Šiame Lietuvos rajone gyvenantys tėvai neatsidžiaugia naujove: to turėtų imtis visos savivaldybės

Radviliškio rajone gyvenantys mokyklinio amžiaus vaikus turintys tėvai džiaugiasi – savivaldybė nusprendė kompensuoti išlaidas, kurias jie patiria nuosavais automobiliais vaikus gabendami į mokyklas.

Mokiniai.<br>Ž.Večiorkutės/
Mokiniai.<br>Ž.Večiorkutės/
Mokiniai.<br>Ž.Večiorkutės/
Mokiniai.<br>Ž.Večiorkutės/
Mokyklinis autobusas.<br>V.Balkūno nuotr.
Mokyklinis autobusas.<br>V.Balkūno nuotr.
Moksleiviai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Moksleiviai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Moksleiviai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Moksleiviai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Moksleiviai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Moksleiviai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 4, 2023, 7:46 PM

Kompensacijos už keliones pasieks tuos tėvus, kuriems tenka vaikus į mokyklą vežti nuo 3 iki 40 kilometrų. Numatoma, kad jau ateinančiais metais kiekvienas nuvažiuotas kilometras bus kompensuojamas 20 centų.

Tiesa, radviliškiečiai kompensacijomis naudojosi ir anksčiau – dalis tėvų už kilometrą sulaukdavo 10 centų kompensacijos. Visgi padvigubėjusi suma džiugina – tėvai sako, kad parama ne tik padeda finansiškai, bet ir gali paskatinti lankyti muzikos, dailės ir kitokio užklasinio ugdymo įstaigas.

Nepamiršti ir mokytojai – nuo rugsėjo 1 dienos švietimo specialistams rajono savivaldybė pasiryžo kompensuoti po 10 centų už kiekvieną nuvažiuotą kilometrą. Šia kompensacija gali naudotis pedagogai, kuriems iš namų į darbą reikia važiuoti nuo 15 iki 50 kilometrų.

Iki mokyklos važiuoja ir po 20 kilometrų

Radviliškio rajone esančio Šiaulėnų miestelio gyventojas Laimonas Grebliauskas ne kartą per savaitę savo penktoką sūnų veža į muzikos mokyklą. Pastaroji nuo vyro namų nutolusi net per 22 kilometrus, todėl per dieną tenka įveikti beveik pusšimtį kilometrų.

Penktoko tėtis pripažino, kad paprastai važinėti tokį atstumą pareikalaudavo ir nemažų asmeninių išlaidų.

„Nors pagrindinė sūnaus mokykla – Šiaulėnų Marcelio Šikšnio gimnazija – yra maždaug už kilometro nuo namų, kiekvieną savaitę iš Šiaulėnų sūnų vežame į Radviliškio muzikos mokyklą.

Sūnus muzikos mokyklą lanko nuo priešmokyklinės klasės, todėl jį važiojame jau šeštus metus. Anksčiau jokių kompensacijų negaudavome, tačiau už šiuos metus jau buvo paskaičiuota ir pervesta 10 centų už kilometrą suma.

Pinigėlių skyrimą degalų išlaidoms vertiname tik teigiamai. Tai šiokia tokia paskata. Mokame pilną kainą už mokslą muzikos mokykloje, kas yra 18 eurų per mėnesį, todėl tai – lyg kompensacija“, – portalui lrytas.lt dėstė L.Grebliauskas.

Penktoko tėtis laikėsi nuomonės, kad tokia praktika galėtų būti taikoma visuose Lietuvos rajonuose. Nors į mokyklas vaikai vienu ar kitu būdu nusigauti privalo, pasak L.Grebliausko, kompensacijos galėtų padidinti galimybę kaimuose gyvenantiems vaikams atvykti į papildomo ugdymo įstaigas.

„Galbūt ne visi tėvai išgali vaikus vežti į meno ar kitas mokyklas, ypač jei jų nėra vietoje ir jos nutolę ne per vieną dešimtį kilometrų. Įprastoje mokykloje vaikui nėra tokių galimybių tobulėti, kaip muzikos mokykloje“, – kalbėjo berniuko tėtis.

Kompensacija padvigubėjo

Savo ruožtu Radviliškio rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Laisvūnas Vaičiūnas patikslino, kad reikėtų suprasti, jog kompensacijos nebus skiriamos visiškai visiems į mokyklas vaikus vežantiems tėvams.

„Yra tokių momentų, kuomet vaikai ir tėveliai gyvena labai atokiai, ten, kur negali nuvažiuoti mokyklinis ar viešasis transportas. Tokiu atveju, jiems patiems yra sudarytos sąlygos vaikus atgabenti į mokyklas“, – kalbėjo L.Vaičiūnas.

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas patikino, kad tokių atvejų visame rajone yra apie 10. Pasak jo, nėra taip, kad visi tėvai vaikus veža ir už tai gauna kompensacijas.

