Išleisti vaiką į mokyklą šiemet kainavo brangiau: paaiškino, kaip bandė sutaupyti

Vasaros pabaiga ir rugsėjis daugybei mokyklinio amžiaus vaikų turinčių tėvų – intensyvus metas. Vieni jau iš anksto pradeda ieškoti mokyklinių prekių, drabužių bei avalynės, kiti mėgina pasinaudoti paskutinės minutės pasiūlymais arba perka tik būtiniausius dalykus, o tada laukia rugsėjo vidurio, kuomet tikisi pamatyti daugiau akcijų. Augančios kainos reikalauja vis daugiau išlaidų, tačiau dalis tėvų portalui lrytas.lt pasakojo, kad sutaupyti bandė renkantis kokybiškes prekes, kurios ilgiau tarnautų, tačiau kiti pripažįsta – kiekvienais metais tai tampa nemažu iššūkiu.

 Mokinių tėvai paaiškino, kokių gudrybių imasi, kad sutaupytų. <br>V.Skaraičio nuotr.
 Mokinių tėvai paaiškino, kokių gudrybių imasi, kad sutaupytų. <br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Deimantė Stanevičūtė

Sep 16, 2023, 4:04 PM, atnaujinta Sep 18, 2023, 1:42 PM

Pasak „Swedbank“ Finansų instituto ekspertės J. Bagdanavičiūtės, šį rudenį išleisti pirmoką į mokyklą vidutiniškai atsiėjo apie 375 eurus, o tai yra 7 proc. brangiau nei praėjusiais metais.

Ekspertė pastebi, kad kainos padidėję įvairiose mokyklinių prekių kategorijose pradedant rašikliais ir popieriumi ir baigiant sportine apranga ar uniformomis.

„Kaip rodo mūsų skaičiavimai, visas uniformos komplektas, kurį sudaro švarkas, dvejos kelnės ar sijonai ir bliuzonas, šiais metais vidutiniškai kainuoja apie 136 eurus. Palyginti su praėjusiais metais, uniformos komplekto kaina padidėjusi apie 6 proc.“, – komentuoja J. Bagdanavičiūtė.

Tėvai – „perka, nes reikia“

Pirmokės Ugnės mama Dinara sako, kad dukrai pirko viską, ko reikia pirmokės krepšeliui.

Ji skaičiuoja, jog dviems uniformos komplektams bei kanceliarinėms prekėms, įskaitant kuprinę, penalą ir sportinės aprangos krepšį, išleido maždaug 450 eurų. Pasak jos, vien tik uniforma kainavo 250 eurų.

„Investavome į uniformą, nors yra daug uniformos pakaitalų, tačiau mes ėmėme originalią, kad medžiaga būtų patvari ir kokybiška, o renkantis kuprinę, pagrindinis faktorius buvo, jog ji būtų patogi ir lengva, tad rinkomės ergonominę“, – kalba Ugnės mama.

Pasak jos, tėvams norint sutaupyti mokyklinių prekių išlaidoms, galima įsigyti dėvėtą uniformą ar ieškoti kuprinės už labiau prieinamą kainą.

„Žinau, jog dalis pažįstamų tėvų pasinaudojo mokykloje vykdoma akcija „dalinkis uniforma“ ir pirko dėvėtas uniformas. Galbūt ir kuprinę būtų galima pigiau nusipirkti iš organizuojamos mamyčių mugės, kadangi kainos ten yra prieinamesnės“ – dalijosi ji.

Trečiokę į mokyklą vedanti Ineta taip pat priduria, kad verta pirkti kokybiškesnes mokyklines prekes, pavyzdžiui, kuprinę, kuri tarnaus kelis metus, o kalbant apie kanceliarines prekes, drabužius ir avalynę, viskas, pasak jos, yra išaugama ir privalu kas kelis mėnesius juos pakeisti, pirkti naujus.

Taupo pirkdami iš anksto

Miglės mama Ineta pasakoja, kad norėdama sutaupyti mokyklines prekes pirko žymiai anksčiau negu kiti.

