Seimo opozicija dėl interpeliacijos G. Jakštui ketina apsispręsti ketvirtadienį

Seimo opozicijoje kol kas nėra vieningo sutarimo, ar reikia rengti interpeliaciją kritikos dėl tarpinių vienuoliktokų patikrinimų organizavimo sulaukusiam švietimo ministrui Gintautui Jakštui. Pasak parlamento mažumos atstovų, dėl to turėtų būti apsispręsta ketvirtadienį.

Gintautas Jakštas<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Jakštas<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Jakštas<br>L. Balandžio / BNS nuotr.
Gintautas Jakštas<br>L. Balandžio / BNS nuotr.
Gintautas Jakštas<br>D.Labučio/ELTOS nuotr.
Gintautas Jakštas<br>D.Labučio/ELTOS nuotr.
Gintautas Jakštas<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Gintautas Jakštas<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 20, 2024, 5:04 PM

„Gerbiu už tai, kad jis nuėjo pas ministrę pirmininkę su atsistatydinimo raštu. Tai dabar ta atsakomybė kaip ir jos, nes ji to atsistatydinimo pareiškimo nepriėmė ir liepė taisyti klaidas. Bet tai, kaip jis vakar siūlė tas klaidas taisyti, mūsų neįtikino, kad ta problema išsispręs, o turime dar ir kitų klausimų. Tai sprendimą dėl to, ar interpeliuojame ministrą, priimsime ketvirtadienį“, – Eltai teigė „valstietė“ Aušrinė Norkienė.

Socialdemokratas Gintautas Paluckas negaili kritikos G. Jakštui, tačiau pažymi, kad rengti interpeliacijos nėra prasmės.

„Šiuo konkrečiu atveju, interpeliacija neturi jokios prasmės, nes ministro neturėjome ir neturime. (...) Nėra galvos ir nėra, ko reikalauti. Ministras nėra ministras, jis tų politinių veiksmų nedaro ir sprendimų nepriima“, – kalbėjo G. Paluckas.

„Problema yra tai, kad nėra kito ministro“, – teigė socialdemokratas.

Atsakomybę turi prisiimti viceministras

Tuo metu „darbiečių“ frakcijos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė neatmeta interpeliacijos G. Jakštui galimybės, tačiau atkreipia dėmesį, kad atsakomybę šioje situacijoje turėtų prisiimti tarpinių patikrinimų įgyvendinimo užtikrinimą kuravęs švietimo viceministras Ramūnas Skaudžius.

„Viceministras Skaudžius nesusitvarkė su šita užduotimi per pastaruosius dvejus metus ir tai akivaizdu“, – Eltai sakė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

„Mano manymu, yra konkretus žmogus, kuris nesužiūrėjo proceso iki galo ir dabar reikėtų naujo žmogaus, kuris tą procesą ne tik kad ištaisytų, bet padėtų išvengti klaidų ir ateityje. Tai jei ir toliau ministras laikysis įsikibęs, kad viskas yra gerai ir jo komandoje nieko keisti nereikia, ateis ir jo eilė tą atsakomybę prisiimti, galbūt, ir interpeliacijos būdu“, – teigė Seimo narė.

„Bet viliuosi, kad to nereikės, nes ministro pasikeitimai nieko neišspręs – ypač, kai iki kadencijos pabaigos liko pusė metų“, – pridūrė ji.

Apie viceministro atsakomybę kalba ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos narė Vilija Targamadzė.

„Institucinės nekompetencijos tenka tiek švietimo ministerijai, tiek Nacionalinės švietimo agentūros atsakingiems asmenims ir būtent jie turi atsakyti. O ministras yra kaip statytinis. Vertinant objektyviai, į krūtinę muštis šiuo atveju turi viceministras Skaudžius. Ir jei jis turėtų bent kiek savigarbos, jis atsistatydintų“, – teigė politikė.

„O ministras tegul dabar sprendžia klausimus“, – sakė V. Targamadzė.

ELTA primena, kad prasidėjus tarpiniams patikrinimams kilo pasipiktinimo banga dėl netinkamai parengtų užduočių. Reaguodamas į kritiką, G. Jakštas pavedė atlikti ekspertinius vertinimus dėl matematikos ir fizikos žinių patikrinimų.

Visgi, ŠMSM vadovybei paskelbus, kad nebus atsitraukta nuo nepasitenkinimą sukėlusių moksleivių tarpinių patikrinimų, Seimo opozicijos atstovai ėmė svarstyti apie interpeliaciją G. Jakštui. Nepasitenkinimą ministro darbu išreiškė ir prezidentas Gitanas Nausėda, pareiškęs, jog padarė klaidą, paskirdamas jį į šias pareigas.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigė praėjusią savaitę gavusi G. Jakšto atsistatydinimo raštą, tačiau jo netenkinusi.

Tarpiniuose vienuoliktokų patikrinimuose šiemet dalyvaus daugiau nei 26 tūkst. moksleivių. Jie bus vykdomi nuo kovo 5 dienos iki balandžio 5 dienos, išskyrus chemijos ir istorijos atsiskaitymus, kurie vyks gegužės 6 ir 7 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.