Įsibėgėjus vasaros stovyklų sezonui – įspėjimas dėl ten tykančių pavojų: šių dokumentų turi teisę pareikalauti visi tėvai

Prasidėjus vasaros ir atostogų sezonui, dalis tėvų savo atžalas jau leidžia arba ruošiasi leisti į stovyklas ar kitas vaikų užimtumui skirtas veiklas. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba įspėja, kad pavojai gali tykoti ir šiose vietose, todėl pateikė svarbiausias gaires tėvams, kaip apsaugoti savo vaikus ir kaip išrinkti jiems tinkamiausias veiklas.

Vasaros stovykla<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Vasaros stovykla<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Ilma Skuodienė.<br>T.Bauro nuotr.
Ilma Skuodienė.<br>T.Bauro nuotr.
Mergina<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Mergina<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Ilma Skuodienė<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Ilma Skuodienė<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 19, 2023, 10:35 AM, atnaujinta Jun 19, 2023, 10:49 AM

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė ragina tėvus pasidomėti, ar veiklas vaikams organizuojantys asmenys nėra susiję su seksualinio pobūdžio nusikaltimais, o tą parodančių pažymų reikalauti gali kiekviena vaiką į stovyklą atvežusi šeima.

Tiesa, į dalį vasaros stovyklų šiemet vykti ruošiasi ir Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) specialistai.

„Vaikas turi teisę į saugų ir jo poreikius atliepiantį poilsį. Kasmet vasaros stovyklose sudalyvauja daugiau nei 50 tūkst. vaikų, ir tai yra daugiau nei 10 proc. Lietuvos vaikų“, – pranešė I.Skuodienė.

Ji pabrėžė, jog prieš pasirenkant vaikų vasaros stovyklą ar kitą jo užimtumui skirtą veiklą, būtina labai atidžiai išanalizuoti, kur vaikas gyvens, kokios bus jo apgyvendinimo, maitinimo sąlygos.

Tačiau dar didesnį dėmesį I.Skuodienė ragina atkreipti į tai, su kuo vaikas gyvens ir kokie žmonės tose veiklose jį sups. Ji pabrėžė seksualinio pobūdžio nusikaltimus vykdančius žmones.

„Kas leis laiką, kas rūpinsis jūsų vaikais. Čia yra labai svarbus aspektas, kad jūsų vaikais gali rūpintis tik žmonės, nepadarę nusikaltimų. Tai yra – seksualinių nusikaltimų prieš suaugusius, vaikus, sunkių ir labai sunkių nusikaltimų“, – akcentavo tarnybos vadovė.

Pasak I.Skuodienės, tėvai gali ir netgi turi stovyklų, būrelių, vienos dienos užimtumo veiklų organizatorių paprašyti specialių pažymų apie galimus nusikaltimus, kurios turi būti prieinamos.

„Šias visas pažymas būtent turi užtikrinti organizatoriai“, – nurodė ji.

I.Skuodienė priminė, kad stovyklų ir kitų užimtumo veiklų organizatoriai privalo pasirūpinti vaikų saugumu, aplinkos jiems pritaikymu, privalo užtikrinti smurto prevenciją, konfliktų sprendimus.

„Prieš pradedant organizuoti vasaros stovyklą, prieš pradedant įdarbinti žmones, prieš pasirašant sutartį su savanoriais – nes šias pažymas turi turėti ne tik žmonės, kurie dirba, bet ir savanoriai – jūs turite kreiptis į informatikos ir ryšių departamentą prie Vidaus reikalų ministerijos, ir išsiimti pažymas iš kaltinamųjų, įtariamųjų ir nuteistųjų, kurios patvirtina, kad žmonės, kolegos, kurie leis laiką su vaikais, nėra įvykdę seksualinio pobūdžio nusikaltimų“, – pažymėjo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė.

Savo ruožtu Valstybinės darbo inspekcijos atstovai patys vyks į dalį vaikų vasaros stovyklų – jose stebės, kaip pavyksta įgyvendinti svarbiausius reikalavimus, atliks patikrinimus, susijusius ir su darbuotojų, darbdavių specifika.

„Atrinksime kelias stovyklas skirtinguose Lietuvos regionuose ir kartu jas aplankysime, pasižiūrėdami, kaip pavyksta užtikrinti vaiko teises, kaip darbdaviai, stovyklų organizatoriai yra pasiruošę vasaros sezonui, užtikrindami visą vaikų saugumą, o kolegos iš VDI atliks patikrinimą, pasižiūrėjimą, kaip tai įgyvendinama iš darbdavio ir darbuotojų perspektyvos“, – aiškino I.Skuodienė.

„Dažnai mes, suaugusieji, galvodami apie atostogas didesnį dėmesį skiriame kelionės krypties ir viešbučio pasirinkimui, o saugumu ir kelionių draudimu pasirūpiname tik paskutinę minutę, o gal net ir visai jį pamirštame.

Ar panašią situaciją galima atpažinti kalbant ir apie vaikų atostogų planus? Ko gero, dalis tėvų, planuojančių vaikų vasaros užimtumą, gali pernelyg susikoncentruoti į stovyklų ar būrelių skelbiamus pramoginius pasiūlymus, bet nesusimąstyti apie klausimus, kuriuos, rūpinantis vaikų saugumu, svarbu užduoti veiklų organizatoriams“, – sakė ji.

Prievolė darbdaviams turėti pažymas dėl teistumo jau seniai yra numatyta Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme, tad vykdydami patikrinimus pareigūnai paprašys jas pateikti, o pažymų neturinčiųjų lauks sankcijos.

„Darbo įstatymai nustato aiškias taisykles, kaip turi būti įforminami darbo santykiai, taip pat darbdaviams privalu laikytis darbų saugos reikalavimų, ypač jaunų asmenų atžvilgiu.

Itin aktualus ir darbo užmokesčio mokėjimas, nes kiekvieną rudenį sulaukiame jaunų asmenų skundų dėl neišmokėto atlyginimo ar iš dalies neapmokėto darbo, kitaip tariant, dėl sukčiavimo“, – pabrėžė Lietuvos Respublikos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.