Pasaulinio garso kupiškėnas – architektas Laurynas Stuoka-Gucevičius vaikystėje svajojo tapti pijorų vienuoliu

Būsimas pasaulinio garso architektas Laurynas Stuoka-Gucevičius gimė Kupiškio rajone valstiečių Simono ir Kotrynos Žekonytės Masiulienės šeimoje Migonyse ir buvo pakrikštytas Palėvenės Šv. Domininko bažnyčioje. XVII amžiuje Laurynas Stuoka – Gucevičius mokėsi Kupiškio, Palėvenės bei Panevėžio Pijorų mokyklose, nes norėjo tapti pijorų vienuoliu.

Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos direktorius Virgilijus Žilinskas.
Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos direktorius Virgilijus Žilinskas.
Orinta Aleknaitė, parodos autorė, gimnazistė.
Orinta Aleknaitė, parodos autorė, gimnazistė.
Kupiškio Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazija.
Kupiškio Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazija.
Romualdas Kliukas, Vilnius Tech universiteto rektorius.
Romualdas Kliukas, Vilnius Tech universiteto rektorius.
Kupiškio Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazija.
Kupiškio Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazija.
Gimnazistų sukurti šviestuvai.
Gimnazistų sukurti šviestuvai.
Filmavimo akimirka.
Filmavimo akimirka.
Filmavimo akimirka.
Filmavimo akimirka.
Filmavimo akimirka.
Filmavimo akimirka.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2023-03-04 12:00, atnaujinta 2023-03-06 10:02

Tačiau likimas lėmė tapti garsiu architektu ir suprojektuoti vienus gražiausių pastatų Lietuvoje: Vilniaus arkikatedrą, Vilniaus rotušę, Verkių rūmus, keletą dvarų. Už šiuos darbus jam buvo suteiktas bajoro titulas. Šias ir kitų garsių asmenybių istorijas saugo prieš penkerius metus 100 metų jubiliejų atšventusios Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos muziejus bei savo darbui atsidavę mokytojai.

Per šimtus metų Kupiškyje niekas nesikeičia: kaip ir XVII-ame, XX-ame amžiuje, taip ir šiais laikais Kupiškio kraštas skiria ypatingą dėmesį švietimui ir augina asmenybes, keičiančias Lietuvos istoriją. Tuo šį šeštadienį dar kartą įsitikins „Lietuvos ryto TV“ laidos „Lietuvos mokyklos“ komanda, kuri lankysis Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus progimnazijoje.

Šią gimnaziją baigė ne viena garsi asmenybė. Vienas jų – žymiausias šiuolaikinės semiotikos atstovas bei Paryžiaus semiotikos mokyklos įkūrėjas Algirdas Julius Greimas, kuris iki 1927 m. mokėsi Kupiškio progimnazijoje, o 1944 m. su šeima pasitraukė į Prancūziją. Savo kelią čia pradėjusios Holivudo aktorės Unės Babickaitės-Baye likimas daug dramatiškesnis, ji po svaiginančios karjeros Holivude sugrįžo į Lietuvą ir galiausiai buvo ištremta į Sibirą. Kur slypi šimtametė mokyklos sėkmė? Kas uždega čia besimokančius vaikus siekti mokslo aukštumų ir kurti naują Lietuvą? Rasti atsakymus į visus klausimus kartu su mokyklos mokytojais bandys laidos vedėja Eglė Kernagytė-Dambrauskė.

Kūrybiškumo ir laisvės atmosfera tvyro mokyklos koridoriuose

Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija alsuoja kūrybiškumu ir laisve. Mokiniai dalyvauja renginiuose, konkursuose, parodose. Ir jiems puikiai sekasi. Šiuo metu jos sienas puošia pirmoji gimnazistės Orintos Aleknaitės darbų paroda, o mokyklos hole eksponuojama šviestuvų paroda, kuriuos sukūrė vaikai.

„Mes esame labai įvairiapusiški: ir tapome, ir grafikos darbus atliekame, ir dizaino sprendimus pritaikome. Vaikams labiausiai patinka dalyvauti projektuose, konkursuose, sukurti objektus nuo idėjos iki galutinio rezultato“, – sako dailės mokytoja Lena Zinienė.

Gimnazijos mokinių sukurti šviestuvai „Dizaino inovacijų ir technologijų projekte“ gavo ne vieną apdovanojimą.

Mokyklos direktorius Virgilijus Žilinskas, stovėdamas prie net 706 pavardes talpinančio mokytojų garbės stendo, pabrėžia, kad šioje mokykloje nei vienas mokytojas nėra užmirštas, kiekvienas jų yra prisimenamas ir gerbiamas. O garsiausi gimnazijos mokiniai, kurie kūrė ir kuria Lietuvą primena moksleiviams, kad miestelio dydis, kuriame gyveni nėra svarbus, svarbios yra svajonės, užsispyrimas ir savo tikslų siekis.

„Svarbiausia turėti tikslą ir kažko norėti. Aš labiausiai dėkingas esu savo močiutei, mamai ir mokytojams, kurie pabrėždavo, kad jeigu norime įdomiau pragyventi gyvenimą, turime mokytis“, – savo mokinio prisiminimais pasidalino Vilnius Tech universiteto rektorius Romualdas Kliukas, kuris irgi baigė šią gimnaziją.

Šiandien gimnazija atvira naujovėms, dalyvaujanti daugybėje projektų ir iniciatyvų. Šiais metais įkurta kalbų laboratorija, kurioje vaikai mokosi užsienio kalbų su specialia įranga, kieme įrengti unikalūs treniruokliai, kuriais gali naudotis ne tik mokiniai, bet ir Kupiškio bendruomenė. Mokyklos koridoriuose akį traukia spalvingi šaškių stalai ir speciali erdvė šachmatų žaidėjams.

Koks gyvenimas verda Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje kviečiame žiūrėti laidoje „Lietuvos mokyklos“ šeštadienį 16.30 val. tik per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.