SMK kviečia rinktis sąmoningą mokymąsi: darbo rinką atliepiančios studijos ir ryšys su studentais

„Mokymasis yra ne tik teorinių žinių įgijimas, bet visą gyvenimą transformuojantis potyris“, – įsitikinusi didžiausios šalyje privačios SMK Aukštosios mokyklos (SMK) kanclerė Gabija Skučaitė. Jai antrinanti šios aukštosios mokyklos direktorė Viktorija Palubinskienė pažymi, kad šiuolaikiniam jaunam žmogui vien tik geros studijų programos šiandien gali ir nebeužtekti, todėl kokybiška aukštoji mokykla turėtų būti ne tik dinamiška, bet ir labai įvairiapusiška.

SMK Aukštoji mokyka Vibelift festivalis.<br>SMK nuotr.
SMK Aukštoji mokyka Vibelift festivalis.<br>SMK nuotr.
SMK Aukštoji mokyka Vibelift festivalis.<br>SMK nuotr.
SMK Aukštoji mokyka Vibelift festivalis.<br>SMK nuotr.
SMK Aukštoji mokyka Vibelift festivalis.<br>SMK nuotr.
SMK Aukštoji mokyka Vibelift festivalis.<br>SMK nuotr.
SMK atvirų durų diena 04–27.<br>SMK nuotr.
SMK atvirų durų diena 04–27.<br>SMK nuotr.
SMK nuotr.
SMK nuotr.
SMK Aukštosios mokyklos kanclerė Gabija Skučaitė.<br>E.Paulausko nuotr.
SMK Aukštosios mokyklos kanclerė Gabija Skučaitė.<br>E.Paulausko nuotr.
SMK Aukštosios mokyklos kanclerė Gabija Skučaitė.<br>SMK nuotr.
SMK Aukštosios mokyklos kanclerė Gabija Skučaitė.<br>SMK nuotr.
SMK Aukštosios mokyklos direktorė Viktorija Palubinskienė.<br>SMK nuotr.
SMK Aukštosios mokyklos direktorė Viktorija Palubinskienė.<br>SMK nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 20, 2023, 9:00 AM, atnaujinta Apr 20, 2023, 10:40 AM

Pažinti SMK galima dar mokykloje

V.Palubinskienė atkreipė dėmesį, jog SMK pagal savo studentų skaičių šiandien yra didžiausia nevalstybinė aukštoji mokykla Lietuvoje, vykdanti 19 studijų programų skirtingose studijų kryptyse. Tarp jų – verslo vadybos, informacinių technologijų (IT) ir sveikatos mokslai.

Tačiau studijos – toli gražu ne vienintelė šios kolegijos pusė. SMK vadovės teigimu, aukštoji mokykla reguliariai stengiasi bendradarbiauti dar tik su būsimais studentais, kol šie yra mokyklos suole ir mąsto apie savo ateitį.

„Paslaugų spektras suteikia mums tam tikro stiprumo ir svorio. Šalia studijų įgyvendiname nemažai ir kitų edukacinių iniciatyvų, kurios nėra tiesiogiai susijusios su studijomis – turime jaunimo judėjimą „Vibelift“, kuris skatina jaunimą ir moksleivius keistis, galvoti apie savo ateitį sąmoningai. Kiekvienais metais organizuojame ir viską vainikuojantį festivalį „Vibelift“. Šiemet festivalis surinko net 6000 moksleivių „Žalgirio“ arenoje Kaune.

Taip pat vykdome švietimo pokyčių judėjimą „EduAction“, kuriuo telkiame mokytojus ir kitus edukatorius švietimo pokyčiams, esame akredituota pedagogų kvalifikacijos kėlimo įstaiga.

Ne tik studijos keičia visuomenę, tačiau taip pat ir kiti papildomi edukaciniai produktai, kurie skatina mokymąsi visą gyvenimą“, – įsitikinusi V. Palubinskienė.

Pasak SMK direktorės, ypač didelę reikšmę kolegijai bei joje studijuojantiems jaunuoliams turi socialiniai partneriai, kurie taip pat prisideda prie to, kad studentai kuo greičiau suprastų, ką iš tiesų nori pasiekti ateityje. Pašnekovė pridūrė, jog kolegija dirba pagal patyriminio ugdymo metodiką, kurios tikslas – per konkrečius praktinius pavyzdžius, eksperimentus ar projektus leisti studentams kaupti patirtis jau studijų metu.

„Tai tos patirtys, kurios juos augina kaip specialistus ir ruošia darbo rinkai. Labai svarbus yra aukštosios mokyklos vertybinis pamatas ir žinutė, kurią aukštoji mokykla apie save skleidžia, kuo ji gyvena kasdienybėje. Mes turime labai aiškią savo veiklos kryptį ir matymą, kaip mes įgyvendiname aukštojo mokslo procesus ir edukacijos veiklas.

