Paskelbti pirmojo tarpinio patikrinimo rezultatai: kitąmet tikrins visus

Ketvirtadienį paskelbti pirmojo – lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros tarpinio patikrinimo rezultatai. Beveik pusė visų tarpiniame patikrinime balandžio 19 dieną dalyvavusių mokinių surinko arti galimo maksimalaus taškų skaičiaus, teigiama Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešime žiniasklaidai.

Paskelbti pirmojo tarpinio patikrinimo rezultatai: kitąmet – tarpiniai patikrinimai visiems.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paskelbti pirmojo tarpinio patikrinimo rezultatai: kitąmet – tarpiniai patikrinimai visiems.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paskelbti pirmojo tarpinio patikrinimo rezultatai: kitąmet – tarpiniai patikrinimai visiems.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Paskelbti pirmojo tarpinio patikrinimo rezultatai: kitąmet – tarpiniai patikrinimai visiems.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Irtautė Gutauskaitė

2023-04-27 12:29, atnaujinta 2023-04-27 16:14

„Rezultatai išties džiugina. Į abitūros egzaminą mokiniai ateis jau turėdami dalį išlaikyto gimtosios kalbos ir literatūros egzamino“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius.

Lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros tarpiniame patikrinime dalyvavo beveik 800 lenkų mokomąja kalba besimokančių gimnazijos III klasės mokinių. Visų jų surinktų taškų vidurkis siekia 32,7 iš 40 galimų, o taškų vidurkis procentais – 81,8 proc.

Maksimalų taškų surinko 7,1 proc. mokinių. Nuo 35 iki 40 taškų surinko 390 mokinių, t. y. 48,8 proc. visų patikrinime dalyvavusių mokinių.

Tarpinį patikrinimą sudarė klausymo, skaitymo ir teksto kūrimo dalys. Patikrinimas vyko elektroniniu būdu, jam skirta pusantros valandos. Mokinių atliktos užduotys vertintos automatiškai. Mokiniai surinktus užduoties taškus matė iš karto.

„Mūsų gimnazijoje viskas praėjo sklandžiai, rezultatai pasiskirstė panašiai, kaip ir visų laikiusių moksleivių. Nusiramino ir moksleiviai, ir mokytojai, nes pasirodė, kad tarpinis patikrinimas nėra kažkuo ypatingas. Be to, visi moksleiviai vis labiau pripranta įvairius patikrinimus laikyti kompiuteriais. Mums nebuvo didelis iššūkis“, – sakė Vilniaus Simono Konarskio gimnazijos direktorius Valerijus Jaglinski.

Lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros tarpinio patikrinimo rezultatai jau pateikti mokykloms, ketvirtadienį jos gaus ir detalias mokinių rezultatų ataskaitas, pažymima pranešime.

Lenkų mokomąja kalba besimokantys mokiniai tarpinį patikrinimą laikė todėl, kad atnaujinta lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros programa mokyklose įgyvendinama jau nuo 2022 m. rugsėjo 1 d. Kitos atnaujintos programos mokyklose bus pradėtos įgyvendinti nuo ateinančių mokslo metų.

Kitais mokslo metais – tarpiniai patikrinimai visiems

Kaip ketvirtadienį žurnalistams teigė Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) direktoriaus pavaduotoja Asta Ranonytė, 2024-aisiais pasirinktų mokomųjų dalykų tarpiniai patikrinimai bus privalomi visiems Lietuvos vienuoliktokams. Matematikos bei lietuvių kalbos ir literatūros mokomųjų dalykų tarpinių patikrinimų bus po 2. Tarpiniai patikrinimai bus brandos egzamino dalis – sudarys 40 proc. egzamino įvertinimo.

„Tie mokiniai, kurie pradės mokytis 2023 metų rugsėjį, bus pirmieji mokiniai, kurie visų pasirinktų mokomųjų dalykų, mokantis pagal vidurinio ugdymo programą, dalyvaus tarpiniuose patikrinimuose“, – sakė A. Ranonytė.

