G. Jakštas kritikuoja iš susitarimo pasitraukti nusprendusius valstiečius: jie bėga nuo atsakomybės

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas sako, kad apie pasitraukimą iš politinių partijų susitarimo dėl švietimo politikos paskelbusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) bėga nuo atsakomybės.

Gintautas Jakštas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2023, 1:06 PM

„LŽVS bėga nuo galimos atsakomybės tęsti didelius įsipareigojimus, jei kitoje kadencijoje jie būtų valdantieji“, – Eltai perduotame komentare sako ministras.

G. Jakštas kritiškai įvertino opozicinės partijos argumentus, kuriais ji pagrindė ketvirtadienį paskelbtą sprendimą.

„Pasakoma labai daug netiesos. Ši Vyriausybė nuosekliai didino finansavimą švietimui ir mokslui, pedagogų atlyginimai nuo 2020 m. paaugo vidutiniškai 40 proc. Ir niekur nesitraukiame nuo įsipareigojimų iki 2024 m. pabaigos pasiekti, kad, kaip ir užfiksuota partijų susitarime, vidutinis mokytojų darbo užmokestis sudarytų 130 procentų šalies vidutinio darbo užmokesčio, o dėstytojų ir tyrėjų – 150 proc. Tam kitąmet planuojama atlyginimus kelti du kartus“, – teigė ministras.

Mokytojų profsąjungoms svarstant apie streiką, LVŽS lyderis ketvirtadienį pranešė, kad traukiasi iš nacionalinio politinių partijų susitarimo dėl švietimo politikos.

„Mes traukiamės iš švietimo politikos susitarimo dėl to, nes jis yra nevykdomas – iš 18 punktų praktiškai nė vienas punktas nėra vykdomas. Mes galime sakyti, kad po susitarimo pasirašymo, padėtis tik blogėja“, – Eltai teigė LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

2021-aisiais šešios nacionalinės politinės partijos pasirašė nacionalinį susitarimą dėl Lietuvos švietimo politikos.

Susitarime kalbama apie būtinybę sudaryti lygias galimybes ir užtikrinti lygiavertes sąlygas visiems siekti kokybiško išsilavinimo.

Įsipareigojimai apima ikimokyklinio, bendrojo, profesinio, aukštojo, neformaliojo ugdymo sritis, pedagogų ir ugdymo įstaigų vadovų darbo sąlygų ir kompetencijų gerinimą.

Juose kalbama apie ryžtą imtis kompleksinių veiksmų ir sudaryti sąlygas visiems vaikams lankyti darželius, sukurti bendrą ir visiems vaikams (kaimo, miesto, tautinių bendrijų bei mažumų) prieinamą bendrojo ugdymo kokybės standartą.

Akcentuotas ir įsipareigojimas įdiegti įtraukiojo ugdymo priemones ir nuosekliai plėsti mokyklų, įgyvendinančių įtraukųjį ugdymą, tinklą.

ELTA primena, kad nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) nusprendė rugsėjo 15 d. skelbti įspėjamąjį, o nuo rugsėjo 29 d. – tikrąjį streiką.

A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat prašo, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus.

LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudaromose klasėse, siūlo numatyti ir kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais tvarką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.