Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos vadovas: streikas yra kraštutinė priemonė, vargu, ar reikalavimai bus įgyvendinti

Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjungos (LŠDPS) sprendimą jau po kelių savaičių organizuoti mokytojų streiką įvertino ir kita – Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS).

Egidijus Milešinas<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Egidijus Milešinas<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Egidijus Milešinas<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Egidijus Milešinas<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Mokytojų streikas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mokytojų streikas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Navickas<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Andrius Navickas<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Egidijus Milešinas<br>T.Bauro nuotr.
Egidijus Milešinas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 21, 2023, 4:08 PM, atnaujinta Aug 21, 2023, 4:26 PM

Jos pirmininkas Egidijus Milešinas pažymėjo, kad streikas yra kraštutinė priemonė, ir labai abejoja, kad kolegų iškelti reikalavimai bus įgyvendinti – pasak LŠMPS vadovo, tai šiuo metu būtų praktiškai neįmanoma, nes reikėtų peržiūrėti jau patvirtintą valstybės biudžetą.

Primename, jog LŠDPS svarstė skelbti pedagogų streiką, jeigu jau nuo šio rugsėjo mokytojams nebus pakelti atlyginimai. Pirmadienį po susitikimo su švietimo, mokslo ir sporto ministru Gintautu Jakštu paaiškėjo, kad dėl šio reikalavimo susitarti dar nepavyko. Profesinė sąjunga nusprendė streikuoti.

Artimiausiomis dienomis Lietuvos mokyklų atstovai diskutuos dėl konkrečios streiko datos, laiko ir formos. Kaip rašė portalas 15min, tai galėtų vykti jau rugsėjo viduryje ar antroje mėnesio pusėje.

Pasak E.Milešino, šiuo metu sunku pasakyti, ar toks sprendimas yra tinkamas, ar ne.

„Galiu pasakyti, kad kiekviena profesinė sąjunga planuoja savo veiklą, tai man sunku pasakyti, ar jie darys gerai, ar blogai, nes mes vertiname savo žingsnius. Birželio mėnesį vykusioje taryboje priėmėme sprendimą, kad mes rugsėjo mėnesį pradedame derybas dėl kitų metų biudžeto, dėl ilgalaikių Vyriausybės įsipareigojimų ir 130 proc. nuo VDU mokytojų atlyginimo.

Pradėsime derybas, matysime, kaip ministerija atsakinėja į mūsų pateiktus klausimus, ir tada spręsime, ar mes einame streikuoti, ar randame kompromisą“, – portalui lrytas.lt sakė vienos iš švietimo profsąjungų vadovas.

Tiesa, ministras G.Jakštas pirmadienį pažymėjo, kad kitais metais svarstoma mokytojų algas kelti per du kartus – esą taip būtų lengviau pasiekti mokytojams duotą įsipareigojimą.

„Mūsų pozicija yra laikytis susitarimo, kuris yra užfiksuotas, tas pats susitarimas yra užfiksuotas ir su kitomis mokytojų profesinėmis sąjungomis, Vyriausybės programoje ir politinių partijų susitarime dėl švietimo, kad kitais metais pasiektume 130 proc. mokytojų vidutinio darbo užmokesčio, lyginant su šalies vidutiniu“, – kalbėjo G.Jakštas.

„Papildomos derybos tikrai vyks dėl kitų metų biudžeto, mes tikrai derėsimės. Į viešąją erdvę ministras gali daug ką pasakyti, bet kada vyksta derybinis posėdis, kada fiksuojami visi siūlymai, pasiūlymai, sprendimai, tada yra kitas dalykas. (...)

Mes norėtume išgirsti Vyriausybės siūlymus ir tada spręsime, ar jiems pritarti, ar ne“, – pabrėžė E.Milešinas.

Pasak LŠMPS pirmininko, streikas yra kraštutinė priemonė, tačiau mažai šansų, ar ji šį kartą suveiks.

„Streikuoti eini tam, kad pasiektum tam tikrą rezultatą. Kolegų iškelti reikalavimai, mano manymu, formuoja tai, kad jie tikrai bus neįgyvendinami, nes biudžete milijardą eurų surasti, juo labiau, kad vienas iš reikalavimų jau dabar, nuo rugsėjo, didinti atlyginimus, tai yra, peržiūrėti šių metų biudžetą – tai neįmanoma“, – vertino E.Milešinas.

Anot jo, iki rugsėjo pirmosios liko vos daugiau nei savaitė, o dar neatlikti ir kiti švietimo bendruomenei svarbūs darbai.

„Dar netgi Vyriausybės nutarimas dėl mokymo lėšų neapsvarstytas, dar ir tie 7 milijonai, kurie yra ministerijos pažadėti dėl ugdymo turinio atnaujinimo, dar tie visi nėra patvirtinti. Čia reikia realiai pažiūrėti į situaciją.

Nenoriu kolegų kritikuoti – jie dirba savo darbą ir turi savo strategiją, mes turime savo strategiją. Mes vykdysime savo tarybos sprendimus ir rugsėjį matysime, į kurią pusę viskas judės“, – sakė LŠMPS vadovas.

Tiesa, E.Milešinas kol kas nesiryžta prognozuoti, kaip galėtų atrodyti dalies pedagogų streikas.

„Tai yra darbo sustabdymas. Nevyksta ugdymo procesas, nemokomi mokiniai, vaikai nepriimami į darželį, o dėl kitų priemonių sprendžia kiekviena organizacija. Negaliu vertinti, į ką gali išvirsti“, – portalui lrytas.lt aiškino pašnekovas.

Ministras G.Jakštas teigė, kad, jei pedagogai nuspręs streikuoti, ministerija gerbs tokią poziciją.

„Jeigu bus streikas, tai bus streikas. Čia yra profesinės sąjungos sprendimas. Jeigu matys, kad reikėtų tokiu būdu išreikšti savo poziciją, tai mes, aišku, ją gerbsime“, – kalbėjo G.Jakštas.

ŠMSM vadovas dar kartą pakartojo, kad nėra galimybių šiais metais pakelti atlyginimus pedagogams.

„Nuo šių mokslo metų (kelti atlyginimus – ELTA) nėra galimybės, biudžetas yra suplanuotas ir nėra kažkokių perteklinių lėšų ar sutaupymų, kad būtų galima skirti atlyginimams“, – teigė G.Jakštas.

LŠDPS pirmininkas Andrius Navickas savo ruožtu kalbėjo, jog šiandieninė mokyklų realybė yra itin liūdinanti, todėl tylėti negalima.

„Matome realybę mokykloje, kad mokytojai traukiasi iš švietimo sistemos, jų vis daugiau trūksta. Kas labai liūdina, kad traukiasi geriausi, stipriausi mokytojai, į jų vietą dažnai ateina abejotinos reputacijos.

Mes tikrai matome, kad tie tikslai, kurių siekiame, kuriuos deklaravo partijos, Vyriausybė, tolsta nuo mūsų“, – aiškino A.Navickas.

Švietimo darbuotojų profsąjunga jau nuo birželio mėnesio reikalauja gerinti mokytojų darbo sąlygas, pakeliant atlyginimus dar šių metų rugsėjį. Taip pat profesinės sąjungos atstovai prašo sumažinti leistinus klasių dydžius.

ŠMSM vertinimu, esant ribotiems valstybės ištekliams, nebūtų galimybių vienu metu ir mažinti klases, ir didinti darbo užmokestį ar investuoti į kitas priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.