Trakų rajono savivaldybė prijungė lenkišką L. Komolovskio mokyklą prie kitos įstaigos

Trakų rajono savivaldybė prijungė lenkišką 10 moksleivių turinčią Paluknio Longino Komolovskio gimnaziją prie Lentvario Henriko Senkevičiaus gimnazijos, daliai tarybos narių priešinantis sprendimui panaikinti mokyklos savarankiškumą.

Mokykla <br>123rf asociatyvi nuotr.
Mokykla <br>123rf asociatyvi nuotr.
Mokykla <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla <br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Mokykla <br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Daugiau nuotraukų (3)

Ignas Jačauskas, BNS

2022-09-06 14:55

Antradienį savivaldybės taryba, svarsčiusi šį vienintelį klausimą, pritarė sprendimui dėl klasių komplektų švietimo įstaigose patvirtinimo – juo L. Komolovskio gimnazijai leista toliau turėti gimnazines klases, tačiau ji taps pavaldi kitai minėtai rajono įstaigai.

15 tarybos narių balsavo „už“, keturi – „prieš“, du susilaikė.

Kaip teigia savivaldybės vadovai, po sprendimo moksleiviai liks tose pačiose patalpose, kaip iki šiol, juos mokys tie patys pedagogai.

Dėl šios ir dar vienos įstaigos – Senųjų Trakų Andžejaus Stelmachovskio pagrindinės mokyklos reformų bendruomenė, palaikoma Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) anksčiau rengė ne vieną protestą prie centrinės valdžios įstaigų.

LLRA-KŠS atstovė, tarybos narė Alina Kovalevskaja pažymėjo, kad klasių komplektus savivaldybė privalėjo patikslinti iki rugsėjo 1-osios, įžvelgdama sprendime pažeidimų.

Ankstesnis savivaldybės planas, kuriam pritarė ir bendruomenė, buvo leisti L. Komolovskio gimnazijai vykdyti bendrą ugdymo planą su tose pačioje patalpose veikiančia lietuviška Paluknio „Medeinos“ gimnazija.

Trakų rajono vicemeras Jonas Kietavičius pažymėjo, kad „Medeinos“ gimnazijai, prieš pat mokslo metų pradžią atsiradus dar vienam vienuoliktokui, pavyko suformuoti atskirą vienuoliktokų klasę, tad šio plano atsisakyta. Anot jo, ministerija šiuose savivaldybės sprendimuose pažeidimų neįžvelgė.

LLRA-KŠS atstovai piktinosi dėl reformos „buldozeriniu principu“ pabrėždami, kad pagal dabartinį vaikų skaičių 2024-aisiais įstaigoje galėtų mokytis 12–13 moksleivių, o Vyriausybės teisės aktai leidžia tokioms tautinių mažumų įstaigoms formuoti klases nepriklausomai.

„Vienu tokiu rankų pakėlimu perbraukėte visą istoriją ir mokyklos, ir tų pačių tėvų, vaikų lūkesčius. Vienas vaikas išgelbėjo visą mokyklą. Bet kodėl jūs nežiūrite į priekį, kada 2024 metais irgi bus komplektacija klasių, ir „Medeinos“ gimnazija pagal dabartinį skaičių turi tik 12–13 vaikų, o reikia 21-o. Ką jūs tada darysite? Dėl vieno vaiko priėmėte tokį sprendimą. Ką jūs darysite dėl 10 vaikų?“, – po balsavimo svarstė tarybos narė Teresa Solovjova.

Vicemeras Andrius Šatevičius pabrėžė, kad sprendimas priimamas „ministro nutarimo rėmuose“. Be to, anot jo, po mokyklos prijungimo vyresniųjų klasių moksleiviams bus suteikta galimybė baigti įstaigą savo gimtąja, lenkų, kalba.

„Ieškome alternatyvų išlaikyti, kaip, kartoju, išlaikyti kultūrinį identitetą. Dėl to ir yra mūsų siūlymas, kad vaikai galėtų užbaigti mokslus Paluknyje, kad galėtų būti registruojami Lentvario Henriko Senkevičiaus gimnazijoje, faktiškai mokytis Paluknyje, mokytis savo kalba (...). Nesuprantu, ar mums svarbiausia išlaikyti įstaigą, kaip statusą, kaip vadovą?“, – svarstė vicemeras.

„Politikai kartais turi priimti nepopuliarius, bet racionalius sprendimus“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.