Man atrodo, kad tas kryptingumas ir nuoseklus darbas padaro mus atpažįstamus ir žinomus tiek stojančiųjų, tiek tėvų tarpe, tiek apskritai aukštojo mokslo sistemoje. Mes kalbame apie žmogaus potencialą kaip visuminę vertybę, ir kad labai svarbu edukacinei institucijai atskleisti tą potencialą, auginti kūrybiškumą, laisvę pasirinkti, norą pačiam priimti sprendimus, sąmoningą mokymąsi.

Kadangi su ta žinute keliaujame jau daug metų, esame gerai atpažįstami“, – dėstė V.Palubinskienė.

Paklausiausios studijų programos ir gebėjimas prisitaikyti

Paklausta, kokios studijų programos SMK yra pačios populiariausios, pirmiausia kolegijos vadovė atkreipė dėmesį, jog geriausia studijų programa visada yra ta, kuri pačiam jaunuoliui labiausiai tinka ir patinka.

„Svarbiausia rinktis tai, kas tau šiandien atrodo įdomi sritis – ta sritis, į kurią aš noriu gilintis. O tik tada reikėtų žiūrėti į populiarumą ir kitus aspektus“, – aiškino V.Palubinskienė.

Kolegijos turimais duomenimis, dažniausiai pasirenkama studijų programa jau kelerius metus yra Estetinė kosmetologija. Tiesa, pažymima, jog būtent ši programa yra populiariausia ir tarp visų kolegijų Lietuvoje.

„Sulaukiame nemažai stojančiųjų ir į Marketingo bei reklamos kūrimo studijų programą, Kūrybos ir pramogų industrijų studijų programą, Transporto ir logistikos verslo programą“, – vardijo SMK vadovė.

Pasak jos, ypač svarbu ir tai, kad visos šios studijų programos atliepia tai, ko dabar reikia tiek darbdaviams, tiek ir pačiai darbo rinkai.

„Suprantame, kad reikalingi specialistai, suprantantys ir vertinantys kūno, sveikatinimo sritį, reikalingi specialistai, suprantantys marketingo bei komunikacijos sritis, reikalingi specialistai ir transporto sektoriuje. Socialinių partnerių įtrauktis ir atliepimas to, kas yra naujausia rinkoje, mums yra didžiulė vertybė. Tą mums padeda užtikrinti mūsų dėstytojai praktikai, kurie yra savo sričių profesionalai ir nuolat dalijasi savo žiniomis“, – kalbėjo V.Palubinskienė.

Tiesa, SMK savo studentų nepamiršta ir po studijų baigimo – absolventus aukštoji mokykla neretai kviečia naujiems susitikimams, tik jau kaip kvalifikuotus specialistus, galinčius įkvėpti jaunesnę kartą.

„Palaikome ryšį, siunčiame apklausas absolventams. Man atrodo, labai didelė vertybė yra ir neformalus ryšys, kai su alumnais mes betarpiškai bendradarbiaujame jau po studijų. Didelė dalis mūsų studentų įsidarbina savo praktikų vietose, ir, be abejo, stipriausiose sektorių įmonėse. Nemažai absolventų sukuria savo verslus, jie įgyvendina tam tikras savo idėjas, kurios gimsta jau studijų metu.

Ypatingai norime pasidžiaugti, kad mūsų absolventai vėliau tampa mūsų socialiniais partneriais, dalijasi su jaunesniais studentais savo patirtimi ir žiniomis, kurias spėjo įgyti darbo rinkoje. Turime absolventų, kurie yra ir mūsų studentai, ir partneriai, o dabar ir savo vaikus atveda studijoms. Gražu matyti tokį bendrystės kelią“, – tikino V.Palubinskienė.

Kalbėdama apie privačių bei valstybinių aukštųjų mokyklų santykį bei jų vertinimą, SMK vadovė svarstė, jog geriausias sprendimas būtų apskritai neskirstyti universitetų bei kolegijų pagal jų kapitalo kilmę.

„Visos aukštosios mokyklos sudaro vieningą Lietuvos aukštojo mokslo sistemą – ir valstybinės, ir privačios mokyklos turi atitikti tuos pačius kokybinius reikalavimus, mus tikrina ir vertina tos pačios institucijos, ir visa studijų akreditavimo tvarka taip pat analogiška. Kartais gaila, kai net iš tam tikrų valdžios atstovų girdime skeptišką požiūrį į privačias mokyklas, kaip į kažkokias blogesnes įstaigas. Taip tikrai nėra“, – pabrėžė kolegijos direktorė.

Anot V.Palubinskienės, dažnai privačios mokslo įstaigos netgi privalo būti dinamiškesnės už valstybines, lengviau prisitaikyti sudėtingesnėse situacijose.

„Gebėjimas prisitaikyti yra viena iš tų vertybių, kurios padeda greitai reaguoti ir išlikti veikloje, ypač nevienodomis konkurencijos sąlygomis. Šiandien valstybės požiūris į privačias aukštąsias mokyklas nėra labai vienodas, jokios paskatos iš valstybės mes negauname, tačiau gauname labai griežtą reguliavimą. Todėl adaptyvumas ir mokėjimas prisitaikyti yra labai svarbus elementas, kad galėtume išlikti“, – kalbėjo SMK vadovė.

