Skandalą sukėlę tarpiniai patikrinimai stabdomi nebus: G. Jakštas nurodė, kas laukia toliau Trauktis iš pareigų neketina

Kilus ažiotažui dėl tarpinių vienuoliktokų patikrinimų, dar kartą apgailestaudamas švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas pristatė, kaip šių patikrinimų procesas bus vykdomas toliau. Tiesa, stabdyti jo neketinama.

G. Jakštas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
G. Jakštas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
G. Jakštas<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
G. Jakštas<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
G. Jakštas<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
G. Jakštas<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
G. Jakštas<br>D.Labučio/Eltos nuotr.
G. Jakštas<br>D.Labučio/Eltos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 15, 2024, 2:24 PM, atnaujinta Apr 9, 2024, 1:27 PM

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) vadovas teigė taip pat nesvarstantis trauktis iš pareigų, nors pripažįsta atsakomybę dėl kai kurių tarpinių patikrinimų fiasko prisiimantis ir pats.

„Kai kuriuose tarpiniuose patikrinimuose matome, kad viskas vyko sklandžiai, iš esmės tarpiniai patikrinimai galėjo atliepti tuos tikslus, kuriuos ir kėlėme, kad mokiniai mokytųsi nuosekliai, būtų išskaidytas krūvis, sumažintas stresas. (...)

Dalyje tarpinių patikrinimų matome, kad iškilo problemų, kurių, mūsų vertinimu, esminė yra užduočių parengimas. Užduočių parengime labiausiai išaštrėjo klausimas fizikos ir matematios B lygio patikrinime.

Abu atvejus reikia nagrinėti atskirai, dėl to ir sudarytos komisijos ištirti, kad galėtume tarpinius patikrinimus, jų rezultatus modifikuoti taip, kad jie būtų kuo objektyvesni ir atlieptų mokinių lūkesčius“, – penktadienį kalbėjo ministras.

Pasak G.Jakšto, dabar reikia sulaukti ekspertų išvadų, nes kalbant apie tarpinius patikrinimus svarbu yra ne greitis, priešingai nei per valstybinius brandos egzaminus, o rasti objektyviausią ir teisingiausią sprendimą.

Ministro teigimu, sprendimai turi būti tokie, kad nenukentėtų mokiniai, nors ir suprantama, kad vienuoliktokai jau nukentėjo – patyrė daug streso, galbūt net nusivylė švietimo sistema.

„Tiek aš, tiek visa komanda labai apgailestaujame ir atsiprašome už tai. Galbūt ne viską padarėme, kad užkirstume kelią užduotims, kurios yra parengtos nekorektiškai, galbūt per daug pasitikėjome mokytojais, kurie rengė užduotis, bet visgi švietimo sistema ir yra grįsta pasitikėjimu, tad to pasitikėjimo net ir po šios patirties nesinori prarasti.

Principinis mūsų siūlymas šiandien yra, kad tarpiniai vyktų toliau, ir kad jie vyktų taip, kad atitiktų tarpinių patikrinimų funkciją“, – nurodė ministras.

Kas bus atsakingas už tai, kad kai kurios patikrinimų užduotys yra nekorektiškos ar neproporcingai sudėtingos? G.Jakštas akcentavo, kad trauktis iš pareigų dabar negalėtų.

„Diskustavome ir su viceministru, kieno tai yra atsakomybė – mes patys už tai jaučiame atsakomybę, tiek aš, tiek viceministras. Politikoje suprantame, kad dažniausiai, kalbant apie atsakomybę, tai reiškia, kad, jeigu prisiima atsakomybę, reiškia pasitraukia.

Tikrai detaliai vertinome šitą variantą, kuris, matyt, būtų paprasčiausias tiek man pačiam, tiek viceministrui, bet kas tada švietimo sistemoje? Ar mes turime žmones, kurie dabar būriuotųsi ir norėtų užimti šitas pozicijas, išspręsti esančias problemas? To nematome.

Sudėtinga yra netgi ekspertų pritraukti į komisijas, vertinant tarpinius patikrinimus, suprantame, kad kritikuoti visada yra gerokai paprasčiau, nei atsistoti ir prisiimti atsakomybę darant“, – kalbėjo ŠMSM vadovas.

Pasak G.Jakšto, šiuo metu svarbiausia išspręsti problemas, su kuriomis susidurta tarpinių patikrinimų metu.

„Turime laiko, mano supratimu, iki gegužės vidurio, kai baigsis tarpiniai patikrinimai, turėsime visų tarpinių patikrinimų rezultatus, visą bendrą vaizdą apie esančias problemas ir turėsime sprendimus, kaip tai taisome.

Tada galėsime galvoti, ar kažkieno atsistatydinimas ar kitokie veiksmai galėtų parodyti didesnį atsakomybės prisiėmimą negu šiuo sudėtingu laikotarpiu likti ir toliau tęsti darbus“, – aiškino ministras.

„Noriu visus šiandien nuraminti – ir vienuoliktokus, ir mokytojus, ir vienuoliktokų artimuosius – mes suprantame, kad yra problemų, ir jas sprendžiame. Stengsimės visomis išgalėmis užtikrinti, kad dėl klaidų, padarytų kitų, ne pačių vienuoliktokų, vienuoliktokai nenukentėtų“, – patikino G.Jakštas.

Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius pridūrė, kad buvo sudarytos jau kelios komisijos papildomam tarpinių patikrinimų įvertinimui. Jis pakartojo, kad sprendimai bus priimti jau po tarpinių patikrinimų.

„Koks yra sprendimas – kiekvieną tarpinio patikrinimo užduotį vertins komisija, bus peržiūrėtos būsimų tarpinių patikrinimų vertinimo instrukcijos, kad būtų išvengta bet kokių netikslumų ir tai nekeltų kažkokių papildomų karštų diskusijų, kur to iš esmės galima išvengti.

Išlieka galimybė perlaikyti tarpinį patikrinimą ir pasirinkti geresnį įvertinimą. Suprantame, kad dabar nėra numatytos galimybės perlaikyti lietuvių kalbos ir literatūros kalbėjimo dalį, ir tai gali kelti papildomo nerimo, tad prašome kiekvieno ir kiekvienos ramiai tęsti pasiruošimą.

Situaciją vertinsime naujai jau įvykus lietuvių kalbso dalies patikrinimui“, – nurodė R.Skaudžius.

Perlaikyti patikrinimą esą būtų galima kitais mokslo metais, kartu su kitų metų vienuoliktų klasių mokiniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.