G. Nausėda: tikiuosi, dėl pedagogų streiko nenukentės mokinių ugdymas

Prezidentas Gitanas Nausėda įsitikinęs, kad mokytojų profesinės sąjungos turi teisę streikuoti. Tam, akcentuoja jis, turi būti būti sudarytos visos sąlygos. Šalies vadovas tikisi, kad mokinių ugdymo procesas dėl streiko nenukentės.

G. Nausėda tikisi, kad dėl pedagogų streiko nenukentės mokinių ugdymas.<br>T.Bauro nuotr.
G. Nausėda tikisi, kad dėl pedagogų streiko nenukentės mokinių ugdymas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Irtautė Gutauskaitė

Sep 28, 2023, 1:03 PM

„Profsąjungos turi demokratinėje visuomenėje teisę protestuoti, joms turi būti sudarytos visos sąlygos tai daryti“, – viešėdamas Molėtuose žurnalistams teigė G. Nausėda.

Jis viliasi, kad ministerija ir streikuoti planuojanti švietimo darbuotojų profsąjunga galiausiai suras sutarimą. Vis dėlto, prezidentas tikisi, kad streiko metu mokinių ugdymo procesas nenukentės ir ministerija užtikrins sklandų moksleivių ugdymą.

„Sprendimas, kuris šiuo metu yra pats tikslingiausias, turi būti surastas abipusiu sutarimu. Taip, ir viena, ir kita pusė gali pateikti savo argumentus, tačiau profsąjungų teisės ir mokytojų teisės streikuoti aš nekvestionuoju“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Tikiuosi, kad dėl šio streiko nenukentės mokinių ugdymas, nes tai man taip pat yra labai svarbu. Tikrai norėtųsi, kad šioje vietoje nebūtų viskas numesta ant direktorių galvų, mokytojų galvų, savivaldybių galvų, kad ir pati Švietimo, mokslo ir sporto ministerija prisiimtų priedermę užtikrinti normalų mokinių ugdymą, nes jie neturi tapti šito proceso aukomis“, – pabrėžė šalies vadovas.

ELTA primena, kad nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) rugpjūčio pabaigoje pranešė skelbianti streiką. Rugsėjo 15 d. profsąjungai priklausantys mokytojai dalyvavo įspėjamajame streike, o šį penktadienį pradės tikrąjį streiką, truksiantį mėnesį.

Penktadienį streikuosiantys mokytojai ir juos palaikantys moksleiviai žygiuos nuo savo ugdymo įstaigų iki pat Vyriausybės rūmų.

Švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininko Andriaus Navicko teigimu, Vinco Kudirkos aikštėje bus organizuojamos įvairios diskusijos, taip pat bus vedamos pamokos palaikyti pedagogus atvykusiems mokiniams.

Pagal Vilniaus miesto savivaldybės išduotą leidimą, mitingai prie Vyriausybės rūmų galės vykti kasdien nuo rugsėjo 29 d. iki spalio 28 d., juose galės dalyvauti iki 2000 žmonių.

Nesutiko su pasiūlymais

A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat prašo, kad nuo kitų metų sausio atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) rugsėjį pateiktas pasiūlymas kitais metais pedagogų darbo užmokestį didinti 21 proc., nuo sausio atlyginimus pakeliant 10 proc., netenkino švietimo darbuotojų profsąjungos. A. Navicko teigimu, mokytojų atlyginimai turėtų būti keliami ženkliai daugiau.

Be atlyginimų didinimo, LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių klasėse bei mokytojų darbo krūvį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.