Susitarti nepavyko: streikuojančios mokytojų profsąjungos kompromisiniai siūlymai ministerijai netiko

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje (ŠMSM) antradienį įvykęs ministro Gintauto Jakšto ir streiką paskelbusios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) derybos – vėl be rezultatų.

LŠDPS pirmininkas Andrius Navickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LŠDPS pirmininkas Andrius Navickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Andrius Navickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Navickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LŠDPS susitikimas su Gitanu Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
LŠDPS susitikimas su Gitanu Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
LŠDPS susitikimas su Gitanu Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
LŠDPS susitikimas su Gitanu Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
LŠDPS susitikimas su Gitanu Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
LŠDPS susitikimas su Gitanu Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Mokytojų streikas.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Mokytojų streikas.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Mokytojų streikas.<br>T.Bauro nuotr.
Mokytojų streikas.<br>T.Bauro nuotr.
Mokytojų streikas.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Mokytojų streikas.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Andrius Navickas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Andrius Navickas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Oct 3, 2023, 12:18 PM, atnaujinta Oct 3, 2023, 2:10 PM

Nors pirmadienį LŠDPS vadovas Andrius Navickas pateikė ministerijai kompromisinį pasiūlymą dėl mokytojų darbo sąlygų gerinimo, susitarti vis dar nepavyko.

„Noriu pažymėti, kad gerai, jog šiandien įvyko susitikimas su profesinės sąjungos vadovais. Dar ketvirtadienį peteikėme 20 siūlymų į 20 pateiktų reikalavimų.

Šiandien tikėjomės kompleksinės diskusijos apie visus pateiktus reikalavimus, tačiau žadėto kompleksinio požiūrio iš profesinės sąjungos nesulaukėme.

Diskusiją buvo pasiruošę apie patektus reikalavimus, kurie liečia tik finansavimo didinimą“, – pranešė G.Jakštas.

Ministro teigimu, anksčiau profesinė sąjunga pedagogų darbo užmokestį reikalavo didinti 56 procentais, o dabar prašo jį didinti 46 procentais, o tai vis tiek yra gerokai daugiau, nei valstybė gali pasiūlyti.

„Siūlymas dėl kontaktinių valandų mažinimo nuo 24 iki 18 dabar yra 24 iki 20-ies. Dėl klasių dydžių mažinimo jokio kompromisinio siūlymo nesulaukėme. Tai reiškia, kad kitais metais papildomai biudžete reikėtų 1 milijardo, kitais metais reikėtų papildomai 6000 mokytojų, reikėtų 2 milijardų mokyklų statybai. (...)

Tai yra visiškai neįmanoma, esame pateikę, kokios yra finansinės galimybių lubos. Tai yra 343 milijonai kitais metais“, – pažymėjo G.Jakštas.

Ministras pakvietė mokytojus derybas tęsti ir trečiadienį.

„Tikimės, kad bus pasiruošta kalbėti visais klausimais, kuriuos kelia mokytojai“, – nurodė ministras.

Pasak G.Jakšto, daugiau pinigų mokytojams atrasti biudžete šiuo metu neįmanoma.

„Nesame pasislėpę kažkur po stalu papildomų lėšų ir nelaukiame, kol kažkokių veiksmų imsis, kad galėtume tai ištraukti. Mūsų pasiūlymas yra pateiktas maksimalus įmanomas“, – akcentavo ŠMSM vadovas.

LŠDPS pirmininkas A.Navickas savo ruožtu pabrėžė, kad antradienį taip pat nesulaukė jokio atsakymo į profsąjungos pateiktus kompromisinius siūlymus.

„Mes tikėjomės bent jau, kad bus sureaguota į mūsų kompromisinius siūlymus, nagrinėsime visus įmanomus variantus. Mes tikrai, kaip ir minėjome nuo pradžių, linkę į visus mūsų reikalavimus ieškoti kompromisų.

Galbūt ne viską galima įgyvendinti iš karto, galima susitarti ilgesniame laikotarpyje. (...) Dėl atlyginimų irgi esame padarę nuolaidas ir pateikę ministerijai. Deja, šiandien nesulaukėme jokio atsakymo į mūsų siūlymus“, – nurodė A.Navickas.

Mokytojų atstovas pridūrė, kad sutiks daryti nuolaidas, jei profsąjunga bus girdima.

„Rugsėjis praėjo, derybos, kaip matome, nuolat vilkinamos. Galėtume tartis, kiek atlyginimas didėtų galbūt nuo lapkričio.