„Kanceliarines prekes pradedu pirkti birželio pradžioje, perku po nedaug prekių per liepą ir rugpjūtį, tad finansiškai taip nesijaučia, kaip jautėsi pirmaisiais metais, kai visą sumą išleidome rugpjūčio mėnesį. Tarp kitko, prekių asortimentas perkant iš anksčiau yra daug didesnis, – dalijosi ji.

Moteris sako, kad šiais metais išleisti trečiokę į mokyklą kainavo maždaug 500 eurų.

„Nupirkome viską, kas mokykloje reikalinga trečiokei, kalbant apie drabužius, mes perkame drabužius ne tik į mokyklą, tačiau ir būreliams, tad tenka pirkti juos skirtingiems etapams“, – teigia Ineta.

Priešingą nuomonę išreiškia mama Jelena, kuri sako, kad naujus mokyklinius reikmenis perka tik tuomet, kai senesni sulūžta, o dukra stengiasi naudoti juos ilgesnį laiką.

„Į mokyklą pirkome tik tai, ko trūko, kuprinę nupirkome su 20 proc. nuolaida, tad brangiau atsiėjo tik dviejų mokyklinių marškinėlių pirkimas“, – pasakoja Jelena.

Prekių krepšelio kaina – panaši kaip pernai

Prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorės Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės teigimu, būtiniausių mokyklinių prekių krepšelio kainą šiemet pavyko išlaikyti panašią kaip ir pernai.

„Jau nuo pat liepos pabaigos taikėme akcijas mokyklinėms prekėms ir 30 būtiniausių priemonių krepšelį su nuolaida tėvai galėjo įsigyti už 29,61 Eur.“, – teigia ji.

Pasak I. Trakimaitės-Šeškuvienės, daugiausiai perkamų mokyklinių prekių sąrašą sudaro: sąsiuviniai, rašymo priemonės ir pratybų sąsiuviniai, taip pat dažnai įsigyjami aplankai, vaikiška avalynė, piešimo priemonės, vaikiška apranga.

„Tačiau populiariausios mokyklinės prekės – sąsiuviniai ir tušinukai. Sąsiuvinių parduodama apie 2,5 milijono, tušinukų – daugiau nei pusė milijono. Ši tendencija nesikeičia jau eilę metų“, – sako ji.

Visgi mokyklinių prekių apsipirkimui pirkėjai šiemet itin ruošėsi po Žolinės, rugpjūčio viduryje, pastebi „Maximos“ atstovė.

„Bendrovės „Spinter tyrimų“ atlikta mokyklinio amžiaus vaikų turinčių Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad 70 proc. mokyklinio amžiaus tėvų seka prekybos centruose skelbiamas akcijas ir naudojasi specialiais pasiūlymais bei nuolaidomis“, – atkreipia dėmesį I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Norfos“ atstovas Darius Ryliškis sako, kad mokyklinių prekių kainos šiemet yra panašios kaip pernai, nors kai kas ir atpigo, o pirkėjų įpročiai ženkliai nekito.

„Mokinio krepšelis gali kainuoti nuo kelių dešimčių iki šimto ir daugiau eurų. Tai priklauso nuo mokinių poreikių ir tėvų galimybių“, – praneša D. Ryliškis.

Pasak jo, populiariausios prekės yra – kuprinės, sąsiuviniai, rašikliai, plunksnakočiai, guašas, akvarelė, piešimo sąsiuviniai, liniuotės, spalvoti pieštukai, trintukai, flomasteriai.

Anot „Lidl Lietuva“ atstovės ryšiams su visuomene Linos Skersytės, labiausiai mokyklinių prekių pirkėjai ieško prieš prasidedant mokslo metams, tačiau ir šiuo metu parduotuvėse dar galima rasti mokyklinių prekių bei pasipildyti mokyklinį krepšelį.

„Artėjant šiems mokslo metams, itin populiarūs išliko sąsiuviniai, įvairios rašymo priemonės, ypač geliniai rašikliai, taip pat spalvotas kartonas ir popierius, – teigia L. Skersytė.

L. Skersytė taip pat sako, kad rinkoje norėdami pasiūlyti pirkėjams geriausią kainos ir kokybės santykį, mokyklinėms prekėms taiko papildomas nuolaidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.