„2024-ųjų vasario mėnesį numatytas lietuvių kalbos ir literatūros kalbėjimo dalies tarpinis patikrinimas, visų kitų mokomųjų dalykų tarpiniai patikrinimai, kaip planuojama pagal dabartinį sudėliotą projektą, vyks 2024-ųjų metų kovo mėnesį“, – pažymėjo NŠA atstovė.

Nuo 2024-ųjų metų lietuvių kalbos ir literatūros kalbėjimo dalis bus įtraukiama į egzaminą kaip vienas iš tarpinių patikrinimų. Antrąjį lietuvių kalbos ir literatūros tarpinį patikrinimą sudarys teksto suvokimo užduotis.

„Pavyzdžiui, kalbėjimo dalis lietuvių kalbos ir literatūros tampa egzamino dalimi“, – patvirtino viceministras R. Skaudžius.

Pasak A. Ranonytės, jei tarpiniame patikrinime mokinys dalyvauti negalės dėl pateisinamų priežasčių, jį bus galima laikyti kitais metais, tai yra 12-oje klasėje, kartu su tuometiniais vienuoliktokais.

„Tarpiniai patikrinimai yra suplanuoti tokiu būdu, kad mokiniai susikaups dalį savo galutinio įvertinimo ir jeigu taip atsitiktų, kad dėl pateisinamų priežasčių negalėtų jame dalyvauti, tai jiems bus sudaryta galimybė įveikti tarpinio patikrinimo užduotį su kita mokinių grupe kitais mokslo metais, bet į egzaminą jie tikrai galės atsinešti sukaupto rezultato dalį“, – paaiškino NŠA direktoriaus pavaduotoja.

„Jeigu jie nedalyvaus tarpiniame patikrinime be pateisinamos priežasties, į valstybinį brandos egzaminą negalės atvykti“, – pabrėžė A. Ranonytė.

Jos teigimu, nepasirodžius tarpiniame patikrinime ir to nepateisinus, mokiniui reikės eksternu išlaikyti ir tarpinį patikrinimą, ir valstybinį brandos egzaminą.

„Tai jis tada kaip eksternas, kaip ir dabar yra suaugusių žmonių, kurie, pasikeitus gyvenimo aplinkybėms, nori išsilaikyti egzaminą, kurio nebuvo laikę. Tai jie registruojasi į bazines mokyklas ir laiko tik valstybinį brandos egzaminą, o dabar jiems reikėtų ateiti ir į tarpinį patikrinimą ir į egzaminą“, – Eltai sakė A. Ranonytė.

ELTA primena, kad nuo 2024–2025 mokslo metų keisis valstybinių brandos egzaminų laikymo tvarka. Valstybinio brandos egzamino įvertinimą sudarys dvi dalys: 40 balų už tarpinį patikrinimą ir 60 balų už brandos egzaminą. Privalomų ir privalomai pasirenkamų dalykų tarpiniuose patikrinimuose turės dalyvauti visi juos mokytis pasirinkę mokiniai, jie vyks III-IV gimnazijos klasėse.

Projekte numatyti du tarpiniai lietuvių kalbos ir literatūros patikrinimai: pirmasis skirtas kalbėjimui, antrasis – skaitymui, teksto supratimui ir literatūros bei kultūros pažinimui. Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamine numatyta pateikti su rašymu susijusias užduotis: grožinio teksto interpretavimą ir probleminio klausimo pateikto grožinio teksto pagrindu svarstymą, remiantis kultūrine patirtimi.

Matematikos pirmojo ir antrojo tarpinio patikrinimo užduotys bus sudarytos iš dviejų dalių. Pirmojoje dalyje reikės atlikti uždarojo tipo uždavinius ir atsakyti į kelių tipų klausimus, antrojoje dalyje bus pateikti trumpojo atsakymo uždaviniai ir klausimai. Matematikos brandos egzamine reikės atlikti užduotis, pateikiant ir uždavinių sprendimą, ir jų atsakymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.