V. Čmilytė-Nielsen: A. Navicko minimas „sąžiningas balsavimas“ yra anksčiau mokytojams duotų įsipareigojimų įgyvendinimas

Streiką atnaujinančios mokytojų profesinės sąjungos lyderiui Andriui Navickui paraginus Seimo narius svarstant pedagogų reikalavimus balsuoti „sąžiningai“, parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen tikina, kad sąžiningas balsavimas yra ankstesnių švietimo bendruomenei duotų įsipareigojimų įgyvendinimas.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>D. Labučio (ELTA)
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>D. Labučio (ELTA)
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Irtautė Gutauskaitė

Nov 22, 2023, 10:18 AM

„Sąžiningas balsavimas, mano galva, yra įgyvendinimas to, kas buvo pažadėta nacionaliniame susitarime dėl švietimo, ir tai yra didelis įsipareigojimas“, – LRT radijui trečiadienį kalbėjo Seimo vadovė.

Anot Seimo vadovės, Vyriausybės parengtame kitų metų valstybės biudžeto projekte jau pasiekta „raudonoji linija“, todėl ji nemato galimybių dar labiau didinti mokytojų atlyginimus.

„Mes matome, kokia yra situacija, koks yra biudžeto projektas, kokia yra ta raudonoji linija, riba – 3 proc. Ir iš esmės dabartiniame projekte ji yra pasiekta. Nebent būtų sumažintas finansavimas kažkuriai kitai sričiai, kitų galimybių kaip ir nėra“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Vis dėlto, politikė sutinka, kad kitais metais situacijai dėl vidutinio darbo užmokesčio ir mokytojų atlyginimo pasikeitus, bus galima grįžti prie biudžeto peržiūros.

„Jei reikėtų daugiau, žinoma, galima grįžti prie biudžeto peržiūrėjimo. Tą esame darę ne vieną kartą per šią kadenciją, kai buvo poreikis ir buvo neprognozuota situacija. Tai jeigu bus tokia (situacija – ELTA), Seimas tikrai bus pasirengęs grįžti“, – sakė Seimo vadovė.

Trečiadienį švietimo darbuotojų profesinė sąjunga atnaujina mokytojų streiką. Profsąjungos pirmininko A. Navicko teigimu, streikuoti ketina virš 3 tūkst. pedagogų ir 200 ugdymo įstaigų. Pirmąją streiko dieną planuojamas ir mokytojų mitingas prie Seimo.

Trečiadienį ryte Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas A. Navickas teigė besitikintis „sąžiningo balsavimo“ Seime svarstant kitų metų biudžetą ir priimant sprendimus dėl mokytojų atlyginimų didinimo.

„Tikimės iš Seimo palankaus mums sprendimo, sąžiningo balsavimo, todėl šiandien keliaujame prie Seimo“, – LRT radijui trečiadienį sakė A. Navickas.

Šiuo metu Seime svarstomas Vyriausybės parengtas kitų metų valstybės biudžetas. Atliepdamos mokytojų prašymus, trys opozicinės frakcijos yra parengusios siūlymus didinti pedagogų atlyginimus labiau, nei numatė švietimo ministerija.

Vėl streikuoti pradedantiems mokytojams tikintis Seimo narių palaikymo, švietimo ministras Gintautas Jakštas skeptiškai vertina opozicijos pasiūlymus pabrėždamas, kad biudžeto projekte numatytas maksimalus lėšų kiekis atlyginimams didinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.