„Toms šeimoms yra vykdoma apskaita ir pagal kilometražą yra apskaičiuojama kompensacija. Dabar numatyta už kilometrą skirti po 20 euro centų. Turi būti deklaruota gyvenamoji vieta ir nuo tos vietos yra skaičiuojamas atstumas iki ugdymo įstaigos.

Tėveliai jau yra supažindinti su naujove, po priimto tarybos sprendimo viskas buvo paviešinta savivaldybės puslapyje“, – sakė švietimo ir sporto skyriaus vedėjas.

L.Vaičiūnas pabrėžė, kad Radviliškio rajone tėvai ir anksčiau galėdavo sulaukti kompensacijos už į ugdymo įstaigą mokinį gabenant nuvažiuotus kilometrus. Pasak jo, ankstesnė kompensacija buvo dvigubai mažesnė ir siekė 10 centų už kilometrą.

„Toks atvejis buvo numatytas bendrojoje mokinių pavėžėjimo tvarkoje. Jeigu mokinio nepasiekia maršrutinis ar mokyklinis autobusas, tokiu atveju turėtų būti skirtos kompensacijos“, – aiškino švietimo ir sporto skyriaus vedėjas.

Džiaugiasi išmokomis ir pedagogams

Radviliškio Lizdeikos gimnazijos direktorė Ina Bajarauskaitė tikino, kad kol kas prašymų kompensuoti pavėžėjimą gimnazija dar nesulaukė, vis dėlto yra nemažai mokinių, kuriuos į gimnaziją atveža tėvai.

„Rajone ir mūsų gimnazijoje yra pakankamai gerai sutvarkytas mokyklinio autobuso ir mokinių pavėžėjimo sistema, ji yra asmeniškai derinama su mokiniais ir jų šeimomis. Mokiniai turi teisę ir galimybę mokyklą pasiekti organizuotu transportu.

Vis dėlto, turime du mokinius, kuriems šitas autobusų pavėžėjimas netinka, todėl jiems atvykimas į mokyklą yra kompensuojamas pristačius kelionės dokumentą.

Mokiniams, kurie gyvena vietose, nuo kurių į mokyklą veža tarpmiestiniai autobusai, suma už bilietus buvo kompensuojama ir anksčiau“, – dalijosi gimnazijos direktorė.

Visgi, iniciatyvą kompensaciją skirti ir degalų išlaidoms I.Bajarauskaitė vadino sveikintina. Pasak jos, šeimos, kurios galės šia galimybe pasinaudoti, liks patenkintos.

Gimnazijos direktorė pabrėžė, kad yra ir į gimnaziją važinėjančių bei kompensaciją gaunančių mokytojų – tokių gimnazijoje penki.

„Manau, kad šiuo metu, kai jaučiamas pedagogų stygius, o mokytojai važinėja dirbti ir į kelias darbovietes, ypač kaimo vietovėse, šis dalykas yra labai reikalingas.

Kalbant apie vaikučius, kitiems rajonams siūlyčiau labai gerai pažiūrėti į važiavimo maršrutus ir pasinaudoti ne kompensacija, o galimybe mokiniams į pamokas vykti bendrai organizuotu transportu“, – įsitikinusi I.Bajarauskaitė.

Tvarką pasirenka kiekviena savivaldybė

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) patikino, kad tokią praktiką, kaip Radviliškio savivaldybėje, įdiegti šalies mastu neplanuojama.

„Savivaldybės mokinių pavėžėjimą organizuoja savarankiškai. ŠMSM mokyklinių autobusų nebeperka, o skiria lėšas savivaldybėms mokiniams pavežti.

Jos pačios sprendžia, ar pirkti autobusus, ar pirkti pavėžėjimo paslaugą, ar kompensuoti kelionės išlaidas, ar dar kitu būdu pasirūpinti, kad į mokyklas mokiniai atkeliautų patogiau ir paprasčiau.

Jeigu vaikai gyvena atokiose vietovėse ir neįmanoma taip sutvarkyti grafiko, kad iki jų laiku atvažiuotų mokyklinis autobusas, tuomet telieka viena išeitis – vaikus nuvežti ir parvežti tėvams.

Savivaldybės sprendimas kompensuoti bent dalį tėvų patiriamų išlaidų ir iš dalies kompensuoti pedagogų ir švietimo specialistų keliones į darbą yra sveikinantis žingsnis, rodantis rūpestį gyventojų gerove ir mokinių ugdymu.

Tai – ne tik finansinė pagalba, bet ir investicija į švietimą“, – kalbėjo ŠMSM atstovai.

Ministerijos atstovai pabrėžė, kad kaip savivaldybės organizuoja mokinių pavėžėjimą į mokyklas ir kokios yra taikomos kompensacijos, ministerija duomenų nekaupia.

ŠMSM iniciatyva 2021 m. buvo priimtos Transporto lengvatų įstatymo pakeitimo pataisos dėl lengvatų mokiniams.

Važiuodami priemiestiniais autobusais jie gali su 50 proc. nuolaida pirkti vienkartinį ir su 80 proc. nuolaida vardinį terminuotą važiavimo bilietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.