Prieš naujus mokslo metus – G. Jakšto žinia dėl išryškėjusios narkotikų problemos: planuoja vizitus

Artėjantis rugsėjis neišvengiamai primena apie praėjusiais mokslo metais ypač išryškėjusią problemą – narkotikus ir įvairias psichotropines medžiagas ugdymo įstaigose.

 Gintautas Jakštas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Gintautas Jakštas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Gintautas Jakštas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Gintautas Jakštas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla<br>M.Patašiaus nuotr.
Mokykla<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 30, 2023, 12:00 PM, atnaujinta Aug 30, 2023, 12:14 PM

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas pažymi, kad jau netrukus kalbėsis su savivaldybėmis, kad šio skaudulio mastas ir galimos prevencinės priemonės būtų dar labiau išryškintos, o jei reikės – sustiprintos.

Trečiadienį nuotoliniame Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) vadovo susitikime su Seimo socialdemokratų frakcija jos narė Orinta Leiputė pasiteiravo, kaip ministerija naujais mokslo metais yra pasirengusi padėti savivaldybių ugdymo įstaigoms bei savivaldybių vadovams kovojant ir sprendžiant narkotikų paplitimo problemą mokyklose.

Pasak G.Jakšto, kol kas norisi žinoti, koks yra tikrasis šios problemos mastas, tačiau veiksmų bus imtasi jau netrukus. Planuojami atskiri vizitai į savivaldybes, esą bus kalbamasi ir su pačiais mokytojais.

„Dėl narkotikų susitiksime su savivaldybėmis – žinoma, kai aš pradėjau darbą, buvo vasaros laikotarpis, nebuvo taip paprasta susitikti.

Mačiau, kad ir savivaldybėse buvo atostogų laikotarpis. Dabar, prasidėjus rugsėjui, nuosekliai planuosime vizitus į mokyklas ir aiškinsimės, kokia yra situacija.

Tie tyrimai, kurie ir viešumoje taip skambiai pasirodė, kai yra tiriami tiesiog paviršiai, nebūtinai atskleidžia realų problemos mastą, tai norisi suprasti, koks yra realus mastas, ir priklausomai nuo jo telkti palaikymą“, – kalbėjo ministras.

G.Jakšto teigimu, kova su narkotikais mokyklose yra ne tik ŠMSM, bet ir kitų – Socialinės apsaugos ir darbo, sveikatos apsaugos ministerijų – klausimas.

„Taip pat tai pačių savivaldybių, mokyklų klausimas. Norisi išgirsti idėjas, su kokiomis problemomis susiduria patys mokytojai“, – akcentavo ministras.

Pasak jo, tikrai nesinorėtų, kad pedagogai jau rudenį taptų „policininkais, kurie tikrins mokinius“.

„Tai neturėtų vykti. O koks būtų geriausias sprendimas, tokio ant stalo dar neturime, todėl bus labai reikalingos diskusijos. (...)

Nesinori pasiūlyti greitai sprendimo, kad mes kažką padarėme ir užsidėtume varnelę, kad padarėm, bet kad tie sprendimai iš tiesų duotų efektą“, – pabrėžė G.Jakštas.

Tiesa, savivaldybės užkardyti kelią narkotikams bando ir savais būdais. Pavyzdžiui, siekiant pažaboti narkotikų platinimą ir vartojimą ugdymo įstaigose, nuo rudens Vilniaus mokiniai turės privalomas sveikos gyvensenos pamokas.

„Nuo rugsėjo mėnesio prasideda privalomosios sveikos gyvensenos pamokos mokyklose. Jos turės platų savo turinį, bet viena iš jų bus ir psichotropinių medžiagų vartojimas, jų žala ir visa prevencinė veikla“, – anskčiau sakė Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

„Akivaizdu, kad sumažinant narkotikų paklausą, reikia dirbti ir su švietimu. Mūsų minkštosios priemonės yra skirtos vaikų, tėvų, mokytojų kolektyvų ugdymui, supažindinant su pasekmėmis – kuo gresia, atrodo, nekaltas pabandymas ar pan.“ – dėstė jis.

Pasak mero, norint jaunąją kartą tinkamai supažindinti su narkotinių ir psichotropinių medžiagų žala bei priklausomybių pasekmėmis, svarbu, kad ugdymo specialistai būtų tinkamai pasirengę tokių pamokų vedimui.

„Mokytojų kolektyvai turės būti paruošti tą turinį išdėstyti įtaigiai ir kad tos privalomos pamokos pasiektų savo tikslus“, – akcentavo jis.

„Laukia didelis darbas, nebus staigių rezultatų per dieną ar per mėnesį. Bet koordinuotas valstybės institucijų veikimas šioje vietoje tikrai yra vienintelė išeitis“, – pabrėžė politikas.

Vilniaus apygardos prokuratūra praėjusiais metais pradėjo 5 ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo, kai jomis mokyklose buvo apsinuodiję nepilnamečiai asmenys. Šiuo metu stebima nauja narkotinių medžiagų vartojimo tendencija, kurią prokurorai sieja su elektroninių cigarečių paplitimu.

Taip pat, sausio ir vasario mėnesiais Klaipėdos miesto Visuomenės sveikatos biuro atliktas mokyklų tyrimas parodė, kad tik vienoje iš 28 tirtų uostamiesčio mokyklų neaptikta narkotinių medžiagų pėdsakų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.