Tėvus be amo palikęs mokytojos planas: pelnėsi rinkdama pinigus maišeliuose ir sudarydama fiktyvias sutartis

Šiaulių lopšelį-darželį „Vaikystė“ lankančių vaikų tėvai susidūrė su neregėtu įžūlumu – dailės ir anglų kalbos užsiėmimus mažiesiems vedusi Šiaulių menų mokyklos pedagogė kaltinama pasisavinusi už būrelį mokamus pinigus ir klastojusi vaikų sutartis.

Šiaulių menų mokyklos mokytoja kaltinama pasisavinusi už būrelį mokamus pinigus ir klastojusi vaikų sutartis.<br>Scanpix/dpa/picture-alliance nuotr.
Šiaulių menų mokyklos mokytoja kaltinama pasisavinusi už būrelį mokamus pinigus ir klastojusi vaikų sutartis.<br>Scanpix/dpa/picture-alliance nuotr.
Šiaulių menų mokyklos mokytoja kaltinama pasisavinusi už būrelį mokamus pinigus ir klastojusi vaikų sutartis.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Šiaulių menų mokyklos mokytoja kaltinama pasisavinusi už būrelį mokamus pinigus ir klastojusi vaikų sutartis.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Šiaulių menų mokyklos mokytoja kaltinama pasisavinusi už būrelį mokamus pinigus ir klastojusi vaikų sutartis.<br> Darželio „Facebook“ paskyros nuotrauka
Šiaulių menų mokyklos mokytoja kaltinama pasisavinusi už būrelį mokamus pinigus ir klastojusi vaikų sutartis.<br> Darželio „Facebook“ paskyros nuotrauka
Šiaulių menų mokyklos mokytoja kaltinama pasisavinusi už būrelį mokamus pinigus ir klastojusi vaikų sutartis.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Šiaulių menų mokyklos mokytoja kaltinama pasisavinusi už būrelį mokamus pinigus ir klastojusi vaikų sutartis.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Šiaulių menų mokyklos mokytoja kaltinama pasisavinusi už būrelį mokamus pinigus ir klastojusi vaikų sutartis.<br>R.Jurgaičio asociatyvi nuotr.
Šiaulių menų mokyklos mokytoja kaltinama pasisavinusi už būrelį mokamus pinigus ir klastojusi vaikų sutartis.<br>R.Jurgaičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 27, 2023, 4:09 PM, atnaujinta Jan 27, 2023, 11:47 PM

Tėvai pasakoja, kad už mokytojos suteiktas paslaugas turėjo atsiskaityti į maišelius įdedant grynuosius pinigus, o veiklose dalis globotinių dalyvavo net oficialiai tiems būreliams nepriklausydami.

Savo ruožtu Šiaulių menų mokyklos vadovas pabrėžia, kad su mokytoja jau atsisveikino, pedagogė tokiam sprendimui esą nesipriešino.

Sąskaita – plastikiniame maišelyje

Kaip portalui lrytas.lt pasakojo vieno iš minėtą darželį lankančių vaikų mama Sandra (tikrasis vardas redakcijai žinomas, – aut.past.), jos atžala nuo praėjusių metų spalio 1-osios pradėjo lankyti darželyje organizuojamus dailės ir anglų kalbos būrelius.

Užsiėmimus vedė specialiai pasamdyta viena Šiaulių menų mokyklos mokytoja, pasak Sandros, taip pat buvo pasirašytos ir dvi atskiros sutartys.

Vieno būrelio kaina tėvams turėjo atsieiti po 5 eurus, tad per mėnesį už neformaliojo švietimo veiklas jie turėjo sumokėti 10 eurų, taip pat prisidėti prie priemonių dailės būreliui išlaidų.

Tačiau netrukus dėl mokytojos veiksmų tėvams pradėjo kilti įtarimų, o mėnesio pabaigoje pribloškė atsiskaitymo už paslaugas būdas – tėvai tiesiog gavo permatomus plastikinius maišelius su ranka išrašytomis sąskaitomis. Atsiskaityti prašyta grynaisiais.

„Sutartis buvo pasirašyta, tačiau kopija mums neduota. Einamojo mėnesio eigoje gavome maišelį su lapeliu, kiek turime susimokėti. Taip, ne į sąskaitą savivaldybės viešoji įstaiga prašo pervesti, o į maišelį. Suma kas mėnesį augo, kol paskutinė sąskaita už būrelį pasiekė 20 eurų, lapkritį – 24 eurus“, – pasakojo mama.

