G. Jakštas nemano, kad ministerija turėtų spausti šalies sportininkus nedalyvauti Olimpinėse žaidynėse

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas nemano, kad ministerija turėtų spausti šalies sportininkus nedalyvauti Olimpinėse žaidynėse dėl jose besivaržysiančių rusų ir baltarusių. Anot jo, tai sportininkams gali būti svarbiausias įvykis karjeroje, todėl institucijos negali priimti sprendimų už juos.

G. Jakštas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
G. Jakštas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
G. Jakštas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G. Jakštas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G. Jakštas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G. Jakštas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G. Jakštas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G. Jakštas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Irtautė Gutauskaitė

Jan 23, 2024, 6:07 PM

Olimpinės žaidynės yra svarbiausias sporto įvykis, aukščiausias sportininko karjeros pasiekimas, galbūt vienintelė galimybė per karjerą dalyvauti jose. Negalime spausti sportininkų ar primesti jiems sprendimų“, – Eltai teigė G. Jakštas.

„Ministerija nesvarsto bendro sprendimo dėl šalies sportininkų dalyvavimo ar nedalyvavimo Olimpinėse žaidynėse, šiuo klausimu yra diskutuota ir su Lietuvos sporto organizacijomis. Gerbsime ir palaikysime mūsų sportininkų sprendimus“, – pabrėžė ministras.

Vis dėlto, akcentavo G. Jakštas, ministerijos pozicija dėl Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) priimto sprendimo leisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti Paryžiaus olimpinėse žaidynėse nesikeičia.

„TOK sprendimas dėl leidimo Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti Paryžiaus olimpinėse žaidynėse labai nuvylė, ministerija jį vertina neigiamai“, – teigė ministras.

„Ministerijos pozicija nesikeičia nuo pat Rusijos ir ją palaikančios Baltarusijos agresijos Ukrainoje pradžios – kol tęsia karą, šių valstybių atletų neturėtų būti jokiose tarptautinėse varžybose nei kaip savo šalių atstovų, nei kaip neutralių“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad gruodžio pradžioje TOK nusprendė leisti pavieniams Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti šių metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse kaip neutraliems atletams.

Kaip ir anksčiau, grįžtant į tarptautines varžybas keliama sąlyga, kad rusai ir baltarusiai Paryžiuje gali dalyvauti tik po neutralia vėliava. Komandoms dalyvauti neleidžiama.

TOK nurodė, kad šie sportininkai turės atitikti tam tikras sąlygas – t. y., įvykdys kvalifikacinius reikalavimus.

Toks sprendimas sulaukė aštrios Lietuvos kritikos. Ministras G. Jakštas išreiškė nusivylimą ir teigė raginsiąs sporto federacijas kreiptis į TOK, jog sprendimas būtų pakeistas. Tuo metu užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad TOK sprendimas „prieštarauja viskam, ką olimpinės žaidynės turėtų palaikyti“. Tačiau pats ministras sprendimo dėl vykimo į žaidynes dar nesvarstė.

D. Gudzinevičiūtė teigė tokiu sprendimu nusivylusi, tačiau boikuoti žaidynių neketinanti. Ji sakė skatinsianti tarptautines federacijas neįsileisti rusų ir baltarusių į

Prezidentas Gitanas Nausėda viliasi, jog TOK savo sprendimą dar pakeis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.