Prestižinė gimnazija Marijampolėje: kur pats Jablonskis stebi lietuvių kalbos pamokas

Per šimtus metų niekas nesikeičia: kaip ir XIX-ame, XX-ame amžiuje, taip ir šiais laikais Sūduvos kraštas skiria ypatingą dėmesį švietimui ir augina asmenybes, keičiančias Lietuvos istoriją. Tuo šį šeštadienį dar kartą įsitikins „Lietuvos ryto TV“ laidos „Lietuvos mokyklos“ komanda, kuri lankysis Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijoje. Šią gimnaziją baigė Vincas Kudirka, Jonas Basanavičius, Jonas Jablonskis ir dar net keli šimtai garsių Lietuvos žmonių, o šiandien jos auklėtiniai taip pat skina šimtukus ir pelno įvairius valstybinius ar net tarptautinius apdovanojimus. Kur slypi šimtametė mokyklos sėkmė? Rasti atsakymus į visus klausimus kartu su itin atsidavusiais mokyklos mokytojais bandys laidos vedėja Eglė Kernagytė – Dambrauskė.

Jono Jablonskio biustas šalia gimnazijos.
Jono Jablonskio biustas šalia gimnazijos.
Aušra Bulkevičienė, Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja.
Aušra Bulkevičienė, Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja.
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija.
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija.
Vilhelmas Petkevičius, Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos direktorius ir Eglė Kernagytė – Dambrauskė.
Vilhelmas Petkevičius, Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos direktorius ir Eglė Kernagytė – Dambrauskė.
Vilhelmas Petkevičius, Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos direktorius.
Vilhelmas Petkevičius, Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos direktorius.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 9, 2022, 3:23 PM, atnaujinta Jan 8, 2023, 9:28 PM

Kaina už mokyklą – sistemingas nutautinimas

Gimnazija Marijampolėje iškilo 1867-ais metais, po nuolatinių vietos ūkininkų ir visuomenininkų prašymų sukurti tinkamą vietą, kur jie galėtų leisti savo vaikus į mokslus. Tiesa, į prašymą carinė valdžia atsižvelgė tik su viena sąlyga: mokykloje bus dėstoma rusų kalba, mokiniai turės melstis cerkvėje, nuolatos bus stebimas jų elgesys ir pažiūros lietuvybės ir net lenkybės atžvilgiu.

Ši kontrolė ne sykį peržengė visas šiandien suvokiamas ribas: pavyzdžiui, mokinys, kuris būdavo pričiuptas šnekantis lietuviškai, turėdavo ant kaklo nešioti lentelę su užrašu „осел“ (liet.asilas). Mokykloje taip pat veikė karceris, moksleiviai būdavo baudžiami rykštėmis.

Nepaisant begalinių pastangų slopinti lietuvybę ir viską, kas su ja susiję, nutiko visiškai priešingai: Suvalkijos ūkininkų vaikai pajutę priespaudą tik dar labiau priešinosi suvaržymams, kol mokykla tapo savotišku tautinių idėjų židiniu, kuriame savo idėjas iki žarijų užkaitino ne viena Lietuvą į nepriklausomybę atvedusi asmenybė.

Veikia net du muziejai

Nepaisant pastangų pažaboti lietuvių kalbos vartojimą, mokykloje subrendo garsių rašytojų, pavyzdžiui – Vincas Mykolaitis Putinas, kurio atminimui mokykloje veikia ir muziejus atviras ne tik mokyklos bendruomenei, bet ir visuomenei. Čia eksponuojami rašytojo asmeninio gyvenimo artefaktai, veikia teminės parodos. Na, o iš kiemo į moksleivius žvelgia dar vienas gimnazijos auklėtinis, pats lietuvių bendrinės kalbos tėvas Jonas Jablonskis.

„Kai mokiniai tingi mokytis gramatikos, sakau: su kiekviena jūsų klaida Jablonskis už lango krūpčioja. Būkit geri, pagailėkit senuko“, – pasakoja mokykloje daugiau ne 30 metų dirbanti lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Aušra Bulkevičienė ir papildo, kad mokiniams jo asmenybė tikrai svarbi.

„Susiformavo savotiška tradicija prieš svarbų atsiskaitymą paliesti Jablonskio kojas – sako, kad atneša sėkmę“, – šypsosi mokytoja.

Dar vienas gimnazijoje veikiantis muziejus – mokyklos istorijos muziejus, kurį galima vadinti ir visos Lietuvos tautinio atgimimo istorijos muziejumi: čia sužinosime apie mokyklą baigusių garsiausių Lietuvos politikų, mokslininkų, menininkų, diplomatų moksleivišką jaunystę ir kaip ji lėmė tolimesnį gyvenimą.

Laidos „Lietuvos mokyklos“ kūrybinė komanda dėkoja mecenatams MyTU, kuris skatina mąstyti ir gerai skaičiuoti, Gentle Day, Mantinga bei kviečia žiūrėti laidą „Lietuvos mokyklos“ šeštadienį 16.30 tik per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?