Maišelį su pinigais vaikai turėdavo perduoti auklėtojai, o ši juos laikydavo stalčiuje ir galiausiai perduodavo būrelius organizavusiai mokytojai. Sandrai kilo įtarimas, kad užmokestis už būrelį kyla, tačiau ji niekada taip ir nematė savo vaiko piešinių.

„Viena mama mokytojos taip pat paklausė, kodėl nėra vaiko piešinių, o ši pasakė, kad vaikai juos išmeta. Jūs esate matę tokį dalyką? Gali būti koks vienas vaikas labiau pasikarščiavęs ir išmesti piešinį į šiukšliadėžę, bet visi vaikai neša mamoms savo darbus, kad ir ką jie ten prikeverzotų, nes jiems tai labai svarbu“, – svarstė pašnekovė.

Netrukus ji pati kreipėsi į Šiaulių menų mokyklą ir liko šokiruota to, ką ten išgirdo.

„Kreipiausi į menų mokyklą ir, mano nuostabai, sužinojau, kad mes nesame jų sąrašuose. Negana to, mokytoja iš darželio „Vaikystė“ yra pristačiusi į mokyklą tik 21 vaiko sutartis. Mano žiniomis, vaikų lankė tikrai daugiau, o vienas iš vaikų – mano.

Užsiėmimai turėdavo pagal sutartį vykti 45 minutes, bet trukdavo vos pusvalandį. Negana to, Šiaulių menų mokykla yra sudariusi ne vieną panašią sutartį su įvairiais kitais darželiais. Pasirodo, kad tokių tėvelių, kaip aš, buvo ne tik mūsų darželyje. Viena mamytė, kuri sumokėjo grynais, į maišelį, vėliau gavo laišką, kad yra neva skolinga už būrelį“, – kalbėjo Sandra.

Ji taip pat pažymėjo, kad veiklos sritys, kurias vykdo Šiaulių menų mokykla, neapima anglų kalbos mokymo, o mokytoja, sudarydama paslaugų sutartis, net neturėjo įgytos kvalifikacijos to daryti.

„Anot mokyklos direktoriaus, mokytoja iš mūsų darželio perdavė tik 21 pasirašytą sutartį, o tai reiškia, kad kiti, lankę užsiėmimus, mokėjo neapskaitytais pinigais. Negana to, sutartys, kurias manėme, kad sudarėme su mokykla, buvo fiktyvios“, – aiškino Sandra.

Moteris kreipėsi ir į Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo skyrių, tačiau situacija pasidomėti žadėjusi skyriaus vedėja esą to taip ir nepadarė.

„Niekam šis klausimas buvo neaktualus. Menų mokykla sausio 18 dieną atleido mokytoją šalių susitarimu, tačiau jau tą pačią savaitę mokytoja vis tiek vedė užsiėmimus mūsų darželyje. Direktorė sakė, kad mokytoja pasirašė nuomos sutartį su įstaiga ir dirba pagal individualią veiklą.

Tai ar tikrai mokytoja dirba pagal individualios veiklos liudijimą, o jei taip, tai ar neturėtų su tėveliais pasirašyti naujų sutarčių, nes ji nebėra menų mokyklos darbuotoja? Mes naujų sutarčių neturėjome, nuomos sutartis irgi nepasirašyta, abejoju, kad ir individualios veiklos pažyma išimta. Mano nuomone, vyksta labai nešvarūs dalykai, kai pinigėliai nukeliauja kažkam į kišenę.

Yra tėvelių, kurių vaikai nelanko vieno iš būrelių, bet vis tiek turi už juos susimokėti, dar kiti turėjo mokėti ir elektroniniu būdu, ir grynaisiais vienu metu“, – pasakojo Sandra.

Vaiko mama svarstė, jog šiandien labai patogu suversti kaltę tik vienai mokytojai, tačiau apie situaciją esą visi žinojo, bet nieko dėl to nedarė.

„Menų mokyklos direktorius pasakė, kad tai ne pirmas kartas, ir apie mokytoją jis jau yra gavęs panašių signalų. Sakau: jeigu jūs žinot, kodėl tai vyksta? Akivaizdu, kad jis jau girdėjo apie tai ir viską žinojo.

Aš jį detaliai buvau informavusi ir apie anglų kalbos užsiėmimus, ir apie trukmę, ir apie pinigus“, – pažymėjo Sandra.

