Finansų studijos tiems, kurie nori ir dirbti, ir mokytis

Finansų sektorius Lietuvoje sparčiai auga, o norinčių jį papildyti dažnai būna mažiau nei siūlomų darbo vietų. Verslo įmonės, finansinių paslaugų centrai, draudimo kompanijos ar bankai nuolat ieško naujų darbuotojų ir jų žvilgsniai dažniausiai krypsta į Vilniaus kolegijos (VIKO) Ekonomikos fakultetą, kur studentai gali rinktis investicijų ir draudimo, finansų bei bankininkystės studijas.

Daiva Malakaitė, VIKO Draudimo katedros vedėja.
Daiva Malakaitė, VIKO Draudimo katedros vedėja.
Greta Petrovaitė, VIKO bankininkystės studijų absolventė.
Greta Petrovaitė, VIKO bankininkystės studijų absolventė.
Vaida Jociutė, „Integre“ direktorė.
Vaida Jociutė, „Integre“ direktorė.
Linas Pikšrys „AON Baltic“ specializuotų rizikų draudimo grupės vadovas.
Linas Pikšrys „AON Baltic“ specializuotų rizikų draudimo grupės vadovas.
Laura Ivaškevičiūtė, Vilniaus kredito unijos kreditavimo vadovė.
Laura Ivaškevičiūtė, Vilniaus kredito unijos kreditavimo vadovė.
Daugiau nuotraukų (7)

Specialusis projektas

2022-07-27 13:57

Vilniaus kolegijoje studentai turi galimybę derinti studijas ir darbą. Dar studijų metu apie 60 proc. studentų dirba pagal studijų programą bankuose, draudimo bendrovėse, o daugiau nei 80 proc. Vilniaus kolegijos Ekonomikos fakulteto studentų po praktikos įsidarbina šiose įmonėse.

„Labai troškau dirbti bankininkystėje, todėl pabaigusi antrą kursą pradėjau ieškoti išankstinės praktikos. Po praktikos ten pasilikau ir iki šiol dirbu trečiame pagal populiarumą banke Lietuvoje“, – sako Greta Petrovaitė, VIKO bankininkystės studijų absolventė.

„AON Baltic“ specializuotų rizikų draudimo grupės vadovas Linas Pikšrys VIKO studijas rinkosi jau dirbdamas, jis studijavo neakivaizdiniu būdu, kad pagilintų savo žinias draudimo ir investicijų srityje. „Įmanoma suderinti studijas su darbu, bet darbdavys turi suprasti, kad studijuojantis darbuotojas skirs kažkiek laiko studijoms, o Vilniaus kolegija turi suprasti, kad studentas yra dirbantis asmuo“, – sako Linas Pikšrys.

Iki šiol vyrauja menkas suvokimas apie mitais ir stereotipais gaubiamą draudimo verslą. Mažai, kas žino, kad būtent draudimo verslas yra vienas įdomiausių ir perspektyviausių finansinių verslų pasaulyje, o Vilniaus kolegija yra vienintelė aukštojo mokslo institucija Lietuvoje, ruošianti šios srities specialistus.

„Draudimo kompanijos yra didžiulės tarptautinės korporacijos, kurių pagrindinė veikla yra rizikų valdymas. Tose didžiulėse korporacijose yra ne tik pardavimai, ten yra ir žalų sureguliavimo centrai. Mūsų studentai, atėję iš konkrečiai orientuotos programos į šitą sektorių, paprastai dirba su verslu. Praktika būna labai įdomi, nes mūsų studijos orientuotos ne tik į standartinius produktus“, – sako Daiva Malakaitė, VIKO Draudimo katedros vedėja.

Kaip atrodo finansininko darbas po studijų keliaujame pasidomėti į šešiolika metų Lietuvoje veikiančią buhalterinės apskaitos įmonę „Integre“, kuri teikia klientams aukščiausios kokybės buhalterinės apskaitos paslaugas.

„Mūsų paslaugos apima visas paslaugas, susijusias su buhalterine apskaita: buhalterinės apskaitos tvarkymas, vyriausio buhalterio funkcija, darbo užmokesčio apskaita ir konsultacijos tiek mokesčių, tiek apskaitos klausimais,“ – sako Vaida Jociutė, „Integre“ direktorė.

Įmonėje dirba apie 60 specialistų, kurių skaičius pastoviai yra papildomas. Įmonės direktorė sako, kad susirasti naują, o ypač kvalifikuotą specialistą – tai didelis iššūkis kiekvienai įmonei. Tie darbuotojai, kurie įsidarbina iš karto po studijų paprastai pradeda savo karjerą nuo apskaitininko.

„Integre“ kiekvienais metais atlikti praktiką įmonėje priima 5 – 6 studentus. „Mes iš praktikantų tikimės žingeidumo bei noro tobulėti. Jeigu matome, kad studentas mums tinka, visuomet siūlome pasilikti ir turime puikių pavyzdžių, kai buvę praktikantai įsiliejo į mūsų kolektyvą“, – sako Vaida Jociutė, „Integre“ direktorė.

Kokias darbo vietas galėtų rinktis studijuojantys bankininkystę, keliaujame pasidomėti į vieną iš didžiausių Lietuvos centrinės kredito unijos narę, veikiančią rinkoje ilgiau nei 24 metus, – Vilniaus kredito uniją, kurios kasdienė veikla – tai paskolos, indėliai ir kreditai.

„Mes teikiame visas tradicines paslaugas, kurias teikia bankai. Norint naudotis unijos paslaugomis, reikia tapti pajininku, o tai reiškia unijos nariu“, – sako Laura Ivaškevičiūtė, Vilniaus kredito unijos kreditavimo vadovė.

Vilniaus kredito unija teikia kasdienines atsiskaitymo ir taupymo paslaugas bei kreditavimo paslaugas tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims. Vilniaus Kredito unija ieško specialistų, kurie būtų imlūs naujovėms, atviri naujoms žinioms ir turėtų troškimą nuolatos mokytis.

„Kad galėtum dirbti kredito unijoje, reikia turėti bazines žinias apie finansus, apie ekonomiką bei vadybą, didelį norą mokytis ir dirbti. Aš pati finansų sektoriuje dirbu jau daug metų ir nuolatos mokausi“, – sako Laura Ivaškevičiūtė ir vardija privalumus dirbti unijoje. „Mažoje organizacijoje darbuotojas gali labai įvairiai atsiskleisti ir išmėginti savo jėgas nuo pardavėjo iki analitiko ar administratoriaus bei, žinoma, būti pastebėtas,“ – sako Laura Ivaškevičiūtė.

Vilniaus kredito unija priima studentus į praktinius mokymus, tereikia kreiptis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.