Lietuviški išradimai – pasaulio klinikoms

Dantų gydytojo kėdėje kaskart šmėkšteli viltinga mintis, kad gal nuo praėjusio vizito mokslininkai jau bus sukūrę naujų technologijų, tad procedūros šį kartą bus paprastesnės, lengvesnės ir efektyvesnės.

„Biomės“ direktorė Kristina Liesė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„Biomės“ direktorė Kristina Liesė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 29, 2015, 9:59 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 1:01 PM

Tokios viltys – ne veltui. Pasaulyje kasdien atrandama vis naujų odontologinių medžiagų ir gydymo būdų. O lietuvių startuolių įmonė „Biomė“, veikianti vos nepilnus metus, kartu su mokslininkais sukūrė celiuliozės/hidroksiapatito kompozitą – kaulo pakaitalą, kurio technologija unikali ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. „Analogiški kaulo pakaitalai Lietuvoje iki šiol nebuvo nei kuriami, nei gaminami. Mūsų technologija yra unikali, vienintelė tokia pasaulyje. Susidomėję mūsų vystomais projektais, praeitą savaitę į Lietuvą atskrido „Johnson&Johsnon Innovation Center“ atstovai. Tai, kad didieji rinkos gigantai kalbasi su lietuvišku startuoliu rodo didelį mūsų potencialą“, – pasakoja „Biomės“ direktorė Kristina Liesė.

Ataugina kaulą

Kaulo pakaitalai naudojami odontologinėms kaulo regeneracijos operacijoms, siekiant atstatyti trūkstamą žandikaulio kaulą dantų implantavimui atlikti. Kaulo defektai gali atsirasti dėl įvairių priežasčių: traumos, cistų ar auglių šalinimo operacijos, jei ilgai neištraukiami klibantys dantys, negydant dantų šaknų kanalų, o taip pat paveikti ligos, pvz., periodontito. K. Liesė pasakoja, kad „Biomės“ kuriamas pažangus kaulo pakaitalas leis pilnai atstatyti trūkstamą kaulą, nepriklausomai nuo defekto vietos ir dydžio.

„Dabar praktikoje dažniausiai naudojamos kaulo pakaitalų granulės, t.y. milteliai, kuriais užpildoma kaulo defekto vieta ir ji užsiuvama. Pagrindinis jų trūkumas – jie dažnai suformuoja monolitinį konglomeratą, kuriame neįauga kraujagyslės“, – kalba direktorė.

Taip atsitikus, odontologas turi tą gabalą pašalinti, kaip svetimkūnį. Smulkios granulės labiau tinka mažai kaulo defekto vietai gydyti. Tuo tarpu didesniems defektams užpildyti reikalingas kaulo pakaitalo blokas. Dauguma tokių rinkoje esančių kaulo pakaitalo blokų yra sulydyti iš smulkių granulių. Be to, kokybiški kaulo pakaitalai yra itin brangūs.

„Mes, kitaip nei priimta praktikoje, kuriame 3D kaulo pakaitalo blokus, kuriuos chirurgas skalpeliu pats gali pjaustyti ir formuoti pagal reikalingus parametrus. Tai leis pilnai užpildyti visą kaulo defekto vietą, o per makroporėtą kaulo pakaitalo matricą lengvai praaugs paciento kraujagyslės, formuodamos reikiamą tinklą. Tai paskatins nuosavo paciento kaulo augimą, kaulo pakaitalas palaipsniui rezorbuosis ir išnyks. Jo vietoje bus naujas, tvirtas nuosavas paciento kaulas“, – pasakoja K.Liesė.

Plauks į tarptautinius vandenis

„Tikriausiai reikia būti truputį išprotėjusiu, kad suburtum biomedicininį startuolį“, – tarsteli K.Liesė. Juk, kaip tai neromantiškai skambėtų, biomedicinos produktus, skirtingai nei kitų sričių, į rinką įvesti gerokai sunkiau. „Kitaip nei IT srityje, biomedicinoje neužtenka turėti gerą idėją ir potencialą sparčiai augti. Dar reikia įrodyti, kad tavo idėja veikia. Tam turime atlikti išsamius, sudėtingus ir labai brangius in vitro ir in vivo tyrimus. Šiuo metu kaip tik laukiame tokių tyrimų rezultatų iš prestižinių laboratorijų Portugalijoje ir Šveicarijoje“, – kalba direktorė. „Biomės“ tikslinė auditorija – ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių chirurgai, specializuotos klinikos ir ligoninės.

„Viena iš strateginių mūsų įmonės užduočių 2015 metams yra užsienio partnerių paieška. Mums, mažiems ir veržliems, tokia partnerystė yra gyvybiškai reikalinga. Naivu būtų tikėtis, kad itin konkurencingoje biomedicinos rinkoje vienas pats lengvai įveiksi išradimų komercializacijos procesą ar išsiverši į lyderius, nes stambūs tarptautinių rinkų dalyviai turi ir galingus išteklius: reputaciją, ryšius, patirtį, infrastruktūrą ir pinigus“, – sako startuolio vadovė.

Kurs daugiau naujovių

„Biomė“, įkurta tik prieš 11 mėnesių, bet jau turi kuo didžiuotis: stažuote Akrono (JAV) verslo akseleratoriuje, LR Švietimo ir mokslo bei Ūkio ministerijų apdovanojimais už Mokslo technologijų ir eksperimentinės veiklos rezultatų komercinimą ir perspektyviausią technologinio verslo idėją. Bendrovė tapo ir „Lietuvos biotechnologų asociacijos nariais“, pritraukė 63 tūkst. eurų neatlygintino finansavimo.

„Viešėdama Akrono biomedicinos verslo akseleratoriuje išmokau ir svarbią pamoką: itin rizikinga būti vieno produkto įmone. Be abejo, pagrindiniu mūsų vystomu projektu išlieka celiuliozės/hidroksiapatito kaulo kompozito komercializavimas pagal turimą jungtinės veiklos sutartį su Kauno technologijos universitetu (KTU). Šis produktas buvo sukurtas bendradarbiaujant su KTU Cheminės technologijos fakulteto prof. Jolantos Liesienės ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veido ir žandikaulių chirurgijos klinikos prof. Gintaro Juodžbalio vadovaujamomis mokslinėms grupėmis.Tai mūsų prioritetinis, didžiausią įdirbį turintis projektas. Tačiau čia nesustojame, – vardina moteris. – Kaulo pakaitalus ketiname pasiūlyti ne tik žandikauliui, bet ir kaukolei, mentei ir kitiems kaulams. Kuriame naujas medžiagas uždegiminėms ligoms gydyti, domimės žaizdų gydymu, vykdome konsultacinę veiklą. Juk jeigu nori pasiekti daugiau, turi kelti ir didesnius reikalavimus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.