Unikalus lietuviškas žuvų ieškiklis parduodamas visame pasaulyje

Lietuvių sukurtas išmanusis žuvų ieškiklis „Deeper“ parduodamas net ir „Apple“ korporacijos parduotuvėse, o šiuo prietaisu naudojasi žvejai iš kone visų pasaulio kontinentų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 4, 2015, 12:39 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 3:36 PM

„Deeper“ – tai unikalus sonaras, kuris suderintas su mobiliaisiais telefonais bei planšetiniais kompiuteriais, veikiančiais su Android bei iOS operacinėmis sistemomis.

Vienas iš „Deeper“ kūrėjų, įmonės „Friday lab“ rinkodaros vadovas Rolandas Sereika pasakoja, kad „Deeper“ išmanusis sonaras veikia labai paprastu principu. „Įmetus į vandenį, jis naudoja „Bluetooth" technologiją ir prisijungia prie vartotojo telefono. Vartotojo telefone yra nemokama programėlė, kurią pasileidus, galima matyti, ką sonaras, būdamas ant vandens, skenuoja. Jis skenuoja ir parodo, ar yra žuvų, ar nėra, koks gylis, kaip keičiasi dugnas, telkinio povandeninė flora ar fauna ir t. t.

Anot R.Sereikos, „Deeper“ yra unikalus, pirmasis tokio tipo produktas pasaulyje. „Mūsų idėja yra nauja, nors pati ultragarso technologija pasaulyje, povandeniniuose ar žvejybiniuose laivuose naudojamas jau keliasdešimt metų. Ką mes padarėme naujo? Mes sumažinome iki šiol visų pasaulyje naudotų echolotų dydį, atsisakėme išorinių baterijų, įvairių laidų, visų nereikalingų komponentų, ir echolotas tapo bevielis, mažas ir veikiantis su išmaniaisiais telefonais“, – teigia rinkodaros vadovas.

Sugalvojo po žvejybos

„Manau, geriausios pasaulio idėjos kilo sprendžiant problemas. Mūsiškės iškilo kelionėje į Suomiją. Tuomet mes, keli vyrukai, išvažiavome žvejoti. Išsinuomojome namelį saloje, žvejybines valtis, brangius sonarus, pasiėmėme po kelias meškeres. Didžioji dalis iš mūsų nebuvome naudoję profesionalių echolotų (sonarų) ir nežinojome, kiek painiavos jie sukelia, kiek papildomos įrangos reikia prie jų turėti, kokios sunkios yra atsarginės baterijos ir kiek vargo jas kraunant. Tad praktika visa tai naudojant nebuvo maloniausia“, – prisimena R.Sereika.

Jis pasakoja, kad antra bėda ištiko, kai keliese jie pasiklydo tarp daugybės mažų salų Baltijos jūroje, pakankamai toli nuo Suomijos krantų. Draugams teko trauktis išmaniuosius telefonus, jungtis prie tarptinklinio ryšio paslaugų ir naudojantis online „Google“ žemėlapiais susigaudyti, kur plaukti.

„Po tokios praktikos ir kilo idėja kurti patogius, lengvus, paprastus naudoti įrenginius, kurie veiktų su išmaniaisiais telefonais. Kadangi mėgome žvejoti, tai pirmoji idėja ir tapo išmaniuoju bevieliu sonaru, kuris veikia su išmaniuoju telefonu“, – pasakoja R.Sereika.

Prekiauja 55 šalyse

Šiuo metu „Deeper“ kūrėjai turi prekybos partnerius daugiau nei 55 šalyse. „Prekiaujame visuose pasaulio kontinentuose, tokiose valstybėse kaip Japonija, Pietų Korėja, Kinija, taip pat Europos valstybėse, Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Kanadoje“, – teigia R.Sereikia. Jis priduria, kad partnerių ratas sparčiai plečiasi. „Lietuvoje taip pat turime stiprius partnerius, tad nenuostabu kad keli tūkstančiai Lietuvos žvejų jau naudojasi sonaru“, – kalba išradėjas.

Vėl konstruos išmanius įrenginius

Paklaustas, kaip pavyko suderinti mokslą su verslu, R.Sereika šiek tiek sudvejoja ir sako, jog tai nėra pati lengviausia užduotis. „Mokslas ir verslas yra labai skirtingos institucijos, tad čia tikrai reikalinga pagalbos ranka, kuri šias dvi sritis pritrauktų viena prie kitos“ – konstatuoja jis. – Aišku, labiausiai reikia vertinti žmones, kurie kuria verslui produktus. Pvz. mūsų atveju sunkiausią darbą atliko inžinieriai. O savo žinias, ar bent dalį jų, jie įgavo mokslo įstaigose. Tad vertinant iš šios prizmės, mokslas tiesiogiai prisideda prie verslo vystymosi“.

Išmaniojo žuvų ieškiklio kūrėjai įvardija, kad didžiausias jų tikslas – turėti reikiamą kolektyvą ir technologijas, kad galėtų patys įgyvendinti bet kokią sekančią idėją. Nors gera pradžia jau yra: „Friday Lab“ kolektyvas „Deeper“ įrenginį sukūrė patys nuo pradžių iki galo, tad jau dabar turi sukaupę be galo daug patirties įvairiose srityse. Tai taip pat labai padės kuriant kitus produktus ateityje. „Deeper“ kūrėjai ir toliau ketina konstruoti įvarius išmaniuosius įrenginius, kurie veiktų su išmaniausiais telefonais. „Esame numatę porą produktų. Kol kas jie yra prototipų stadijoje. Inžinieriai testuoja ir žiūrime, kaip pavyks. Artimiausiu metu gal neišvysime stebuklų, bet per ateinančius dvejus ar trejus metus – tikrai taip“, – tvirtina R.Sereika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.