Mažo miestelio bendruomenė nebegali tylėti: grupelė globos namų auklėtinių terorizuoja net mokytojus, tačiau mokykla – bejėgė

Mažo Jurbarko rajone esančio Smalininkų miestelio bendruomenė sunerimusi – nedidelė grupelė vaikų globos namų auklėtinių savo agresyviais veiksmais esą kelia pavojų ne tik bendraamžiams, bet net ir mokytojams. Smalininkuose įsikūrusios mokyklos direktorius viliasi, kad mokyklos pagalbos šauksmas galiausiai bus išgirstas, tačiau globos namų vadovas pažymi – svarbiausia pažeidžiamus paauglius apsaugoti.

 Mažo Jurbarko rajone esančio Smalininkų miestelio bendruomenė sunerimusi – nedidelė grupelė vaikų globos namų auklėtinių esą savo agresyviais veiksmais kelia pavojų ne tik bendraamžiams, bet ir visai bendruomenei.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Mažo Jurbarko rajone esančio Smalininkų miestelio bendruomenė sunerimusi – nedidelė grupelė vaikų globos namų auklėtinių esą savo agresyviais veiksmais kelia pavojų ne tik bendraamžiams, bet ir visai bendruomenei.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
 Mažo Jurbarko rajone esančio Smalininkų miestelio bendruomenė sunerimusi – nedidelė grupelė vaikų globos namų auklėtinių esą savo agresyviais veiksmais kelia pavojų ne tik bendraamžiams, bet ir visai bendruomenei.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Mažo Jurbarko rajone esančio Smalininkų miestelio bendruomenė sunerimusi – nedidelė grupelė vaikų globos namų auklėtinių esą savo agresyviais veiksmais kelia pavojų ne tik bendraamžiams, bet ir visai bendruomenei.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 29, 2022, 3:57 PM, atnaujinta Sep 30, 2022, 9:36 AM

Naudoja ir psichologinį smurtą

Kaip rašė Jurbarko miesto ir rajono laikraštis „Mūsų laikas“, Smalininkų L.Meškaitytės pagrindinės mokyklos moksleivių tėvai ir jų atstovai jau sunkiai toleruoja nevaldomą kelių paauglių smurtą jų mokykloje. Teigiama, kad mokykla nesusitvarko su įstaigoje siautėjančiais vaikais, kurių didžioji dalis – vaikų globos namų auklėtiniai.

„Rugsėjo 23 dienos rašte, kurį surašė minėtos mokyklos mokinių tėvai ir atstovai, rašoma, kad pastarosiomis dienomis mokykloje kyla konfliktai su „Skalvijos namų“ globotiniais, patiriamas fizinis ir psichologinis smurtas, į mokyklą nuolat kviečiami policijos pareigūnai.

Rašte aiškinama, kad dėl tokio smurto protrūkio kenčia visa mokyklos ir miestelio bendruomenė. Vaikai, mokytojai, mokyklos administracija, miestelio bendruomenė patiria patyčias, užgauliojimus, psichologinį ir fizinį smurtą“, – skelbė „Mūsų laikas“.

Šią savaitę taip pat buvo inicijuotas vietos bendruomenės ir institucijų susitikimas, kuriame bandyta aiškintis, kaip šią situaciją valdyti toliau.

„Veiksmų reikia imtis skubiai, nelaukiant, kol įvyks nelaimės. Nesitaikstysime su tuo, kad vaikai turi bijoti, kentėti ar tylėti, nes tai nėra normalu. Veiksmų ir priemonių planas padėčiai suvaldyti turi būti konkretus, aiškus, su juo reikalaujame supažindinti visą mokyklos bendruomenę, miestelio gyventojus“, – specialiame rašte teigė vaikų tėvai.

Smalininkų Lidijos Meškaitytės pagrindinės mokyklos vadovas Artūras Matukaitis portalui lrytas.lt pasakojo, kad sumaištį mokykloje kelia keturių globos namuose gyvenančių paauglių kompanija – visiems jiems maždaug po 12–15 metų.

„Paprasčiausiai nesugebame jų suvaldyti, kad tie vaikai mokytųsi, lankytų pamokas, atliktų užduotis. Paprasčiausiai, kad bent ateitų į klasės valandėles. Jie jaučia, kad už jų nugaros stovi gynėjai, teisėjai, ir jie daro, ką nori – keikiasi, rūko, neina į pamokas, o kai ateina – trukdo visiems kitiems. Bandėme su jais kalbėtis atskirai, bet jie niekam nepakluso, dabar keturiese susibūrė į komandą. Gaila, kad kai kurie, matyt, jų bijo, tai net tie mokiniai, kurie buvo drausmingi, lankė pamokas, prisijungia prie jų“, – kalbėjo direktorius.