Ministerija mus nuolat tikindavo, kad mokyklose lieka lėšų, dažnai išmokami priedai, tai tikrai jie gali būti nukreipti darbo užmokesčio didinimui, ir turbūt lėšų daug nereikėtų, jei būtų keliamas darbo užmokestis keliems paskutiniams metų mėnesiams“, – kalbėjo LŠDPS vadovas.

„Pasižiūrėsime, kaip į tai reaguos ministerija ir kokius siūlymus gausime, jeigu gausime. Laukiame jų raštiško pasiūlymo, tada vertinsime, šauksime streikuojančių mokyklų pirmininkus ir jie nagrinės“, – pridūrė A.Navickas.

Nors ministras ne kartą pabrėžė, kad daugiau pinigų, nei yra siūloma, mokytojams neatsiras, A.Navicko tai iki šiol neįtikino.

„Tai tada tokios derybos neturi perspektyvos. Jei jie nenori derėtis ir kartoja, kad nėra pinigų, tada derybos baigsis ir tęsis streiku. Bet mes galvojame, kad pinigų tikrai yra, premjerė buvo pas mus 2018 metais ir įrodinėjo, kad viešą sektorių galima tikrai tinkamai finansuoti, tam reikalinga mokesčių reforma, biudžeto perskirstymas, tai mes tikrai pritariam“, – sakė jis.

Kai kurios mokyklos jau nepriima vaikų

Ministras G.Jakštas kalbėjo, kad dėl vykstančio streiko su dideliais iššūkiais susiduria ir mokyklos, ir į jas vaikų nebegalintys išleisti tėvai.

„Situacija yra skausminga tiek mums, tiek savivaldybėms, tiek mokykloms, tiek mokiniams, tiek jų tėvams. Vakar turėjome susitikimą su Savivaldybių asociacija, su merais ir jų komandomis, su mokyklų vadovais.

Jie dalijosi patirtimis, kurios yra labai įvairios. Jei streikuoja keletas mokytojų, sugebama užtikrinti ugdymo procesą mokiniams, o jei streikuoja dauguma mokytojų, tai iššūkis yra užtikrinti ne tik ugdymo procesą, bet ir mokinių saugumą mokyklose, dėl to yra priimami kartais ir kraštutiniai variantai, kai mokiniai į mokyklą yra nepriimami ir lieka namuose, tada jų saugumu turi rūpintis tėvai“, – kalbėjo G.Jakštas.

Pasak jo, jeigu tai yra vaikai iki 14 metų, namuose vieni jie likti negali, tad planus reikia koreguoti ir tėvams. 

„Norėtume, kad būtų užtikrintas ugdymo procesas, bet yra mokyklų, kur to padaryti nepavyksta“, – pažymėjo ministras.

Tiesa, streikui prasidėjus G.Jakštas asmeniškai kreipėsi į mokytojus ir kvietė juos pasikalbėti į specialiai prie Vyriausybės įrengtą kambarį. Tiesa, mokytojai tokiu ministro pasiūlymu nepasinaudojo.

„Kalbėjau su mokytojais įvairiais formatais, vykau ir tiesiai į mokyklas, su streikuojančiais mokytojais kalbėjomės aikštėje. Suprantame, kad ne visi mokytojai nori išsakyti savo nuomonę viešai aikštėje, sudarėme galimybę prie aikštės įsikūrusiame pilietiškumo kambaryje išsakyti savo lūkesčius, poziciją, siūlymus, šiuo formatu mokytojai nepasinaudojo.

Planavome vykti pasikalbėti ir su ateinančiais mokytojas, yra paskelbtas planas, kokie yra maršrutai, pasižiūrėjome kryptį iš Alytaus ateinančių, planavome išvykti, bet sužinojome, kad būtent ta kryptimi sekmadienį nebuvo eita. Ieškojome kitos krypties, sužinojome, kad taip pat nėra einama. (...)

Kaip toliau kalbėsimės su mokytojais – taip pat, kaip iki šiol, vyksiu toliau į mokyklas. Man svarbu kalbėti ne tik su streikuojančiais mokytojais, bet ir su tais, kurie dirba. Tos problemos, kurios yra mokyklose, liečia visus mokytojus“, – aiškino G.Jakštas.

Primename, kad antradienį toliau tęsiasi mokytojų streikas. Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos teigimu, streikas truks visą mėnesį.

ŠMSM rugsėjį pateiktas pasiūlymas kitais metais pedagogų darbo užmokestį didinti 21 proc., nuo sausio atlyginimus pakeliant 10 proc., netenkino švietimo darbuotojų profsąjungos. A.Navicko teigimu, mokytojų atlyginimai turėtų būti keliami ženkliai daugiau.

Be atlyginimų didinimo, LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių klasėse bei mokytojų darbo krūvį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.