Kraupiai sužalotam mokytojui iš Klaipėdos – šalta išvada: vos nenužudė, bet kaltų nėra

Sveiko ir energingo chemijos mokytojo Nerijaus Dzingelevičiaus gyvenimas apvirto aukštyn kojomis, kai jį peiliu sužalojo agresyvus kaimynas. Tačiau aiškėja, kad niekas dėl to nekaltas.

N.Dzingelevičiui dar reikės ir medikų, ir reabilitologų pagalbos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
N.Dzingelevičiui dar reikės ir medikų, ir reabilitologų pagalbos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
N.Dzingelevičiui dar reikės ir medikų, ir reabilitologų pagalbos.<br>lrytas.lt montažas.
N.Dzingelevičiui dar reikės ir medikų, ir reabilitologų pagalbos.<br>lrytas.lt montažas.
N.Dzingelevičiui teko daug laiko praleisti gydymo įstaigose.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
N.Dzingelevičiui teko daug laiko praleisti gydymo įstaigose.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Smarkiai sužalotam N.Dzingelevičiui dar ilgai reikės medikų pagalbos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Smarkiai sužalotam N.Dzingelevičiui dar ilgai reikės medikų pagalbos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 17, 2022, 5:37 PM, atnaujinta Dec 19, 2022, 1:07 PM

37 metų N.Dzingelevičius prieš devynis mėnesius savo daugiabutyje laukė lifto, kai jį užpuolė ir daugybe dūrių peiliu smarkiai sužalojo tame pačiame name gyvenantis 52 metų kaimynas.

Jis už grotų neatsidūrė. Nepakaltinamu pripažintam klaipėdiečiui skirtas priverčiamasis gydymas – sustiprintas stacionarinis stebėjimas specializuotoje psichikos sveikatos įstaigoje.

Ieškiniai liko nenagrinėti

Ekspertai nustatė, kad persekiodamas nukentėjusįjį agresyvusis kaimynas jam į įvairias kūno vietas ir galvą sudavė ne mažiau kaip keturis smūgius nenustatytu kietu buku daiktu ir ne mažiau kaip devynis kartus dūrė peiliu.

Pedagogo kūnas buvo nepataisomai subjaurotas, o išsigelbėjo jis tik todėl, kad iš visų jėgų priešinosi dangstydamasis rankomis, – dėl to vienos rankos nervai buvo nupjauti, metė į užpuoliką savo rankinę su nešiojamuoju kompiuteriu ir pabėgo į savo butą.

N.Dzingelevičius buvo pateikęs teismui 13 tūkst. eurų turtinės žalos ieškinį – tiek jam jau kainavo gydymas, o patirtas savo emocines kančias įvertino 50 tūkst. eurų. Tačiau šie ieškiniai liko nenagrinėti. Dar 5 tūkst. eurų kainavo advokato paslaugos.

Nesuvokia, ką padarė

Žmogus vos liko gyvas, bet kaltų nėra. Ikiteisminio tyrimo metu užpuolikas savo kaltės nepripažino, teigė, kad iš savo buto nebuvo išėjęs, kaimyno nepažįsta ir nieko nesužalojo.

O paskui pasipylė neadekvačios kalbos, todėl buvo paskirta teismo psichiatrijos ekspertizė.

Teismas konstatavo, kad vyras dėl diagnozuoto psichikos sutrikimo negali stoti prieš teismą, tačiau tai, jog jis pasikėsino nužudyti kaimyną, patvirtina byloje surinkti įrodymai. Teismo psichiatrinės ir psichologinės ekspertizės akte nurodoma, kad jis negalėjo suvokti savo veikos pavojingumo ir valdyti savo veiksmų, to nesuvokia ir dabar. Nusikaltimą jis padarė būdamas nepakaltinamas.

Bijojo agresyvaus kaimyno

Išgirdęs teismo sprendimą N.Dzingelevičius pasijuto prastai. Nors nutartį galima skųsti, jis nebeturi pinigų bylinėtis – viską suryja kasdien reikalingi vaistai, šeima ir taip jau skendi skolose.

„Gydausi iki šiol, sužeidimai labai sunkūs, gerai, kad likau gyvas. Dešine ranka negaliu rašyti, tai apsunkina mano darbą mokykloje.