Pasak A.Matukaičio, paauglių grupelė naudoja psichologinį smurtą net prieš mokytojus, o kažkada juos net apmėtė kreida. Jis pridūrė, kad jaunuoliai specialiai ateina ne į tas klases, kur jiems turėtų vykti pamokos, sujaukia jas, išmėto daiktus ir išeina.

„Jie patys susitaria, kurioje klasėje šį kartą reikėtų „pasicirkinti“, – dalijosi mokyklos vadovas.

Tramdyti agresyvių globos namų auklėtinių į L.Meškaitytės pagrindinę mokyklą jau ne kartą vyko ir policija, tačiau, anot A.Matukaičio, realių pokyčių tai neatneša. Mokykla taip pat bando kalbėtis ir su vaikų teisių specialistais, tačiau jokių vaisių neduoda ir tai.

„Policija nieko nepadaro, tik praveda pokalbius ir išvažiuoja. Jie nieko ir negali padaryti – kad vaikai keikiasi, trukdo pamokas, nieko nepadarysi, kaip ir mes nieko negalime padaryti. Kalbamės ir su globos namais, bet visi įsivaizduoja, kad mes vieninteliai šį klausimą iškėlėme į viešumą, bet juk taip negalima. Jei įstatymas blogas, mes jį turime keisti, kad būtų gerai ir vaikui, ir bendruomenei, kuri nori mokytis, o ne tai, kad ginti tik vaiką. Jeigu vaikas nenori mokytis, tai vis tiek kažkas jam yra.

Kodėl normalų tėvą, kurio vaikas kažką padaro, iš karto baudžiame, o šitų ne? Visais reikia rūpintis vienodai, nes jie tada gali daryti, ką nori. Jie patys taip ir pasakė – ką mes norime, tą ir darysime“, – aiškino mokyklos direktorius.

Tai – ne pirmas atvejis, kai šioje mokykloje tenka radikaliais būdais drausminti paauglius – prieš kurį laiką du tokius jaunuolius mokyklai teko pašalinti. 

„Dedame pastangas, kad ištrauktume juos iš to liūno. Negalime mes visi abejingai žiūrėti į tą dalyką – tai kuo jie taps užaugę? Gatvės valkatomis? O vaikų teisės gina vaiką nuo to, kad mes puolame, kažko reikalaujame. Mes sakome, kad yra negerai, kad reikia kažką keisti.

Mūsų tikslas, kad vaikas suprastų, jog yra ir pareiga. Kad jis turi ne tik teises, bet tas teises gindamas jis pats neišnaudoja savo teisių į mokslą, į gražų elgesį, ir trukdo kitiems naudotis savo teisėmis į mokslą ar drausmę. Turime išreikalauti, kad jie suprastų, kad jie turi pareigą, kad juos reikia ištraukti iš to liūno. Bet visi turi dėl to dirbti, o ne viena pusė.

Pats važiavau į mokyklą ir mačiau, kaip jie tiesiog stovi gatvėje, bet neina į pamokas“, – lrytas.lt pasakojo A.Matukaitis.

Pasak jo, jaunuolius dabar svarbiausia išskaidyti, kad jie negalėtų mokykloje būti kartu.

„Tegul jie gyvena kartu, bet kai eina į mokymo įstaigą, jie turėtų būti išskaidyti. Kai jie yra po vieną, dar gali su jais kalbėtis, bet kai tik susiburia, automatiškai yra blogai“, – kalbėjo Smalininkų Lidijos Meškaitytės pagrindinės mokyklos vadovas.

Siekia vaikus apsaugoti

„Skalvijos namų“ vadovas Nerijus Jarilinas savo ruožtu tvirtino, kad daug informacijos apie šią situaciją suteikti negali, nes šiuo metu vyksta keli ikiteisminiai tyrimai. Savo tyrimus, pasak jo, taip pat atlieka Jurbarko rajono savivaldybės administracija bei Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba.

Visgi globos namų direktorius pripažino, kad problema tikrai egzistuoja.

