Radviliškio mero patarėjas neigia pasirodžiusią informaciją apie iš ugdymo įstaigos pareigų atšauktą vadovę: to daryti neplanuojama

Praėjusią savaitę Seimo Švietimo ir mokslo komitete nuspręsta suburti darbo grupę ir peržiūrėti mokyklų vadovų atšaukimo iš pareigų teisinį reglamentavimą. Tokį komiteto sprendimą paskatino pranešimas apie Radviliškio rajone esančios ugdymo įstaigos vadovės atšaukimą iš pareigų vienašališku mero sprendimu. Vis dėlto, Radviliškio mero patarėjas Linas Garbenis atkreipia dėmesį – jokia rajono švietimo įstaigos vadovė nebuvo atšaukta iš pareigų. Taip pat, anot jo, to daryti net nėra planuojama.

Asociatyvi nuot.<br>V.
Asociatyvi nuot.<br>V.
Asociatyvi nuot.<br>V.
Asociatyvi nuot.<br>V.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 14, 2023, 4:48 PM

„Jokia Radviliškio rajono švietimo įstaigos vadovė nėra atšaukta iš pareigų“, – Eltai perduotame komentare teigia L. Garbenis.

Anot jo, šiuo metu nėra ir planuojama iš pareigų atšaukti Švietimo ir mokslo komitete aptartos ugdymo įstaigos vadovės.

„Kol kas nėra planuojama atšaukti vadovės iš pareigų, tačiau tai gali būti padaryta, jeigu kažkuri vadovė praras pasitikėjimą“, – rašo L. Garbenis perduotame komentare.

Kaip ir buvo teigta komiteto posėdyje, Radviliškio rajono savivaldybės taryba spalio pradžioje pakeitė visų biudžetinių įstaigų nuostatus. Anot mero patarėjo, toks sprendimas priimtas todėl, kad nuostatos nebeatitiko Vietos savivaldos įstatymo. Taip pat, remiantis Lietuvos aukščiausiojo teismo praktika, pakoreguota vadovų atšaukimo iš pareigų tvarka.

„Naujoje įstatų redakcijoje numatyta, kad be kitų darbo sutarties pasibaigimo pagrindų, darbo sutartis su direktoriumi pasibaigia atšaukus jį iš pareigų. Direktorius gali būti atšaukiamas iš pareigų, jei jis praranda nepriekaištingą reputaciją ar kitaip prarandamas pasitikėjimas juo. Dėl direktoriaus atšaukimo iš pareigų priimamas mero potvarkis“, – rašoma perduotame komentare.

Radviliškio rajono mero patarėjas L. Garbenis pastebi, kad tokia praktika jau galioja ir kituose miestuose.

„Beje, panaši direktorių atšaukimo tvarka žymiai anksčiau buvo įteisinta kituose šalies rajonuose, pavyzdžiui, Šiaulių mieste ši tvarka galioja jau ilgiau nei metus“, – komentare teigia jis.

Tokiu sprendimu komiteto posėdyje pasipiktino Lietuvos švietimo įstaigų vadovų profesinė sąjunga (LŠĮVPS).

„Mūsų nuomone, tai neteisingas sprendimas, mes manome, kad tai neatitinka esančio Švietimo įstatymo nuostatų, kur pasakyta aiškiai, kad viešo konkurso būdu, 5 metų kadencijai vadovas yra skiriamas ir atleidžiamas mero. Ten nėra kalbos apie atšaukimo galimybę“, – posėdyje kalbėjo profesinės sąjungos teisininkas Ignas Kerbelis.

Visgi, komentuodamas šį sprendimą jis kalbėjo apie engiamą Radviliškio ugdymo įstaigos vadovę, kuri iki mero rinkimų pavasarį buvo vertinta gerai. Anot jo, dar rinkimų metu dabartinis meras Kazimieras Račkauskis reiškė nepasitikėjimą švietimo įstaigos vadove.

„Reali situacija, kuri nutiko šiais metais Radviliškyje, tai švietimo įstaigos vadovė, sausio mėnesį paskirta 5 metų kadencijai, prieš tai irgi 5 metus ėjo tas pačios įstaigos vadovės pareigas, visais metais vertinta labai gerai arba gerai, ateina meras naujas, išrenkamas, ir jis jau rinkiminės kampanijos metu reiškia nepasitikėjimą“, – posėdyje kalbėjo I. Kerbelis.

Darbo kodeksas numato atšaukimo galimybę

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) atstovė Ieva Piličiauskaitė-Dulkė praėjusią savaitę vykusiame Švietimo ir mokslo komiteto posėdyje atkreipė dėmesį, kad Darbo kodeksas leidžia ugdymo įstaigų dokumentuose numatyti galimybę atšaukti jos vadovą iš pareigų.

„Darbo kodeksas numato tokią galimybę įsitvirtinti ir steigimo dokumentuose. Ši nuostata taikoma tiek valstybinėms institucijoms, tiek privačiam sektoriui. Jeigu Švietimo įstatymas nenumato tokios galimybės atšaukti, tai steigimo dokumentuose, pagal Darbo kodeksą, tokia galimybė yra“, – aiškino I. Piličiauskaitė-Dulkė.

Valdantieji ir opozicija vieningai nusprendė suburti darbo grupę

Tiek valdančiajai koalicijai, tiek opozicinėms frakcijoms priklausantys komiteto nariai sutarė, kad tokia mokyklų vadovų atšaukimo iš pareigų praktika yra ydinga. Išklausęs institucijų ir Seimo atstovus, komiteto pirmininkas Artūras Žukauskas pasiūlė suburti darbo grupę, kuri turės peržiūrėti įstatymus, reglamentuojančius mokyklų vadovų darbo sąlygas.

Darbo grupės subūrimui pritarta bendru sutarimu, į ją iš Švietimo ir mokslo komiteto paskirta konservatorė Dalia Asanavičiūtė ir „valstietis“ Eugenijus Jovaiša.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.