Nors daliai jaunuolių priėmimo į privačią aukštąją mokyklą procedūros gali atrodyti labai sudėtingos, V.Palubinskienė ragina nebijoti – mat patekimas į SMK Aukštąją mokyklą tikrai nereikalauja ilgo ir sunkaus biurokratinio kelio.

„Pirmiausia, jeigu abiturientas tikrai mano, jog norėtų pasirinkti SMK Aukštąją mokyklą savo studijoms, aš labai kviečiu registruotis konsultacijai ir iš arčiau susipažinti su aukštąja mokykla.

Jeigu po konsultacijos jis priima sprendimą, kad nori čia mokytis, galima pasirašyti išankstinę sutartį. Tai yra – užsitikrinti studijų vietą iš anksto, o išlaikius egzaminus bei gavus brandos atestatą pristatyti jį mums. Toks sąlyginis sutarties sudarymas nuramina abiturientą ir galbūt jis jaučiasi ramiau, kad dalis reikalų – jau sutvarkyta.

O visi kiti, kurie dar tik svarsto, sprendžia, ką daryti, yra laukiami atvirų durų dienos susitikimuose balandžio 27 d., 12.00 val. SMK Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, kur galės susipažinti su kolegija, studijų pasiūla ir erdvėmis gyvai. Taip pat abiturientus kviečiame konsultuotis ir pateikti paraišką stoti į SMK tiek mūsų svetainėje, tiek per LAMA BPO sistemą, kuri pradės veikti nuo birželio 1 dienos“, – nurodė V.Palubinskienė.

Siekia aiškaus tikslo

SMK kanclerė Gabija Skučaitė savo ruožtu pridūrė, jog kolegija šiuos metus pasitinka su išskirtiniu šūkiu: „Sąmoningai mokykimės kartu“. Paklausta, ką jis reiškia, kanclerė svarstė, jog tam, kad surastų gyvenimo prasmę, jaunas žmogus turi ieškoti sąmoningo mokymosi kelio.

„Mokymasis yra ne tik teorinių žinių įgijimas, bet visą gyvenimą transformuojantis potyris. Šiandien kaip niekad anksčiau turime atsigręžti į sąmoningumą, jo ieškoti, suprasti, atrasti. Sąmoningumas ypač svarbus šiame laikmetyje, nes gyvename informacijos ir žinių pertekliuje, visuomenėje, kurioje technologinė pažanga keičia žmogaus gyvenimą, epochoje, kurioje svarbu suderinti tradicijas su naujovėmis ir gebėti rinktis tai, kas svarbu ir reikalinga.

Sąmoningas mokymasis – tai nuolatinis pažinimas, kai įgyjamos žinios patikrinamos praktiškai eksperimentuojant, inovuojant ir kuriant kartu. Kviesdama į sąmoningo mokymosi kelionę kartu, SMK Aukštoji mokykla siekia paversti kiekvieno asmens, norinčio tobulėti ir augti, kelionę prasminga patirtimi. Ši kelionė yra orientuota į asmeninio ir profesinio tobulėjimo procesą“, – pabrėžė G.Skučaitė.

Pasak SMK aukštosios mokyklos kanclerės, šioje kolegijoje sudarytos visos galimybės siekti žinių skirtingose mokymosi pakopose, apjungiančiose įvairias kompetencijas ir žinių sritis.

„Mūsų tikslas – tęstinis asmenybės tobulėjimas, kuriame iš vienos pakopos pereinant į kitą gilinamos ir plečiamos žinios, ugdoma asmenybės branda ir skatinamas mokymasis visą gyvenimą.

Kokios sąmoningo mokymosi kartu vertybės yra svarbiausios SMK? Kalbėdami apie sąmoningą mokymąsi kartu, turime omenyje ir bendruomenę, kurioje žmogus tobulėja, kur gerbiamas kiekvieno individualumas ir savitumas, bet tuo pačiu puoselėjamos bendrakūros, tolerancijos, solidarumo vertybės. Mokydamiesi kartu ne tik suvienijame skirtingų asmenybių patirtis, keičiančias kiekvieno asmens gyvenimą, bet ir sukuriame tamprius, ilgai išliekančius ryšius tarp bendruomenės narių.

Todėl SMK – tai tampriais ryšiais susieta kūrybiškų, aktyvių, sąmoningų žmonių bendruomenė, kurioje nuolat vyksta ko-evoliucijos procesas“, – įsitikinusi G.Skučaitė.

Balandžio 27 dieną nuo 12 valandos visuose SMK filialuose – Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje – vyks atvirų durų dienos. Daugiau informacijos apie tai rasite ČIA.

SMK kviečia registruotis konsultacijai www.smk.lt ir užduoti visus rūpimus klausimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.