Mokyklą pavertus pinigų melžykla – atpildo valanda: apsukruolius įklampino mirusi siela

Šiaulių progimnaziją pasipelnymo šaltiniu pavertusioms direktorei ir buhalterei atėjo atpildo valanda. Nuosprendį Šiaulių apygardos teisme išgirdo ir joms lobti iš nusikalstamų schemų padėjęs verslininkas.

 Lrytas.lt koliažas
 Lrytas.lt koliažas
Konstitucinis teismas.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Konstitucinis teismas.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Teisingumo deivė Temidė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teisingumo deivė Temidė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Buvusi progimnazijos vadovė A.Ispiryan abiejose bylose savo kaltę neigė ir per ikiteisminį tyrimą, ir teisme.<br>G.Šiupario nuotr.
Buvusi progimnazijos vadovė A.Ispiryan abiejose bylose savo kaltę neigė ir per ikiteisminį tyrimą, ir teisme.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-02-18 15:34

Dalies ieškinių teisiamosioms buvusiai „Rasos“ progimnazijos direktorei Audronei Ispiryan bei buvusiai buhalterei Rimai Andrijauskienei pavyko nusikratyti.

Teismas nutarė, kad švietimo įstaiga nepatyrė finansinės žalos per schemą iš pavaldinių paimant pusę skirto priedo. Todėl savivaldybei priteista 9,2 tūkst. eurų mažesnė suma: A.Ispiryan privalės grąžinti 5 tūkst. eurų, o solidariai su R.Andrijauskiene – dar beveik 11,8 tūkstančio eurų.

Be to, už piktnaudžiavimą, turto pasisavinimą, poveikį liudytojams ir dokumentų klastojimą nuteistai A.Ispiryan paskirta 18,8 tūkst. eurų bauda ir atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje trejus metus.

Buvusi buhalterė ir talkininkas statybomis besivertusios įmonės vadovas Modestas Žalpys nuteisti už padėjimą pasisavinti ir iššvaistyti turtą, o vyras dar ir už dokumentų klastojimą.

Abu įpareigoti sumokėti valstybei po 5,6 tūkst. eurų baudą.

Renginių organizatorius Sigitas Kivilis baudžiamosios atsakomybės išvengė – išgelbėjo senatis.

Į sąskaitas įrašė ir atmilžį

2014 metų rugpjūtį progimnazijai ėmusi vadovauti A.Ispiryan netrukus ėmė kurpti nusikalstamas pasipelnymo schemas, kuriose aktyviai dalyvavo ir mokyklos buhalterė R.Andrijauskienė.

Operatyvinės informacijos gavę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai netrukus ėmė taikyti operatyvines priemones – direktorės kabinete sumontuota vaizdo kamera įamžino gausybę įkalčių.

Tiesa, jais tapo ne vien vaizdo ir garso įrašai, bet ir finansiniai dokumentai.

Vienas populiariausių būdų gauti atmilžį buvo dirbtinai išpūstos sąskaitos – prie įprastos kainos tiekėjai pridėdavo mokyklos vadovybei skirtą dalį.

Dažniausiai atmilžis būdavo ne grynųjų, o įvairių daiktų ir prekių pavidalu.

Grobį dalijosi su pavaldine

Pavyzdžiui, 2015 metais buvo sumanyta nupirkti mokyklai 14 naujų kompiuterių, o su tiekėju buvo susitarta, kad jis vietoj 4168 eurų išrašytų gerokai didesnę – 6900 eurų sumą.

Atmilžiu tapo į direktorės A.Ispiryan namus nukeliavę du staliniai kompiuteriai, nešiojamasis kompiuteris „Acer“, mobiliojo ryšio telefonas „iPhone“, daugiafunkcis puodas „Redmond“, aliejaus spaudimo presas.

Pasipelnė ir R.Andrijauskienė – jai šis sandoris atnešė naują šaldytuvą „Snaigė“, virtuvės kombainą „Bosch“ ir to paties gamintojo viryklę.

Nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas verslininkas sakė, kad dalyvauti šiose schemose sutiko, nes turėjo 3 metų kompiuterinės technikos priežiūros sutartį ir nenorėjo prarasti mokaus kliento.

Vyriškis liudijo, jog vyko netgi savotiška konkurencija, – direktorė jo prašė neprasitarti, kad nuo vieno sandorio jai klius didesnis kąsnis nei buhalterei.

Sąskaitose – kova su pelėsiu

Ta pati schema buvo panaudota ir perkant naujus baldus valgyklai. Šio sandorio atmilžis buvo daugiau kaip 3 tūkst. eurų kainavę vaikų kambario baldai į direktorės namus.

Su teisiamųjų suole atsidūrusiu mažosios bendrijos vadovu M.Žalpiu buvo susitarta dėl dar įžūlesnės schemos. Vyriškis rašė sąskaitas už statybos darbus, kurių net nebuvo.

Seklių kamera užfiksavo ne vieną pokalbį apie mokykloje įsimetusio pelėsio naikinimą. Tiesa, tokie darbai vyko tiktai popieriuose.

Išmaniąsias lentas mokyklai pardavusios bendrovės atstovas A.Ispiryan atvežė ir perdavė naują televizorių „Samsung“.

Iš panašių apsimestinių sandorių A.Ispiryan namus pasiekė ąžuolinių parketlenčių siunta, o remontą namuose dariusi R.Andrijauskienė apsirūpino kiek pigesne laminuota grindų danga bei paklotu, įvairiomis elektros prekėmis.

Mokykla apmokėjo net aviečių ūkį turinčios A.Ispiryan užsakytas etiketes užaugintai produkcijai žymėti.

