Seimui pavyko: pataisos dėl bendrųjų ir specialiųjų kriterijų mokyklų tinklo kūrimui – priimtos

Seimo vakariniame posėdyje pritarta Švietimo įstatymo pataisoms, kuriomis bus nustatyti bendrieji ir specialieji kriterijai mokyklų tinklo kūrimui.

Pataisos dėl bendrųjų ir specialiųjų kriterijų mokyklų tinklo kūrimui – priimtos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pataisos dėl bendrųjų ir specialiųjų kriterijų mokyklų tinklo kūrimui – priimtos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-26 16:50

Už pataisas balsavo 71 parlamentaras, nebuvo balsavusių prieš ar susilaikiusių. Antradienį Seimo rytiniame posėdyje šių pataisų priėmimui buvo pritrūkę vieno balso.

Pataisoms dar turės pritarti prezidentas Gitanas Nausėda. Jos įsigalioti turėtų 2024 metų sausio 2 dieną, kai pradės veikti konstitucinio Teismo (KT) nutarimas.

Įstatymo pakeitimais siekiama atliepti Konstitucinio Teismo (KT) nutarimą ir perkelti poįstatyminiame akte numatytus mokyklų tinklo kūrimo kriterijus į įstatymą.

Nustatytus bendruosius kriterijus turės atitikti visos mokyklos, vykdančios bendrojo ugdymo programas.

Siūlomi bendrieji kriterijai nustatys, kad mokinių ugdymo(si) apskaita ir kita informacija turi būti tvarkoma elektroniniuose dienynuose, mokyklos vadovo, jo pavaduotojų ugdymui, skyrių vedėjų, mokytojų, švietimo pagalbos specialistų išsilavinimas ir kvalifikacija turi atitikti nustatytus reikalavimus.

Ugdymo įstaigos turės užtikrinti užsienio kalbų, pasirenkamųjų dalykų, neformaliojo vaikų švietimo užsiėmimų pasiūlą, tenkinančią mokinių ugdymosi poreikius, valstybės ir savivaldybių biudžetų lėšų naudojimo ekonomiškumą, efektyvumą ir rezultatyvumą.

Mokinių skaičius valstybinės ir savivaldybės mokyklos klasėse turės atitikti leistiną mažiausią ir didžiausią mokinių skaičių, kurį nustato Vyriausybė, atsižvelgdama į bendrojo ugdymo programos lygmenį, mokinių ugdymosi poreikių tenkinimą, mokinių specialiuosius ugdymosi poreikius, mokymo kalbą, mokyklos geografinę padėtį ar regiono, kurioje yra mokykla, specifiką, Vyriausybės nustatytus klasių jungimo principus.

Būtent mokinių skaičiaus nustatymas tiek Seimo posėdžiuose, tiek Švietimo ir mokslo komitete sukėlė daugiausia diskusijų. Opozicijos teigimu, toks kiekybinis kriterijus privers mokyklas regionuose užsidaryti, nes kai kurios rajonų ugdymo įstaigos jau dabar neatitinka minimalaus mokinių skaičiaus klasėse reikalavimo.

ELTA primena, kad Švietimo įstatymo pataisas dėl bendrųjų ir specialiųjų kriterijų mokyklų tinklo kūrimui jau bandyta priimti 3 kartus Seimo pavasario sesijoje ir neeilinėje sesijoje liepos mėnesį. Vis dėlto, pritrūkus balsuojančių parlamentarų, įstatymo pakeitimas nebuvo priimtas. Rudenį priimti pataisas bandyta dar keletą kartų.

Balandžio pabaigoje KT konstatavo, jog savivaldybių mokyklų tinklo reformos kriterijai, kuriuos pagal įstatymą nustato Vyriausybė, prieštarauja Konstitucijai.

KT išvadoje teigiama, kad Seimas negali pavesti Ministrų kabinetui poįstatyminiais aktais nustatyti atitinkamas taisykles, susijusias su ugdymo įstaigų veikla ir pokyčiais. Be to, akcentuojama, kad įstatymuose įforminti bendriniai, aiškumo stokojantys kriterijai.

Pasak KT, įstatymai numato savivaldybėms teisę steigti, reorganizuoti ir likviduoti mokymo bei auklėjimo įstaigas, tačiau ši savivaldos teisė nėra neribota.

KT nutarimas Teisės aktų registre oficialiai bus paskelbtas tik 2024 m. sausio 2 d. Toks sprendimas priimtas, siekiant suteikti institucijoms galimybę ištaisyti įstatymo spragas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.