„Pasakysiu taip – konfliktas tarp mokytojų ir vaikų yra. Tas konfliktas prasidėjo šių metų vasario mėnesį, ir nuo to momento, atrodo, kad tikrai buvo daug padaryta – ir su vaikais kalbėta, ir jiems suteiktos įvairiausios paslaugos – psichologų, medikų, stacionarios. Mokytojams buvo suteiktos paslaugos iš Jurbarko rajono savivaldybės administracijos Švietimo centro pedagoginės psichologinės tarnybos, kuri vyko į mokyklą.

Tai susitikimų, darbų ir kalbų buvo tikrai labai daug, ir galvojome, kad viskas nurimo. Bet pasirodo, kad rugsėjo mėnesį vėl atsirado tam tikrų probleminių situacijų. Tai susiję ir su mokytojų, ir vaikų asmeniniais santykiais, ir mums labai gaila, kad kartais bandoma manipuliuoti“, – lrytas.lt tvirtino N.Jarilinas.

Tačiau jis sakė niekada nesutiksiantis, kad tai yra nusikalstama grupuotė, kaip teigia kai kurie tėvai – mat tai yra tiesiog vaikai, kurie yra labai pažeidžiami.

„Vienam vaikui iš tos grupelės yra 13 metų – jūs atvažiuokite ir pažiūrėkite į tą grupuotės lyderį, ir pamatysite, ar jis gali būti baisus nusikaltėlis. Tai berniukas, kuris pateko į globos įstaigą prieš metus. Jeigu mes, darbuotojai, susikalbame, tai kažkodėl kai kurie mokytojai ar nenori, ar negali, ar nesugeba susitarti“, – sakė globos namų vadovas.

Jis pats pabrėžė esantis prieš bet kokio pobūdžio smurtą, ypač, jei jis nukreiptas prieš vaiką. Globos namai esą deda visas pastangas, kad jų globotiniai būtų apsaugoti.

„Mūsų pareiga yra rūpintis tais vaikais, ir mes tikrai rūpinsimės ir ginsime vaikų interesus, jokių išlygų net negali būti. Savo ruožtu mes turime prisiimti atsakomybę už jų visus veiksmus, nors kartais mes suprantame, kad nesame biologiniai tėvai, negalime pakeisti kai kurių vaikų mąstymo, bet mes stengiamės, kalbamės. Mes esame tam, kad vaikai išmoktų laikytis taisyklių, nes tai yra pirminis kelias į visuomenę. <...>

Mūsų vaikai yra truputėlį kitokie, nes jie yra jautresni, bet juos aš suprantu. Visa visuomenė turi suprasti, visiškai nedarant jokių nuolaidų blogam elgesiui, bet niekas pas mus to nemoko. Jie ateina susiformavę, ir jeigu atvažiuoja 16 metų paauglys į įstaigą, labai sunku kažką pakeisti, bet mes stengiamės, nenuleidžiame rankų. Norėtume, kad visi jie studijuotų universitetuose, ir nors nepavyksta to padaryti, bet mes stengiamės“, – aiškino N.Jarilinas.

Situaciją sprendžia

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikininimo tarnybos specialistai teigė, kad apie situaciją Smalininkų mokykloje vaiko teisių gynėjai žino, ir deda visas pastangas, kad padėtų ją išspręsti.

„Esame gavę ne vieną pranešimą dėl šioje mokykloje vykstančių konfliktų. Kas kartą gavus informacijos apie įvykusį konfliktą vykstame į mokyklą, kalbamės su vaikais, jų atstovais, tačiau akivaizdu, kad problema yra sisteminė ir vien vaiko teisių gynėjų pagalbos neužteks.

Tad siekiant spręsti šią kompleksinę problemą bendradarbiaujame su vietos savivalda, tariamės ir siūlome globos įstaigai, mokyklai, kokių paslaugų reikia daugiau ir kokios yra galimybės organizuoti pagalbą vaikų globos namų auklėtiniams ir moksleiviams“, – portalui lrytas.lt atsiųstame atsakyme teigė tarnyba.

Pasak jos atstovų, saugią aplinką ir sklandų ugdymo procesą užtikrina visa mokyklos bendruomenė, o prasidėję mokslo metai dar kartą parodė, kad ugdymo įstaigai kyla sunkumų sprendžiant mokykloje kylančias problemas.

„Siekiant suvaldyti kylančias problemines situacijas ugdymo įstaigoje dirbo švietimo centro pedagoginės-psichologinės pagalbos specialistai. Šiuo metu įstaigai yra pateikti pasiūlymai, kuriuos įgyvendinus, tikimės, problemos pradės spręstis. Problemos sprendimas – ilgalaikės kompleksinės paslaugos tiek vaikams, tiek bendruomenei.