Menų mokyklos vadovas: su mokytoja jau išsiskyrėme

Šiaulių menų mokyklos vadovas Kęstutis Šaltis savo ruožtu tvirtino, kad anksčiau apie tokį savo darbuotojos elgesį tikrai nežinojo.

Pasak direktoriaus, anksčiau pasitaikydavo tokių atvejų, kai sumokėti internetu galimybės neturėję tėvai už būrelius mokytojams atsiskaitydavo grynaisiais, tačiau tokios praktikos sutarta netaikyti.

Kalbėdamas apie dailės ir anglų kalbos ugdytinius mokiusią pedagogę, jis pabrėžė, kad jos veiksmai iki šiol įtarimų jam nekėlė.

„Pamokos buvo stebėtos, mokytoja tikrai gerai dirba, atsiliepimai gražūs, vaikai tikrai labai patenkinti – mes turime ir lankomumo sistemą, su kuria vaikai gali pasižymėti, ir lankomumas buvo labai geras. Nebuvo nei vieno požymio, kad ten kažkas galėtų būti blogai.

Mama sakė, kad skambino į menų mokyklą, bet gal pataikė į raštinę, gal ta informacija iki manęs neatėjo. Jeigu kažkas yra ne taip, tai visada prašau iš karto kreiptis raštu, nes, jei kreipiamasi raštu, aš privalau atsakyti.

Kai aš turiu raštą, galiu paklausti mokytojos, o kai aš ateisiu jos paklausti, kur yra šaknys, ji man taip nepasakys“, – portalui lrytas.lt komentavo K.Šaltis.

Situaciją Šiaulių menų mokyklos vadovas esą pradėjo detaliai aiškintis tuomet, kai pamatė, kad vieno iš vaikų nėra mokyklos sąrašuose, tuomet K.Šaltį nustebino ir dar vienas dalykas – kad mokytoja vaikus moko ir anglų kalbos.

Galiausiai paaiškėjo, kad mokytoja iš vieno būrelio savavališkai padarė du, taip pat už abu juos ėmė pinigus.

„Visų pirma, tos mamos vaiko nėra mūsų sąrašuose. Antra – atsirado mistinė anglų kalba. Anglų kalbos mes mokykloje neturime – turime visas menų sritis, pilietinį ir sportinį ugdymą, sportinius šokius. Bet anglų kalbos mes neturime. Ta specialistė yra pabaigusi 40 valandų trukmės kursus, kaip į neformalųjį ugdymą integruoti anglų kalbą, bet ji nėra anglų kalbos mokytoja.

Pirmadienį gavau iš vienos mamytės ženklus, pasišnekėjau su ja, ji atsisakė kažką rašyti, bet aš vis tiek pasidomėjau. (...) Taigi: darželio direktorė sudarė su K.Šalčiumi sutartį, kuris atstovauja menų mokyklai, kuris jai duoda kvalifikuotą pedagogą – viskas saugu ir gražu. K.Šaltis netgi nuomoja patalpas iš darželio.

Viskas gražu iki tol, kol vietoje keturių savaitinių pamokų pasidaro du būreliai po dvi valandas – vienas anglų kalbos, o kitas – dailės. Ir, aišku, už abu būrelius imami pinigai, dar reikia mistinių pinigų pasiruošimui, nors pasiruošimui menų mokykla irgi skiria pinigų kiekvienam mokytojui kiekvieną mėnesį.

Tai ji pradėjo rinkti papildomus pinigus priemonėms ir padalijo būrelį į dvi dalis. Kai pažiūrėjau, kur tas trūkstamas vaikas, pradėjome nagrinėti, žiūrime – ojojoj, ten tų vaikų ženkliai daugiau. Ji buvo susirinkusi tas sutartis ir jų į menų mokyklą net nepristatė“, – aiškino K.Šaltis.

Tai sužinojęs menų mokyklos vadovas ir paprašė mokytojos palikti įstaigą – ši esą tokiam sprendimui nesipriešino.

„Išsiskyrėme šalių sutarimų, jokių išeitinių nemokėjau“, – tikino K.Šaltis.

Portalas lrytas.lt komentaro kreipėsi ir į darželio-lopšelio „Vaikystė“ vadovę, tačiau darželio administracija nurodė, kad penktadienį direktorės darbe nėra, tad komentuoti situacijos negali.

Taip pat tikimės papildyti Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo skyriaus komentaru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.