Ministrui G. Jakštui – socialdemokratų raginimas neveidmainiauti, nekaltinti mokytojų ir stabdyti švietimo privatizaciją

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) ketvirtadienį kreipėsi į švietimo, mokslo ir sporto ministrą Gintautą Jakštą – ragina neneigti gilėjančių problemų mokyklose, audituoti pradėtas reformas ir tartis su teisėtus reikalavimus keliančiomis ir streikuoti besiruošiančiomis mokytojų profesinėmis sąjungomis.

 Gintautas Jakštas<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
 Gintautas Jakštas<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
 Gintautas Jakštas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Gintautas Jakštas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Gintautas Jakštas<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 Gintautas Jakštas<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 Gintautas Jakštas<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
 Gintautas Jakštas<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Liutauras Gudžinskas<br>T.Bauro nuotr.
Liutauras Gudžinskas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Jadvyga Bieliavska, ELTA

Aug 31, 2023, 12:29 PM

Apie tai kalbama švietimo ministrui ketvirtadienį išsiųstame LSDP atstovų laiške.

„Švietimo bendruomenė dėl susiklosčiusios situacijos piktinasi pagrįstai: nauji vadovėliai laiku neparengti, trūksta apie 600 mokytojų, o partijų susitarimas dėl švietimo pažeidinėjamas. Tuo metu ministras dėsto, kad viskas gerai.

Maža to, daugelį bėdų jis permeta spręsti pačioms mokykloms ir mokytojams, tarsi ministerija už tai nebūtų atsakinga. Ar ministras atvers akis ir pripažins savo klaidas? Galimi mokytojų streikai yra valdančiųjų neveiklumo pasekmė, tad susiklosčiusią padėtį vertiname kritiškai“, – sako LSDP pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė.

Buvęs švietimo ministras: mokytojai yra pasipiktinę – ministerija savo darbus permeta jiems

Kaip informuoja LSDP komunikacijos skyrius, buvęs švietimo ir mokslo ministras dr. Remigijus Motuzas atkreipia dėmesį, kad augant nepasitenkinimui mokyklų ugdymo kokybe ir mokytojų atlyginimais, sparčiai kuriasi privačios mokyklos, kurių skaičius per pastaruosius metus išaugo.

„Pavyzdžiui, Vilniaus mieste net kas trečia bendrojo ugdymo įstaiga yra privati, taigi judama link švietimo sistemos centralizavimo ir privatizavimo. Ir taip gilinama žmonių nelygybė.

Gėdinga, kad ministras negirdi švietimo bendruomenės ir visuomenės nuogąstavimų ir, skelbdamas naujas tvarkas, bando įrodyti, kad visoms reformoms yra tinkamai pasirengta, kad skirtas papildomas finansavimas pasirengimui dirbti su atnaujintomis ugdymo programomis ir naujiems vadovėliams įsigyti. Deja, pedagogų atlyginimai dėl to praktiškai nedidėja, o už tas lėšas vienam mokiniui galima nupirkti tik po vieną vadovėlį“, – lygina jis.

Švietimo bendruomenės susirūpinimą, pasak jo, kelia ir tai, kad, prasidedant naujiems mokslo metams, mokykloms trūksta apie 600 pedagogų.

„Daugiausia šių mokomųjų dalykų – pradinių klasių, lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos. Dalis pedagogų, ypač pradedančiųjų, mokyklą palieka dėl nuolatinių varginančių reformų, mokinių skaičiaus klasėse augimo ir neigiamos emocinės aplinkos.

Be to, mokyklų vadovai yra pasipiktinę, kad ministras visą atsakomybę dėl pedagogų trūkumo perkelia ant jų pečių. Toks ministro veikimas – tarsi veidmainiavimas, permetant atsakomybę kitiems“, – vertina R. Motuzas.

L. Gudžinskas: jei ministerija taip elgsis ir toliau, kokybiškas švietimas bus prieinamas tik turtingiesiems

LSDP vicepirmininkas bei partijos Švietimo, mokslo ir sporto komiteto vadovas dr. Liutauras Gudžinskas primena, kad „nepaisant personalinių ministerijos vadovybės pokyčių valdantieji ir toliau demonstratyviai ignoruoja švietimo bendruomenės nusiskundimus dėl per jėgą stumiamų, neapgalvotų reformų“.

„Matome, kad naujasis ministras tęsia savo pirmtakės nubrėžtą liniją. Juk švietimo bendruomenės atstovai jau kurį laiką skambina pavojaus varpais dėl „buldozeriu“ stumiamų švietimo sistemos pertvarkų.

Daugeliui atrodo, kad reformos daromos tik dėl vaizdo, bandant užmaskuoti vis didėjančias problemas, tokias kaip mokytojų trūkumas ir prastėjantys mokinių pažangumo rodikliai.

Juk pagrindiniai, nors ir neminimi, reformų tikslai – švietimo sistemos centralizavimas bei privatizavimas – neišvengiamai nuves link švietimo sektoriaus griūties, – nelygybės augimo, švietimo paslaugų prieinamumo mažėjimo.

Jeigu ir toliau valdantieji tęs tokią švietimo politiką, kokybiškas švietimas bus pasiekiamas tik turtingiesiems“, – sako L. Gudžinskas.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) praėjusį antradienį nusprendė, kad rugsėjo 15 d. skelbia įspėjamąjį, o nuo rugsėjo 29 d. – tikrąjį streiką. Be to, pedagogai pranešė, jog oficialiai traukiasi iš kolektyvinių derybų su ŠMSM.

Švietimo, mokslo ir sporto ministro Gintauto Jakšto teigimu, ministerija dėl mokytojų planuojamo streiko ketina kreiptis į teisininkus, primena ELTA.

Anot ministro, ar streikas yra teisėtas, galėtų atsakyti tik teismas, tačiau, pažymi G. Jakštas, to gali neprireikti, nes profesinės sąjungos yra linkusios derėtis.

„Dėl (streiko – ELTA) teisėtumo atsakyti gali tik teismas. Į teisininkus be abejo kreipsimės, tačiau ar prireiks teismo, ateitis parodys“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį teigė G. Jakštas.

Pasak jo, teisininkai turės įvertinti, ar švietimo darbuotojų profesinės sąjungos planuojamas streikas yra teisėtas, nes jis gali būti organizuojamas tik dviem atvejais – kai viena iš šalių nevykdo sutartų reikalavimų arba nepavyksta susitarti dėl naujų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.