Savo prašymų neužmiršusi švietimo bendruomenė atsikvėpė lengviau: tikisi, kad darbus G. Jakštas tęstų greičiau

Premjerė Ingrida Šimonytė prezidentui Gitanui Nausėdai penktadienį pateikė kandidatūrą į švietimo, mokslo ir sporto ministrus. Paaiškėjus, kad tai yra dabartinis viceministras Gintautas Jakštas, švietimo bendruomenė atsikvėpė kiek lengviau – pasak jos atstovų, svarbiausi darbai stoti neturėtų, tačiau esminiai švietimiečių prašymai nebus pamiršti ir toliau.

Premjerė Ingrida Šimonytė prezidentui Gitanui Nausėdai penktadienį pateikė kandidatūrą į švietimo, mokslo ir sporto ministrus. Paaiškėjo, kad tai yra dabartinis viceministras Gintautas Jakštas.<br> Lrytas.lt montažas
Premjerė Ingrida Šimonytė prezidentui Gitanui Nausėdai penktadienį pateikė kandidatūrą į švietimo, mokslo ir sporto ministrus. Paaiškėjo, kad tai yra dabartinis viceministras Gintautas Jakštas.<br> Lrytas.lt montažas
Gintautas Jakštas<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gintautas Jakštas<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Švietimo, mokslo ir sporto ministerija<br>T.Bauro nuotr.
Švietimo, mokslo ir sporto ministerija<br>T.Bauro nuotr.
 Gintautas Jakštas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Gintautas Jakštas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Šiugždinienė ir G.Jakštas<br>Vyriausybės nuotr.
J.Šiugždinienė ir G.Jakštas<br>Vyriausybės nuotr.
R.Kliukas.<br> VILNIUS TECH nuotr.
R.Kliukas.<br> VILNIUS TECH nuotr.
Egidijus Milešinas<br>T.Bauro nuotr.
Egidijus Milešinas<br>T.Bauro nuotr.
E.Milešinas<br>Asmeninio archyvo nuotr.
E.Milešinas<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jun 23, 2023, 2:21 PM, atnaujinta Jun 23, 2023, 4:32 PM

Kaip teigiama išplatintame Vyriausybės pranešime, viceministrui G.Jakštui vadovauti ministerijai pasiūlyta atsižvelgiant į šioje ir ankstesnėse kadencijose pradėtus pokyčius ir reformas, kurių įgyvendinimas reikalauja, kad ministras nedelsiant galėtų pilnai eiti pareigas.

Kaip numato įstatymai, premjerės siūlomai kandidatūrai turi pritarti prezidentas.

Viceministras G.Jakštas Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje (ŠMSM) yra atsakingas už studijas, mokslą ir technologijas. Pastaruoju metu viceministras kuruoja ir ministerijos vykdomą kolegijų pertvarką.

Tikisi daugiau dėmesio aukštajam mokslui

Vilnius TECH (Vilniaus Gedimino technikos universiteto) rektorius Romualdas Kliukas pažymėjo, kad premjerės pateikta kandidatūra į švietimo, mokslo ir sporto ministrus jį tenkina.

„Manyčiau, labai gerai, kad naujas ministras yra iš buvusios komandos, kadangi liko pusantrų metų, ir jis turi tęsti pradėtus darbus. Jeigu ateitų naujas žmogus, ministras bent pusę metų nieko neveiktų.

Dėl kandidatūros – G.Jakštas yra žmogus, turintis stuburą, ir manau, kad tęs pradėtas reformas. Šiuo atveju ir šioje situacijoje, manau, tai yra pats geriausias pasirinkimas“, – vertino R.Kliukas.

Tiesa, anot Vilnius TECH rektoriaus, svarbiausi aukštųjų mokyklų bendruomenės reikalavimai išliks ir toliau.

„Čia galima reikalauti daug, bet, kaip ir buvusiai ministrei mes esame nurodę, taip ir šitam ministrui pateiksime tai, kas aukštajame moksle mus jaudina. Pirmas dalykas – šis ministras dar gali padaryti, kad keturi institucijos vertinimai, kurie eina vienas po kito, studijų krypčių vertinimas, institucinis, mokslo vertinimas kasmetinis – turėtų būti jų sumažinta.

Kadangi mes esame aukštosios mokyklos, labai daug laiko sugaištame, įdedame daug jėgų į šituos dalykus, o tą galima atlikti paprastai, iš bendrųjų duomenų bazių paėmus duomenis ir juos suderinus su aukštąja mokykla.

Mes pasigendame Studijų kokybės vertinimo centro samdomų ekspertų kokybės, ir norėtume, kad į tai būtų atkreiptas dėmesys“, – portalui lrytas.lt aiškino R.Kliukas.

Vilnius TECH rektorių esą jaudina ir ateitis, nes itin prasti abiturientų parodomi matematikos gebėjimai kelia grėsmę inžinerijos ir kitų technologijų mokslų perspektyvoms.