Vis dar sunku prisiminti tą įvykį. To vyro sesuo manęs net neatsiprašė. Ji teisme sakė, kad žinojo brolio problemas, atnešdavo jam maisto ir palikdavo prie durų, nes jo bijojo.

Kaip mums toliau gyventi? O jei jį po pusmečio ar vėliau išleis iš Rokiškio psichiatrijos ligoninės, kaip atsitiko su du savo vaikus Saviečių kaime nužudžiusiu tėvu?“ – baiminosi N.Dzingelevičius.

Po operacijų jis ilgai buvo nedarbingas ir tik šį rugsėjį vėl grįžo pas moksleivius. Prireikė reabilitacinio gydymo, įvairiausių sveikatą grąžinančių procedūrų.

Gydymuisi jau išleista daugybė pinigų, teko parduoti automobilį.

Tik po kraupaus įvykio paaiškėjo, kad ne tik užpuoliko artimieji, bet ir kaimynai žinojo, jog jo psichikos būklė prasta ir kad jis kartais būna agresyvus, vengė jį susitikti, neskambindavo į policiją, nes bijojo, kad netaptų keršto aukomis.

Žmonės žinojo apie šalia vaikščiojančią bėdą, bet tylėjo.

Į galvą peiliu smogė 11 kartų

Prokuroras Jurijus Petuchovas patvirtino, kad prieš dvylika metų kaltinamasis buvo teistas už žiaurų elgesį su gyvūnais.

Vaikštinėdamas kieme jis iš pneumatinio ginklo šovė į šunį, kurį vedžiojo paauglys. Už tai jam buvo skirta reali dvejų metų laisvės atėmimo bausmė.

N.Dzingelevičius iki šiol jaučiasi nekaip, tačiau kaltų dėl tokios jo sveikatos būklės nėra.

„Aš apsigyniau, nes esu jaunas ir tvirtas vyras. Buvo akimirkų, kai maniau, kad jau viskas. Jis turėjo mažą aštrų kovinį peilį. Jis galėjo mane nužudyti – vienuolika smūgių į galvos sritį. Aš gyniausi, antraip smūgių būtų buvę gerokai daugiau, bet liko sužalota ranka. O jei mano vietoje būtų buvęs vyresnis žmogus, moteris ar vaikas?

Situacija tragiška, tačiau niekas nekaltas. Man sunku susitaikyti su tokia realybe.

Esą yra įstatymas, kad negali priversti žmogaus gydytis, jei jis pats nesutinka. Nesigydantis žmogus tarsi bomba tiksėjo mūsų name daugybę metų ir sprogo. Dabar visi kratosi kaltės. Tai gal valstybė kalta, kad taip nutiko?“ – svarstė N.Dzingelevičius.

Kamuoja didžiuliai skausmai

Medikai tik po kurio laiko nustatė vyrui veido problemą – tai trauminė trišakio nervo neuralgija.

Tuomet paaiškėjo, iš kur tie beprotiški veido, galvos skausmai. Dabar į veido nervą leidžiami vaistai, kad vyras pailsėtų nuo baisaus skausmo. Vaistai brangūs, nekompensuojami.

„Už tokius pinigus galėjome daugybę kartų atostogauti geriausiuose užsienio kurortuose. Įprasta, kad ką nors nuskriaudęs asmuo ar institucija turi atlyginti žalą, o kas man atlygins turtinę ir moralinę žalą?“ – piktinosi pedagogas.

Ligoniai gydomi tik gavus sutikimą

Mindaugas Būtas, Klaipėdos respublikinės ligoninės Psichiatrijos filialo vadovas:

„Psichikos sveikatos priežiūros įstatymas yra paciento pusėje. Asmuo, sergantis sunkia psichikos liga ir atsisakęs hospitalizavimo, gali būti hospitalizuojamas prievarta tik tuomet, jeigu yra reali grėsmė, kad jis savo veiksmais gali padaryti esminę žalą savo ar aplinkinių sveikatai ar gyvybei.

Deja, kartais prireikia tokių tragiškų situacijų, kad žmogui būtų paskirtas priverstinis gydymas.

Psichikos sutrikimų turintys pacientai nepadaro daugiau nusikaltimų už vadinamuosius sveikuosius, tik kiekvienas jų tampa rezonansinis.

Jei aplinkiniai mato, kad žmogus serga ir jo elgesys yra pavojingas, reikia kviesti policiją. Tik policija turi teisės jėgą prieš tokius asmenis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.