renkasi vilniečiai, kurie ieškodami tinkamos vietos išleistuvėms remiasi rekomendacijomis ir kitų patirtimis.

„Man atrodo, kad yra mokytojų ar tėvų, kurie lankosi salėje, o šiame pastate yra gera būti, tai, matyt, žmonės yra patyrę ar girdėję iš kitų tėvų“, – svarstė Filharmonijos atstovė.

Nuomos kainų ji atskleisti nesutiko, tačiau pažymėjo, kad jos artimiausiu metu nedidės.

„Yra nustatyta salės kaina ir jos laikomasi. Nelabai daug jie (svečiai, – aut.past.) elektros išnaudos, kai diplomus pasiims vasaros metu. Šildymo irgi nėra, tai kol kas nekeliame kainų. Bet ateityje turbūt teks kelti“, – komentavo I.Tamutytė.

Nori „garso ir šviesų“

Dažna abiturientų šventė neapsieina ir be profesionalių vedėjų, kurie ne tik veda renginį, tačiau taip pat suplanuoja moksleiviams įvairių žaidimų bei kitų užsiėmimų ir pramogų. Renginių vedėjas Mantautas Sakalauskas šį sezoną teigė turėsiantis tris abiturientų išleistuvių šventes – maždaug tiek jis susiplanuoja ir kasmet.

„Visada turime apie trejas-ketverias išleistuves, tad ir šiemet taip pat turėsime trejas. Tėvelių komitetai aktyviai dalyvauja, rūpinasi, kad šventė praeitų sklandžiai, kad būtų akcentai, detalės, kad skambėtų tam tikra muzika. Tėvai tikrai nemažai įsitraukia į šį reikalą“, – portalui lrytas.lt sakė M.Sakalauskas.

Kalbėdamas apie savo patirtį renginių vedėjas prisipažino, kad tie abiturientai, su kuriais dirba, dažniausiai labai reiklūs nebūna, tačiau visų jų norai gana panašūs.

„Abiturientai nėra labai susikoncentravę į tai, kad kažko super nori. Jie yra patikėję viską tėvų komitetams, gal patys irgi pasidaro tą apžvalgą, kas bus vedėjai, apsižiūri, bet kažkokių specialių pageidavimų nesulaukiu“, – komentavo pašnekovas.

Paklaustas, kiek kainuoja surengti geras išleistuves, jis skaičiavo, kad viena šventė abiturientų grupei atsieina apie 2000 eurų.

„Į kainą įtrauktas didžėjus, garso apšvietimo aparatūra, vedėjo programa, tam tikrų siurprizų irgi atvežame, kurie papildomai nekainuoja, bet mes išnaudojame biudžetą tam tikriems efektams, dovanoms“, – vardijo M.Sakalauskas.

Savo ruožtu renginių vedėjas Alvydas Vengalis pridūrė, jog didžiosios mokyklos ir gimnazijos išleistuvių šventes pradeda planuotis itin anksti, tuo metu mažesnės mokyklos į tai žiūri paprasčiau, švenčių planus atidėdamos ir vėlesniam laikui.

„Dažniausiai didesnėse mokyklose darbuojasi, šventes veda jau pamėgti abiturientų aktoriai, kurie atlieka vedėjo, pranešėjo funkciją. Mažesnės gimnazijos, kur yra po 2 ar 3 abiturientų klases, jos planuojasi, bet jau truputėlį vėliau viską susižiūri“, – pasakojo renginių vedėjas.

Pasak jo, abiturientų norai šiandien paprasti – jie nori šiuolaikiškos, jaunatviškos šventės, į kurią galėtų įsitraukti ir patys.

„Jie nori, kad vakaras nebūtų pasyvus, patys nori įsitraukti į vakaro užduotis, nenori būti stebėtojais. <...> Visada padaryk kokį dance challenge (šokių iššūkį – angl.), pakviesk po 20 į vieną, po 20 – į kitą pusę, ir jie labai intensyviai įsitraukia. Anksčiau užtekdavo tik muzikos, bet dabar abiturientai nori ir profesionalaus apšvietimo, kad viskas primintų klubinę kultūrą, nori garso ir šviesų“, – teigė A.Vengalis.

Pasak specialisto, abiturientai drąsiai į savo šventes kviečiasi ir žinomesnius veidus, televizinių projektų vedėjus. Tiesa, už tai jiems tenka susimokėti daugiau.

„Jei mes kalbėtume tik apie patį vedėją, tai kaina siekia nuo 1000 eurų, tik televiziniai veidai automatiškai kainuoja daugiau. Bet jei nesi televizinis veidas, pavyzdžiui, aš žinomas tik privačių švenčių sektoriuje, tai nuo 1000 eurų, jei žmogus yra su patirtimi ir prisiimtų atsakomybę už savo veiksmus“, – skaičiavo A.Vengalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.