Ugdymo įstaigoje mokosi ir vaikai, turintys specialiųjų poreikių, jiems reikalinga profesionalų pagalba, tačiau savivaldybėje jaučiamas tokių paslaugų trūkumas. Sprendžiant problemą, kviestume vaikų globos namų atstovus kreiptis į savivaldybę dėl būtinųjų paslaugų gavimo klausimo. Taip pat kviestume mokyklos atstovus organizuoti vaiko gerovės komisijos posėdžius, kviestis tėvus ar globėjus pokalbiui.

Šioje situacijoje labai svarbu kalbėtis ir su pačiais vaikais bei kartu ieškoti sprendimo būdų. Esant būtinybei galima kreiptis į Savivaldybės vaiko gerovės komisiją ir švietimo centrą dėl pagalbos teikimo ir jos gavimo“, – komentavo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistai.

Pažymima, kad dėl susidariusios situacijos vaiko teisių gynėjai inicijavo tarpinstitucinį pasitarimą ir išsigrynino tolimesnius pagalbos teikimo būdus ugdymo įstaigai.

„Pažįstamus ir aplinkinius pastebėjus kilusį konfliktą tarp vaikų, skriaudžiamą vaiką, kviečiame nelikti abejingais ir padėti rasti pagalbą. Kilus įtarimams, kad prieš vaiką gali būti smurtaujama bet kokia forma, praneškite vaiko teisių gynėjams skambindami į artimiausią vaiko teisių apsaugos skyrių arba bendruoju pagalbos telefonu 112 – tai gali išgelbėti gyvybę“, – lrytas.lt teigė tarnyba.

Bendraus ir su globos namų auklėtiniais

Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Ieva Šlivinskienė teigė, kad dėl susidariusios situacijos mokykloje buvo surengtas ne vienas tarpinstitucinis koordinacinis pasitarimas, kurių metu policijos pareigūnai įspėdavo apie kylančias grėsmes bei teikė siūlymus, kaip būtų galima jas spręsti.

„Policijos pareigūnai, kaip ir kitos atsakingosios institucijos, yra suinteresuoti, kad Smalininkų L.Meškaitytės pagrindinėje mokykloje kilusi įtampa būtų kuo greičiau suvaldyta, nedelsiant priimami tinkami sprendimai, kad mokykloje būtų saugi aplinka tiek joje besimokantiems mokiniams, tiek ir dėstantiems mokytojams“, – portalui lrytas.lt teigė ji.

Pasak policijos atstovės, prasidėjus naujiems metams situacija mokykloje pablogėjo, tad pasitarimai tarp atsakingųjų institucijų tapo dažnesni.

„Rugsėjo 27 dieną įvyko Vaiko gerovės komisijos posėdis, o rugsėjo 28 dieną inicijuotas atsakingų institucijų susitikimas, kuriame dalyvavo Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Jurbarko r. policijos komisariato vadovas, Jurbarko rajono savivaldybės meras, Vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovai, savivaldybės Švietimo skyriaus atstovai, kitos atsakingos institucijos ir suinteresuotieji asmenys.

Susitikime išsamiai aptarta, kokių priemonių kiekviena iš institucijų turi imtis, kad situacija būtų kuo greičiau normalizuota. Susitarta dėl konkrečių veiksmų plano, o kitą savaitę institucijos vėl rinksis aptarti jau įgyvendintų priemonių efektyvumą ir numatyti tolimesnius veiksmus, jei jų dar prireiktų“, – tvirtino I.Šlivinskienė.

Ji pridūrė, kad šiais mokslo metais Jurbarko policijos bendruomenės pareigūnė bent kartą per savaitę lankysis mokykloje, kur mokiniams skaitys paskaitas apie atsakomybę, prevencijos tikslais bendraus su vaikais, kurių elgesiu yra skundžiamasi.

„Bendruomenės pareigūno paskaitos bus skaitomos ir pačiuose „Skalvijos“ globos namuose. Svarbiausia žinutė, kurią sieks perteikti pareigūnė, kad policija skirta ne gąsdinti vaikus, o ginti, padėti ir juos nuraminti, tad bus bandoma rasti bendrą kalbą ir padėti atvesti į doros kelią priešiškai nusiteikusius vaikus.

Labai tikimės, kad situacija bus suvaldyta ir esamos problemos išspręstos“, – portalui lrytas.lt atsiųstame atsakyme teigė I.Šlivinskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?