Išskirtinėje Vilniaus vietoje įsikūrusios gimnazijos direktorė: „Pagrindinis mokyklos ugdymo principas – tolerancija“

Išskirtinėje Vilniaus vietoje, šalia Neries upės vingio įsikūrusi mokykla tik iš išorės atrodo jog alsuoja ramybe, čia verda itin aktyvus mokyklinis gyvenimas, kuris šiek tiek skiriasi nuo įprastų mokyklų. Šolom Aleichemo vardas suteiktas šiai mokyklai žydų rašytojo Šolomo Rabinovičiaus garbei, kuris kūrė po šiuo pseudonimu.

Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos direktorė. Dr. Ruth Reches (kairėjei ir Eglė Kernagytė – Dambrauskė.
Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos direktorė. Dr. Ruth Reches (kairėjei ir Eglė Kernagytė – Dambrauskė.
Šabato šventė.
Šabato šventė.
 Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos žydiškų tradicijų mokytojas Algis Davidavičius.
 Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos žydiškų tradicijų mokytojas Algis Davidavičius.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 18, 2022, 5:05 PM

„Šolom Aleichem“ išvertus iš hebrajų kalbos reiškia „Taika jums“. Taip, linkėdami vienas kitam taikos, žydai sveikinasi vieni su kitais. Šiais pasisveikinimo žodžiais rašytojas „įžengė“ ir pro šios mokyklos duris, kurioje dorovės principai yra vieni svarbiausių ir yra diegiami vaikams kartu su žydų kultūros tradicijomis, istorijos ir etikos pažinimu.

„Mūsų mokykloje mokosi kelių tautybių vaikai, todėl mūsų pagrindinis mokyklos ugdymo principas yra tolerancija“, – sako Dr. Ruth Reches, Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos direktorė.

Visų pirma nauji mokiniai susipažįsta su žydų kultūros tradicijomis, nes mokslo metai prasideda nuo žydų tautinių švenčių, kurių yra daugiau nei lietuviškų ir jos švenčiamos pagal žydų kalendorių.

„Mes norime savo mokiniams ir jų tėveliams perteikti žydų tautos ilgametę bei sudėtingą istoriją. Mūsų pilietinė pareiga Lietuvoje ugdyti jautrumą žydų tautos istorijai. Žydų kultūrines ir etines tradicijas mes perteikiame ir per tradicines šventes. Viena tokių –

Roš ha-šana, kurios metu ir mes, ir mokiniai apmąstome praėjusius metus ir atsiprašome tų, kuriems buvome neteisūs, grubūs ar įskaudinome. Tame matome gilią prasmę, auklėjant jaunąją kartą“, – patirtimis dalinosi Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos žydiškų tradicijų mokytojas Algis Davidavičius.

O viena svarbiausių ir dažniausiai švenčiamų švenčių – Šabatas, kurį gimnazijos mokiniai švenčia kiekvieną penktadienį. Tai septintos savaitės dienos, kaip poilsio bei artumo su dievu, bendravimo šeimoje bei bendruomenėje šventė. Tolerancijos ir bendrystės ugdymas mokinių ir mokytojų tarpe subrandina savo vaisius – vaikai čia jaučiasi saugūs, turintys siekių, tikslų ir noriai lankantys mokyklą.

„Čia dirbančių mokytojų pagrindinis tikslas – pastebėti vaiko stipriąsias puses ir jas tobulinti. Juk neužauginsime gražaus apelsino, jeigu pasėsime pomidoro sėklą ir ją laistysime, kaip apelsiną. Užaugs tik paliegęs pomidoras,“ – sakė Dr. Ruth Reches, Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos direktorė.

Nors visi dalykai gimnazijoje dėstomi lietuvių kalba, moksleiviai turi galimybę išmokti 5 kalbas: lietuvių, hebrajų ir anglų kalbos yra privalomas, o prancūzų arba rusų kalbą mokiniai gali pasirinkti. Hebrajų kalbos pamokos prasideda nuo pirmos klasės. Jų metu vaikai daug sužino apie žydų tradicijas ir išmoksta kalbos. Mokymo priemonės interaktyvios ir vaikams labai patinka, jų dėka kalbos mokymasis tampa tiesiog žaidimu.

Šalom Aleichemo gimnazija alsuoja laisve, kūrybiškumu, noru kurti, nes čia jiems sudaromos visos sąlygos atsiskleisti ir įgyvendinti savo keisčiausias idėjas. „Galiu pateikti vieną iš pavyzdžių, per matematikos pamoką turėjome sulankstyti stačiakampius, aš pasiūliau iš jų suklijuoti namelius. Šiandien mes jau turime tikrą miestą: vaikai patys suklijavo namelius, nupaišė gatves, vėliau „pasodino“ medžius ir, pasikvietę fizikos mokytoją, paprašė padėti jiems įrengti tikrą gatvių apšvietimą.

Visus darbus atliko patys su tikrais lituokliais rankose. Šiandien mums dar trūksta gatvių pavadinimų, kelio ženklų ir jau galėsime didžiuotis savo miestu“, – apie kūrybingus gimnazijos pradinukus pasakojo pradinių klasių mokytoja ir Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui Egidija Žukauskienė.

Pajusti tikros žydiškos dvasios ir išmėginti hebrajų kalbos moksleiviai vyskta tiesiai į Izraelį, kuriame turi ne tik mokyklą – dvynę, su kurios moksleiviais bendrauja kelerius metus, bet ir dalyvauja daugelyje kultūrinių projektų.

Laidos „Lietuvos mokyklos“ vedėja Eglė Kernagytė turėjo galimybę pakalbinti ir mokyklą Izraelyje lankiusį bei ilgus metus ten gyvenusį juvelyrikos tinklo „RIBAS Jewellery“ savininką Patriką Ribą. Jis papasakojo ne tik apie tai kaip jam sekėsi Izraelyje mokslai, bet ir kaip siekė savo tikslų daug dirbdamas nuo 12 metų.

Laidos „Lietuvos mokyklos“ kūrybinė komanda dėkoja mecenatams „MyTU“, kuris skatina mąstyti ir gerai skaičiuoti, „Gentle Day“ ir Patrikui Ribui juvelyrikos tinklo „RIBAS Jewellery“ savininkui. Taip pat UAB „Business Group“, UAB „Deimantų fabrikui“ bei Rūtai Lapei, Rasai Pavarienei bei Jūratei Plungytei ir kviečia žiūrėti laidą „Lietuvos mokyklos“ šeštadienį 16.30 tik per „Lietuvos ryto“ televiziją bei sužinoti, kokios lyderio savybės padėjo Patrikui pasiekti stulbinamų rezultatų versle ir ko trūksta šiuolaikiniam jaunimui Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.