„Kažką ministerija vis tiek turės daryti, norint turėti daugiau inžinierių, daugiau specialistų. Dabartinis variantas mūsų netenkina, bet tai visgi tokie einamieji reikalai. O visi kiti dalykai yra sprendžiami, po truputį judinami“, – sakė R.Kliukas.

Galvojo apie kito viceministro pavardę

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos (LŠMPS) pirmininkas Egidijus Milešinas taip pat sutiko, kad naujo žmogaus paieškos į ŠMSM vadovo kėdę būtų sugaišusios daug brangaus laiko, todėl gerai, kad siūlomas naujas ministras jau yra susipažinęs su visais svarbiausiais darbais.

„Sprendimas yra geras dėl to, kad nebuvo ieškota naujo žmogaus, tai yra žmogus iš buvusios komandos. Tikėtina, kad bus greitai tęsiami darbai“, – portalui lrytas.lt teigė E.Milešinas.

Tiesa, jis pats tikėjosi, kad I.Šimonytė prezidentui teiks kito dabartinio viceministro – Ramūno Skaudžiaus kandidatūrą.

„Tikėjomės šiek tiek kitos kandidatūros vien dėl to, kad ši Vyriausybė daug dėmesio ir reformų pradėjo bendrajame ugdyme, tai galvojome, kad bus to ministro kandidatūra, kuris kuruoja bendrąjį ugdymą.

Bet manau, kad viskas bus gerai – svarbiausia, kad ministras kuo greičiau pradėtų darbą, nes jau yra prasidėjęs kitų metų biudžeto formavimas, tikimės, kad ministras bus ambicingas ir sieks pačių geriausių rezultatų švietimo bendruomenei, o tai pasimatys kitų metų biudžeto projekte“, – kalbėjo LŠMPS pirmininkas.

Pasak E.Milešino, vienas iš svarbiausių prioritetų šiuo metu yra ir nuo rudens startuojančios atnaujintos ugdymo programos.

„Po dviejų savaičių turėsime savo tarybos posėdį, vertinsime visą situaciją švietime. Tikėtina, kad artimiausiu metu pradėsime kolektyvines derybas dėl kitų metų biudžeto ir dar kitų reikalavimų, nes girdime ir tam tikrų nuogąstavimų, kas mus mus gąsdina ir neramina.

Aišku, vienas iš pagrindinių dalykų ministrui bus tas, kad kuo geriau būtų pasirengta atnaujintam ugdymo turiniui, nes mokytojų darbo krūviai didės, stipriai didės, tai kaip bus peržiūrimi ministro įsakymai, reglamentuojantys mokytojo darbo krūvį, apmokėjimo klausimas, vadovėlių, kitų darbo priemonių, tai visi šitie dalykai yra labai svarbūs“, – akcentavo LŠMPS vadovas.

Savo ruožtu Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas nenorėjo vertinti konkrečiai G.Jakšto teigdamas, kad ši Vyriausybė bet kokiu atveju nieko esmingo nepadarys.

„Mes norime susilaikyti nuo vertinimų, nes galvojame, kad daugeliu atveju čia bus vykdoma bendra Vyriausybės politika. Manome, kad nesvarbu (kas bus paskirtas ministru – ELTA), nieko ši Vyriausybė nepadarys kažko esmingo“, – Eltai sakė A.Navickas.

„Ši Vyriausybė tris metus iš esmės nieko nenuveikė. Tą, ką žadėjo, – nedarė, o reformos, su kuriomis nereikėtų skubėti, jas stūmė. Tai labai skeptiškai apskritai vertiname galimybę, kad čia kažkas bus keičiama ar daroma“, – pridūrė profsąjungos pirmininkas.

Praėjusią savaitę G.Nausėda paragino Vyriausybę kuo greičiau rasti ir pateikti naujo švietimo ministro kandidatūrą. Daukanto aikštės lyderis pabrėžė, kad pretendentui bus keliami aukšti reikalavimai.

„Reikalavimai bus aukšti. Be jokios abejonės reikės atsižvelgti į tai, kad iki kadencijos pabaigos liko labai nedaug laiko. Taigi, ministrui tikrai nebebus laiko mokytis arba įstoti į ministro klumpes. Atitinkamai aukšti profesionalumo, etikos standartai. Tikiuosi, kad Lietuva didelė ir žmonių surasti mes tikrai galime“, – sakė G.Nausėda.

Šalies vadovo patarėjas komunikacijai Ridas Jasiulionis penktadienį patvirtino, kad G.Nausėda su kandidatu susitiks kitą savaitę ir tada priims sprendimą.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai vadovavusi Jurgita Šiugždinienė iš posto pasitraukė kilus skandalui dėl tarybos narių veiklai skirtų lėšų. Laikinai vadovauti šiai ministerijai paskirta „laisvietė“ Ewelina Dobrowolska.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?