Už 500 etikečių buvo sumokėta 53 eurai ir 52 centai.

Tuo metu R.Andrijauskienei suklastota sąskaita palengvino finansinę naštą švenčiant 50-mečio jubiliejų – įstaiga apmokėjo dalį išlaidų muzikantams, o dokumentuose buvo nurodyta, kad švęsta mokyklos sukaktis.

Pateikė įvairių versijų

Surinkta duomenų, kad buvo lobta ir iš pavaldiniams skiriamų priedų už papildomą darbą ar įprastą viršijantį krūvį.

Pavaldiniams būdavo nurodoma atnešti pusę gauto priedo.

Darbuotojai išgirdo įvairių versijų: vieniems sakydavo, kad direktorei reikia kompensuoti kelionės iš Kelmės rajono išlaidas, kitiems – kad pinigai bus naudojami bendruomenės reikmėms, treti išgirdo apie atmilžį lopšelių-darželių vadovėms už įkalbėjimą vaiką atvesti į „Rasos“ progimnaziją.

Sekliams pavyko įrašyti netgi atvirą pokalbį tarp A.Ispiryan ir R.Andrijauskienės. Išgirdusi, kad iš atlyginimų fondo jau sukaupta 3 tūkstančiai eurų, mokyklos vadovė pareiškė, esą reikėtų pinigus rinkti iš visų darbuotojų.

Įraše girdima, kaip buhalterė baiminasi pasekmių: pasklis kalbos, o tai yra nusikalstama veika, todėl sėstų abi.

Prisipažino tik vienas

Daugumai ikiteisminiame tyrime figūravusių asmenų pavyko išvengti teismo, nes jie prisipažino, atgailavo.

Bet iš teisiamųjų ketverto šioje byloje kaltę visiškai pripažino tik renginių organizatorius S.Kivilis, kurį nuo baudžiamosios atsakomybės išgelbėjo senatis.

R.Andrijauskienė bandė gelbėtis ir dalį nusikalstamų veikų pripažino, bet buvo linkusi menkinti savo vaidmenį.

O A.Ispiryan kaltės kratėsi ir tikino tapusi buvusių darbuotojų skundų, atlaidžiai ir šališkai dirbusių teisėsaugininkų auka. Ji sakė, kad šeimos verslui padaryta 200 tūkstančių eurų žala.

Pasak A.Ispiryan, kitų kaltinamųjų parodymai negali būti vertinami, nes jie neabejotinai siekė palengvinti savo teisinę padėtį ir ją šmeižė.

Teisiamoji nepagailėjo karčių žodžių pagrindinei talkininkei R.Andrijauskienei, kuri „slapčia nuo jos turėjo galimai nusikalstamus susitarimus, švaistė turtą“.

Bet tokia gynybos taktika subliūško prieš begalę įrodymų. Užfiksuotų nusikalstamų epizodų, įkalčių, liudijimų buvo tiek daug, kad teisėjo Zigmo Kavaliausko surašytas nuosprendis užėmė net 140 lapų.

Abejonių nėra, kad tai nebus pabaiga, nes bus teikiami apeliaciniai skundai. Kad rašys apeliaciją, patvirtino ir kur kas didesnių baudų prašęs prokuroras Andrejus Mirnas: „Manęs neįtikino kai kurie teismo motyvai, todėl kreipsiuosi į aukštesnės instancijos teismą.“

Apsukruolius įklampino mirusi siela

Pernai birželį Šiaulių apylinkės teisme buvo išnagrinėta iš to paties STT tyrimo išskirta kyšininkavimo byla, kurioje figūravo A.Ispiryan ir R.Andrijauskienė.

A.Ispiryan buvo nubausta beveik 13 tūkst. 200 eurų bauda ir prarado teisę 4 metus dirbti valstybės tarnyboje, o R.Andrijauskienei skirta beveik 5700 eurų bauda.

Buvusi Sporto gimnazijos vadovė I.Abromaitienė įpareigota sumokėti daugiau kaip 7500 eurų baudą ir neteko teisės 3 metus dirbti valstybės tarnyboje.

Direktores kyšiais maitinęs įmonės „Švaros piramidės“ savininkas V.Šimkus nubaustas beveik 17 tūkst. eurų bauda. Be to, kaltę pavaldinėms vertęs šiaulietis įpareigotas grąžinti beveik 8300 eurų, kuriuos apgaule gavo iš Užimtumo tarnybos.

Schemose talkinusi buvusi „Švaros piramidės“ valymo paslaugų vadovė A.Brikienė įpareigota sumokėti daugiau kaip 7500 eurų baudą.

R.Andrijauskienės sutuoktinis V.Andrijauskas ir buvusi „Švaros piramidės“ vadybininkė R.Gutkauskienė atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Tiesa, abu privalės sumokėti po 753 eurus į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Ši kompanija buvo sučiupta 2017 m. kovą ir apkaltinta kyšininkavimu – direktorės gaudavo nuolatinį atmilžį už palankesnį požiūrį į valymo paslaugas teikiančią įmonę.

Buvo sukurpta ir schema įdarbinti mirusią sielą. Ja tapo buhalterės R.Andrijauskienės sutuoktinis neįgalumą turintis V.Andrijauskas, kuris nedirbo nė dienos, bet gavo algą, o jos didžioji dalis nuplaukė kyšiams.

Šioje byloje nubaustos mokyklos direktorės ir verslininkas yra pateikę apeliacinius skundus, kurie dar neišnagrinėti, todėl ir šis nuosprendis dar neįsiteisėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.